Szoptatás, mellgyulladás, tejserkentés

A szoptatás, tejserkentés homeopátiás szerei

Az első babánál, amikor az ember még nem „profi”, majdnem mindenki küzd egy kicsit a szoptatással.

 • A szoptatás, tejserkentés homeopátiás szerei

  A szoptatás, tejserkentés homeopátiás szerei

Ha nincs problémánk, gyártunk, főleg azért, mert nem tudjuk mennyi a megfelelő tejmennyiség, mikor nem éhes a baba. Az ember könnyen a mérleg rabjává válhat. Mindig hallgassunk az ösztöneinkre!

A baba szeme ragyog, jól alszik, a kutacsa feszes – ilyenkor jól érzi magát, teljesen mindegy, hogy hány grammot szopott. Pont annyit, amennyi kell neki! Az ágyat sem kell éjszakánként tejjel elárasztani, a tejtermelés egy idő után beáll a kereslet-kínálat szerint. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor szükség van egy kis segítségre. Mielőtt bármilyen szerhez nyúlunk, először vegyük sorra:

eleget eszünk? A szoptatás nem a fogyókúra ideje...
eleget iszunk?
nem vagyunk nagyon fáradtak?
ért valamilyen érzelmi megrázkódtatás?


Az első két egyszerű okot könnyű kiküszöbölni, ha a másik kettő alapján meg el lehet kezdeni homeopátiás szert választani. 

Fontos szabály, hogy tejelválasztás serkentésére mindig alacsony hígítást (max. 5 CH) kell rendelni, mert a szer magas hígítása elapaszthatja a tejet. Az adagolás általában 3-4x5 golyó naponta, három napon keresztül. Ha ennyi idő alatt nem indul be a tejelválasztás, másik szert érdemes megpróbálni.

Agnus Castus (barátbors, barátcserje): Közép-Ázsiában és a mediterrán régióban honos, a verbénákkal rokon cserje. A női hormonháztartásra és tejelválasztásra gyakorolt hatása miatt az ókortól alkalmazott gyógynövény. Az ókori görögök azoknak is ajánlották, akik szüzességi fogadalmat tettek.

Nem meglepő, hogy a nemi vágy hiánya és a hideg, petyhüdt genitáliák jellemzik az agnus castus állapotot. Gyakran halálfélelem, és depresszió is jelentkezik. Mivel alacsony hígításban a szer gyógynövény tulajdonságait használjuk ki, tejserkentésre általános szerként használható. 

URTICA URENS​ (apró csalán): a csalán a népi gyógyászatban elterjedt diuretikum és köszvény elleni szer. Általános tejserkentőként minden egyéb indikáció nélkül használható. 

Ricinus communis ( ricinus, csodafa): a ricinusolajat már az ókori Egyiptomban is alkalmazták hashajtóként. Ha a kismama ricinusra szorul, testi tünetként hasmenés, övszerű nyomás a hason, vagy kellemetlen mellfeszülés jelentkezhet.

ACIDUM PHOSPHORICUM​ (foszforsav): Az Acidum phosphoricumot – foszforsavat – régen erősítő szerként alkalmazták. Homeopátiás gyógyszerként akkor jó, amikor a kimerültségtől a kismama közönyössé, apatikussá válik, a gondolatait nehezen szedi össze. Bár estére álmos, éjjel mégsem tud aludni. Tejszerű vizelet jelentkezhet kísérőtünetként. 

Solanum dulcamara  (ebszőlő): Ha a tejtermelés nedves hideg hatására csökken, a mellek érzékenyek és duzzadtak, a növényként nedves árokpartokon honos dulcamara a választandó szer. 

LAC CANINUM​ (szoptatós kutya teje): A két mellben felváltva jelentkező fájdalom jellemzi. Szédülés és lebegő érzés is kísérheti. 

PULSATILLA PRATENSIS​ ( kökörcsin): A szeles síkságok növénye. A pulsatilla állapotra a sírósság, megfelelési vágy  jellemző, és az, hogy minden tünete javul, ha friss levegőre megy. Specifikusan női szer, alacsony potenciában tejet serkent, magasban a szülés utáni depresszió, PMS szere. 

Lelki okok miatt csökkenő tejtermelés szerei

Ha lelki okok állnak a háttérben, magasabb, CH 30-as hígításban adjuk a szereket. 

IGNATIA AMARA​ (ignácbab)

Ha a tej mennyisége gyász miatt csökken. Általános gyengeség, ásítozás, a torokban gombócérzés kísérheti a tüneteket. 

CHAMOMILLA VULGARIS​ (kamilla, orvosi székfű)

Legismertebb gyógynövényünkből készült homeopátiás szer. Már az egyiptomiak is a Napisten virágaként tisztelték. Homeopátiás hígításban felerősödik nyugtató, fájdalomcsillapító hatása. Akkor adható, amikor a tejproblémát hirtelen düh okozza. 

HYOSCYAMUS NIGER​ (beléndek)

Hyoscyamusra akkor lehet szükség, ha féltékenység áll a háttérben. A beléndek a középkori boszorkánykenőcsök egyik alapanyaga volt, mert alkaloidái heves érzelmi reakciókat váltottak ki.

Amikor a baba nem akarja elfogadni a mellet, lehet, hogy az édesanya lelki problémái miatt változik meg a tej íze, de ezt okozhatják gyógyszerek, gyógyteák, erős fűszerek is. Néha nehézséget okozhat a nagyon telt mellből való szopás is. A duzzadt mell fájdalma jól enyhíthető, ha hűtőben tartott káposztalevéllel borogatjuk. 

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Tejfakasztás és szoptatás e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Várandósság, szülés, szoptatás homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Szülés homeopátiával, babaszerek

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024