Változó kor

Figyeljünk oda időben a csontjainkra

Az ember természetesnek veszi, hogy csontjai tartják a szervezetét, és még akkor is, ha volt valaha csonttöréssel dolga, nem gondolja, hogy egyszer komoly problémát okozhatnak. A csontjaink az évek előrehaladtával fokozatosan fogynak, és akár hiányozni is tudnak. A csontritkulás a nőknél legtöbbször hormonális okokra, változókori ösztrogénhiányra vezethető vissza, de a megelőzést már a kislányoknál érdemes elkezdeni.

 • Csontunk úgy néz ki, mint a törökméz

  Csontunk úgy néz ki, mint a törökméz

Az emberi testnek szüksége van a vérben kálciumra, ami alapvető funkciókat támogat, az izmok összehúzódásától az idegi impulzusok irányításáig. De honnan származik a vérben keringő kálcium? Például az élelmiszerekből. Sajnos azonban jellemzően nem figyelünk oda a kálciumban gazdag étkezésre, amire a szervezetünk azzal készül fel, hogy a csontjainkban tárol egy kis extra kálciumot. A vérplazma kálcium szintjét a pajzsmirigyen elhelyezkedő  kis belső elválasztású mirigy hormonja, a parathormon emeli, és a pajzsmirígy kalcitonin hormonja csökkenti. Ez egy finom egyensúlyi mechanizmus, mely a vér kálcium szintjét normál körülmények között álladó szinten tartja. Így amikor a vérben csökken a kálcium szintje, ez aktivál a szervezetben egy rendszert, ami elvonja a csontokból a kálciumot, és a vérbe juttatja. Ez rövidtávon jó megoldás, de ha állandósul, a következménye az lesz, hogy a csontvázunk szenvedni fog a kálcium hiányától és törékennyé válik. 

A szervezet napi kalciumszükséglete a különböző életkorokban eltérő, átlagosan legalább 500-600 mg naponta, bizonyos állapotok (várandósság, szoptatás, eredendően kicsi csonttömeg, stb.) esetében azonban többre, 1000-1500 mg-ra is szükség van. A kalciumdús ételeket érdemes a déli, délutáni és esti étkezéssel elfogyasztani, a kalciumpótlást is lefekvés előtt bevenni, mert az este elfogyasztott kalcium sokkal jobban hasznosul. Ehhez viszont szükség van segítségre is, így D-vitaminra, ami az aktív kalciumfelszíváshoz kell, B6-vitaminra, ami az egészséges csont- és porcállomány megőrzéséhez, a törések gyors gyógyulásához nélkülözhetetlen. A C-vitamin a csontok kollagén állományához, a K-vitamin és a folsav pedig a csont anyagcseréhez fontos. A K-vitaminnak  a csontokban a kálcium megkötő osteokalcin nevű fehérje aktivizálásában is szerepe van. Ez a fehérje nemcsak megköti, hanem a csontokon belül tartja a kalciumot. A B6 -vitamin és a folsav a vérben lévő, és a csontritkulást fokozó homocisztein nevű aminosavszármazék lebontásához szükséges.

A divatos fehérjediétáknál a megváltozott sav-bázis egyensúly helyreállításához ismét több kálciumra van szükség.

A rendszeres aktív mozgás fontos mechanikai inger a csontok számára. Javítja a csont vérellátását, a tápanyagok transzportját és bejutását a csontszövetbe.Idősebb korban a jóga vagy a vízitorna a legmegfelelőbb.

A kálcium pótlása mellett fontos a bélflóra karbantartása, a kiegyensúlyozott diéta, ( a csontritkulás az újabb kutatások szerint elsősorban fehérje-anyagcsere zavar. A fehérje anyagcsere megbomlása miatt a gyengébb kötőszövet nem tudja beépíteni a kálciumot)

A homeopátiás kálciumsók CALCIUM PHOSPHORICUM CALCIUM CARBONICUMCALCAREA FLUORICA ​kúraszerű szedése segíti a kálcium hasznosulását. A Calcium phosporicum hatását patkányokon vizsgálták.

CALCIUM PHOSPHORICUM

Általánosan: fokozza a kálcium hasznosulását az ételekből.Törékeny, vékony csontozatú betegek szere. Csípő, nyaki és felső háti fájdalmak és nagy fáradtság jellemzik, főleg mozgás után. A törések nehezen gyógyulnak. A csontok kálciumhiányosak, de máshol lerakódik a kálcium. A.calcium phosporicum állapotra jellemző az elégedetlenség, az utazás, változás iránti vágy. Étvágytalanság, zöldes, emésztetlen ételt tartalmazó széklet.

CALCIUM CARBONICUM

Átalánosan a kálcium felszívódását javítja. Testesebb, fázós betegek szere, akik aggódnak a munka és a rájuk nehezedő feladatok miatt. Az ízületek duzzadtak, jellemző a hátfájás és a fej éjszakai izzadása is.A tojást és az édességeket kívánja,

PHOSPHORUS

Érzékeny, nagy képzelőerővel és empátiával rendelkező emberek szere. Fizikai állapotuk gyenge, könnyen fáradnak. A lapocka fájdalma és gerincfájdalmak jellemzik. A csont nehezen gyógyul sérülés után. A  betegek általában magasak, és könnyen elpirulnak. Hajlamosak a kék foltokra. Szeretik a fagylaltot és a szénsavas italokat.

SILICEA

A szert igényló beteg ideges, fáradékony, nagyon fázós és kellemetlenül izzadhat, főleg éjjel. Megjelenése kecses, a gerince sokszor gyenge. A Silicea a csont kálcium-foszfor anyagcseréjének a szabályozásában vesz részt.

Adagolás:

A három kálciumsó felváltva 6 napon keresztül, 9 CH potenciában, napi 1 alkalommal 5 golyó, hétvégén 1 x 10 golyó Silicea.

Ne feledkezzünk el az ARNICA MONTANA​ és a SYMPHYTUM​ szerekről sem, ha csonttörés gyógyulását kell támogatni. 

És végül a lelki háttér. Az adaptáció, alkalmazkodás hiánya. A népi bülcsesség szerint: aki nem hajlik, törik!

 

Forrás: Természetgyógyász Magazin, 2012. július 

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   A változó kor problémái - Klimax és csontritkulás

   tovább
  • letöltöm

   Női problémák homeopátiás megoldásai 2. – A változó kor – és előzményei

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024