Stressz, alvászavar, memória, lámpaláz, vizsgadrukk

A megszokhatatlan vizsgadrukk

A vizsgák közeledtével egyre több fiatal panaszkodik a vizsgadrukk miatt kialakuló lelki és testi tünetek miatt.

A stressz persze önmagában nem jó, vagy rossz. Hiszen a fuss, vagy menekülj parancs kiemelkedő teljesítményeket is kihozhat belőlünk. Ilyenkor az egész testünk a teljesítmény (gyors futás vagy harc) érdekében működik. A vér a szívbe és a fő izmokba tódul, az emésztés lelassul, kiszárad a szánk, mert a nyáltermelés is csökken, a tudatunk kizár minden zavaró tényezőt, de az érzékelésünk kiélesedik. 

Ha a teljesítményszorongás teljesen hiányzik, maga a teljesítmény is elmarad. A stresszre adott fokozott reakciók viszont gyakran hátráltatják az agyi tevékenységet és így egy vizsgahelyzetben katasztrofális eredményekhez tudnak vezetni. 

Mik a vizsgadrukk és lámpaláz legjellemzőbb tünetei:

 • légszomj, sóhajtozás
 • remegés
 • kiszáradt száj
 • izzadás, különösen a tenyereken
 • vérnyomás ingadozás
 • hasfájás
 • hasmenés
 • kényszeres tevékenységek (körömrágás, bőr kapargatása, nassolás)

Mivel tudunk magunknak, vagy a környezetünkben élő szorongónak segíteni?

 • Alakítsunk ki napirendet a felkészülés során pl. keljünk mindig időben, iktassunk be előre tervezett szüneteket, este 10 óránál tovább ne maradjunk fenn és osszuk be a napi megtanulandó tananyagot. 
 • A nap során többször tartsunk rövid mozgással, levegőzéssel töltött szüneteket. Nyissunk ablakot és végezzünk légzőgyakorlatokat.
 • Esti órákban már ne igyunk kávét, energiaitalt meg soha! Nem tesz éberebbé, viszont hozzájárul a stresszhormonok szintjének növekedéséhez. 
 • A felkészülési időszakban párologtassunk koncentrációt és agyi funkciókat támogató illóolajokat. Pl. rozmaring (Rosmarinus officinalis), spanyol zsálya (Salvia lavandulifolia), ciprus (Cupressus semprevirens) 
 • A vizsga előtti estére és a vizsgához stresszoldásra az alábbi ellazító olajokat javasoljuk: orvosi levendula (Lavandula angustifolia), mandarin (Citrus reticulata z.) bergamot (Citrus bergamia), Ilang-Ilang (Cananga odorata).


A homeopátia az alábbi szereket javasolja a vizsgadrukk kezelésére:

KALIUM PHOSPHORICUM​: Ha teljes szellemi és fizikai fáradtság, üresség jelentkezik az izgalom, rettegés és sok tanulás után. Az idegrendszer túlterhelt, kimerült. Fejfájás, gyengeség és kimerültség a fő tünet. Nem tud koncentrálni, és mindent elfelejt. Túlérzékeny a zajokra és a környezetére. Evéstől, melegtől, pihenéstől javul.

ARSENICUM ALBUM​: Ha a vizsgázó szorong. A tünetek éjfél után erősödnek fel. Pánikol, és nem tud pihenni. Maximalista, gyakran fázós.

GELSEMIUM SEMPERVIRENS​: Azoknak a szere, akik önbizalomhiányosak és a kudarctól való félelmükben képesek feladni, anélkül, hogy megpróbálnák. Vizsgahelyzetben remegnek és leblokkolnak. Ahogy közeledik a vizsga, szinte lebénulnak a félelemtől. Gyakran járnak pisilni. A Gelsemium állapotban lévő reszket, mint a kocsonya.

ARGENTUM NITRICUM​: azok számára ideális szer, akik mindig sietnek és aggódnak, hogy kifutnak a határidőkből. Impulzív, könnyen felbosszantható személyiségek, akik később megbánják, ha türelmetlenek voltak.Irracionális félelmeik lehetnek, és gyakori, hogy hasmenésük van stresszes helyzetben. Náluk tapasztalható az úgynevezett "gyomorideg". Édességet kíván enni.

LYCOPODIUM CLAVATUM​: az extra szorgalmas, túlteljesítő emberek szere. A szorongás délután négy és este 8 között tör rá jellemzően, vagy ha kihagy egy étkezést. A bizonytalanságát tettetett magabiztossággal leplezi. A Lycopodium állapotot gyakran jellemzi puffadás. ALig mer megszólalni vizsgahelyzetben, de ha belelendül, jól teljesít, hiszen felkészült.

ANACARDIUM ORIENTALE​: tanulás miatti idegkimerültség, rettegés miatti emlékezetkihagyás és vizsgától való szorongás, önbizalomhiány esetére. Ez az egyik legjobban önbizalomhiányos szer. Kevésnek, alkalmatlannak gondolja magát, bár a lelke mélyén tudja, hogy ez nem igaz. Bármennyire sokat tanult, biztos benne, hogy meg fog bukni. Ezt annyira bemagyarázza magának, hogy meg is bukik. Majdnem hisztérikus állapotban megy a vizsgára, hőhullámokat, gyomorrontást produkál, a fejét nehéznek érzi.


A fenti szereket a tünetek jelentkezésekor javasoljuk 30 CH hígításban, vagy a vizsga előtti este, és a vizsga előtt 30-60 perccel. Az adagolásban, vagy a szerválasztásban kérdezze homeopátiás orvosát, vagy  kérdezzen homeopátiás szakértőinktől rovatunkban ingyen!


Forrás: 

https://www.naturopathy-uk.com/news/news-cnm-blog/blog/2017/03/28/homeopathy-exam-stress/

https://www.byrdie.com/essential-oils-for-concentration-5112756


  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Stressz, pánik és alvászavar kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Stressz, álmatlanság, vizsgadrukk homeopátiás kezelése

   tovább
  • letöltöm

   Alvászavar e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Balesetek, sérülések kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Téli lifestyle e-kártya

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024