Influenza, láz

Mi a teendőnk egy lázas gyerekkel?

Rengeteg tévhit forog közszájon a lázzal kapcsolatban, kicsapja a magas láz a fehérjéket, begörcsöl a gyerek….

Az igazság, és az elfogadott szakmai irányvonal ezzel szemben az, hogy a láz egy hasznos segítő, nem kell azonnal csillapítani. Egyszerű a képlet – a láz elpusztítja a kórokozókat, a legegyszerűbb módon, hővel. A lázgörcsöt sem a magas láz okozza, hanem genetikai hajlam és a fertőzés, így előfordulhat hőemelkedésnél és magas láznál egyaránt.  Az elfogadott orvosi protokoll szerint, ha egy beteg jól van akár 39 fokos lázzal, akkor nem kell a lázat csillapítani. A lázas gyermek jól van, ha játszik, vidám, vagy pihen, alszik nyugodtan. Egy alvó gyereket ne ébresszünk fel lázat mérni, mert éppen gyógyul!

Foglaljuk össze mindazt, amit a lázról és a lázcsillapításról tudnunk kell!

 • A láz hasznos, csak akkor csillapítsuk, ha a betegnek a láztól rossz a közérzete.
 • A láz az immunrendszer hasznos fegyvere a kórokozók és egyéb idegen anyagok legyőzésére.
 • 38 fok feletti láznál a kis csecsemőt mutassuk meg gyermekorvosnak, mert sokszor nem produkálnak súlyos betegségnél sem egyéb tünetet, mint a láz.
 • Testhőmérsékletünk ingadozik a nap folyamán, legmagasabb általában 4-6 óra között.
 • A hónaljban és a fülben vagy végbélben mért hőmérséklet eltérő, az ún. maghőmérsékletet, ami a fülben/végbélben mért, kell alapul venni. Ez 0.5 fokkal magasabb a hónaljban mértnél. Ha hónaljban 38 fokot mérünk, ez valójában 38,5 fokos maghőmérséklet, azaz mérsékelt láz. Nagyon magas láznak a 40,5 fokos hónaljban mért értéktől számít a hőmérséklet.
 • Kisbabák a túlöltöztetéstől is lázasak lehetnek, erre a szabály: csak egy réteggel legyen több a babán, mint amit magunkra vennénk.
 • A hidegrázás az emelkedő láznál azért van, mert erősen összehúzódnak az izmok hőt termelve, és szűkülnek az erek, így csökken a hőleadás.  Akkor okozza láz a hidegrázást, ha 20 fokos szobában is fázunk. Télen, a szabadban, hidegben, ez természetes reakció, így védekezik a szervezet a lehűlés ellen.
 • A bőrpírt a szervezet által termelt gyulladásgátló anyagok okozzák.
 • Ha hűtőfürdőzzük a gyereket, ne dideregjen, mert akkor nem csökken a hőmérséklete.

Nézd meg a Doktor Mami videot a lázcsillapításról!


  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Lázcsillapítás e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Influenza & téli betegségek e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Influenza, láz, megfázás homeopátiás kezelése

   tovább
  • letöltöm

   Homeopátiás elsősegélycsomag

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024