Szemproblémák, árpa, kötőhártya gyulladás

Kötőhártya-gyulladás

A kötőhártya, a szem külső rétege, mint egy pajzs védi a szemet, ezen kívül nyákot is termel, mely megakadályozza a szem kiszáradását.

 • Kötőhártya-gyulladás

  Kötőhártya-gyulladás

A kötőhártya közvetlen kapcsolatban van a külvilággal, ezért gyulladása az egyik legelterjedtebb szemészeti betegség. A kötőhártya-gyulladást leggyakrabban baktériumok, vírusok vagy egyéb kórokozók okozzák. (Staphyllococcus, streptococcus, vagy a nemi úton terjedő chlamydia, a hasmenéses és felső-légúti betegségekért felelős adenovírusok és a herpeszvírus.) Ilyenkor a betegség fertőző, a beteg szem váladékával szennyezett kézzel, a szem dörzsölésével, kontaktlencse, illetve közösen használt törülköző útján terjed. Néhány típus az uszoda vizével is átvihető. A gyulladások másik gyakori oka az allergia, ebben az esetben a szem viszketése a vezető tünet. Érheti a szemet fizikai (ütés, UV fény, bogár, szempilla) vagy kémiai (pl. mész, vagy növény nedve) sérülés is. Negyven év felett gyakori a szemszárazság is, ilyenkor a huzat okoz gyulladást, és a beteg úgy érzi, mintha homok lenne a szemében.

A gyulladás kiváltó oka döntően befolyásolja a tünetek jellegét, súlyosságát, időtartamát. Nyári, allergiás időszakban néha nehéz eldönteni mitől gyulladt be a szemünk. Ha homeopátiás szerekkel nem érünk el 1-2 nap alatt javulást, forduljunk orvoshoz. Ha sérülés okozza a panaszt, akkor minden esetben. A szem gyulladására adott antibiotikus szemcseppek, kenőcsök helyi hatásúak, és mellettük szedhetők a homeopátiás szerek is.  

Homeopátiás szerek - a szerek szedése – naponta 3-4 alkalommal

A fő tünetek szereit egymással kombinálva is adhatjuk.

Vörösség esetén

A gyulladásos reakciók közös jellemzője, hogy a kötőhártya erei megnyílnak, kitágulnak. Az így kialakuló vérbőség a szem kivörösödéséhez vezet. A gyulladás következtében a kötőhártya területén immunsejtek szaporodhatnak fel, duzzanat, vizesedés (ún. ödéma) alakulhat ki.

Ha duzzadt, piros a szem, de nem viszket:

BELLADONNA​ 15 CH + APIS MELLIFICA​ 15 CH + ARNICA MONTANA​ 15 CH 


Ha duzzadt, piros és viszket: (ilyenkor valószínűleg allergia az ok)

APIS MELLIFICA​ 15 CH+ EUPHRASIA OFFICINALIS​ 15 CH + HISTAMINUM​ 15 CH

Parlagfű allergia esetén az AMBROSIA ARTEMISIAEFOLIA​ 30 CH szedése jól csökkenti a szénanáthás tüneteket és az erős, sokszor tűrhetetlen szemhéjviszketést is. Adjuk a fenti szerekhez!


Ha nem duzzadt, de piros, égő a szem

EUPHRASIA OFFICINALIS​ 15 CH + ARSENICUM ALBUM​ 15 CH + BELLADONNA​ 15 CH

Ha homokot vagy szálkát érez benne, a szem száraz

SILICEA​ 15 CH (ez a szer csak akkor szedhető, ha a testben nincs implantátum, fogamzásgátló spirál, esetleg pacemaker)


Váladékozás esetén

A szem váladékozása is minden kötőhártya-gyulladás velejárója, a kiváltó ok függvényében a váladék víztiszta, nyákos, illetve gennyes lehet. A tiszta váladék és a bő könny vírusfertőzést jelezhet, a nyákos, könnyező szem mögött allergia áll, a szempillákat összeragasztó gennyes váladék legtöbbször bakteriális eredetű.

Tiszta váladékozásnál

EUPHRASIA OFFICINALIS​ 15 CH + ECHINACEA​ 5 CH


Nyákos váladékozásnál

PULSATILLA PRATENSIS​ 15 CH + EUPHRASIA OFFICINALIS​ 15 CH + HISTAMINUM​ 15 CH


Összeragadt szemre

PULSATILLA PRATENSIS​ 15 CH + HEPAR SULFUR​ 15 CH (gyakran a hagyományos kezelés mellé)


  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Szemárpa e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Allergia e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Kutyabaj és macskajaj homeopátiás kezelése e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Allergiás nátha kezelése összefoglaló e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Túlélési tippek fesztiválozóknak

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024