Orr-fül-gége, torok, nátha, arcüreg

Nem bírja a gyerek füle az uszodát! Mit tehetünk?

Külső hallójárat gyulladás gyakori okai

 • Nem bírja a gyerek füle az uszodát! Mit tehetünk?

  Nem bírja a gyerek füle az uszodát! Mit tehetünk?

A külső hallójárat gyulladásáért bakteriális (Pseudomonas, Proteus, Staphylococcus), vírusos vagy gombás fertőzés, gyakran sérülés (fülpiszkáló), hirtelen klímaváltozás, allergia vagy irritáció (pl. felázott hám) áll.

Gombás fertőzést okozhat például, ha előzőleg hosszabb ideig alkalmaztak a fülben antibiotikumos vagy szteroidos fülcseppet. Lehet helyi gyulladás is, a porcos rész faggyúmirigyei gyulladnak be leggyakrabban, vagy más bőrtünet is kiterjedhet a fülre (ekcéma, pszoriázis). Várandós kismamák hajlamosabbak a külső fül gyulladására, itt is jó szolgálatot tesznek a homeopátiás szerek.

Gyakori tünetek: fájdalom, vörösség, viszketés, lágyrészek, nyirokcsomók duzzanata, láz, esetleg fülfolyás.

Elsősegély

A fül kémhatását érdemes „savas” irányba, (pH 3 és 5 között) eltolni, ahol a baktériumok szaporodása gátolt (a fülzsír és a fül mélyebb részeiben található verejtékmirigyek váladékának  kémhatása is ebbe a tartományba esik), és a külső hallójárat gyulladásért leggyakrabban felelős vizet kiszárítani. Erre tökéletesen alkalmas az otthon is elkészíthető fülcsepp, 1 rész 70%-os alkoholból és 1 rész 10%-os ecetből. ( Mayo Klinika ajánlása) Teáskanálnyi mennyiséget kell a fülbe csepegtetni, majd kifolyatni.

Hasonlóan jó hatású az ECHINACEA​ őstinktúrája, ez vírus és baktériumölő hatást is kifejt a fülben, és szintén szárító hatású alkoholos tinktúra.

ABC = ACONITUM NAPELLUS​ + BELLADONNA​ + CHAMOMILLA VULGARIS

Fülgyulladások homeopátiás kezelése

A szerek választásánál a tüneteket és a kiváltó okot vesszük figyelembe. Most a fertőzéses eredetű fülgyulladás szereit vesszük sorra, és azokat az eseteket, amikor nem középfülgyulladás a diagnózis. Ha nincs idő a részletes kikérdezésre, két egyszerű szerkombináció javasolható:

ABC azaz Aconitum + Belladonna + Chamomilla – az ABC keverék jó szolgálatot tehet egy fülfájás kezelésénél, ha nincs időnk tüneteket kikérdezni, de jellemző a fájdalom és a hirtelen kezdet. Gyorsan kialakuló tünetek, erős fájdalom, esetleg láz is tapasztalható. Jellemző még, hogy a hangos TV, beszéd, zene nagyon zavarja a beteget. Az ABC keverék minden hirtelen kezdődő, fájdalommal, lázzal járó betegségnél hasznos lehet!  

Adagolás: Óránként 5 golyócska  mindegyikből. Ajánlott potencia: 15 CH vagy 30 CH. A három szerből 5-5 golyót tehetünk vízbe is, ezt az oldatot ihatja a beteg kis kortyonként.


Külső hallójárat gyulladás esetén szóba jöhet még

APIS MELLIFICA​15 CH– ha a fül duzzadt és piros, és a hideg enyhíti a fájdalmat

MERCURIUS SOLUBILIS​ 9 vagy 15 CH – ha a nyirokcsomók is duzzadtak, a váladék bűzös

DULCAMARA​ 9 vagy 15 CH – ha uszoda után jelentkezik a tünet, és ez hajlam

FERRUM PHOSPHORICUM​ + CAPSICUM ANNUUM​ + BELLADONNA​ – ez a kombináció akkor nagyon hasznos, ha egy vírusfertőzés közben vagy után jelentkezik a fülfájás.

A fül nyomásra érzékeny (CAPSICUM ANNUUM​), nincs magas láz, erős tünetek (FERRUM PHOSPHORICUM​)


Adagolás: Napi 3 alkalommal 5 golyócska mindegyikből. Ajánlott potencia: 9 CH vagy 15 CH

KFM azaz KALIUM MURIATICUM​ + FERRUM PHOSPHORICUM​ + MERCURIUS DULCIS​ – ha a nátha „megy a fülre”, elzáródik vagy gyulladt az Eustach-kürt, esetleg orröblítésnél, uszodában víz került bele.

Csökkent hallás.

Adagolás: Napi 3 alkalommal 5 golyócska mindegyikből. Ajánlott potencia: 9 CH

Mint minden fertőzéses kórképnél, itt is alkalmazhatjuk az immunerősítő, gyulladáscsökkentő ECHINACEA​ 5 CH + THYMULINE​ 9 CH keveréket, naponta többször, bármelyik szer mellé.

Általánosan:

A szervezet öngyógyító képességét támogatja az Oscillococcinum Neo, 2 tubus javasolt, 6 óra különbséggel, bármelyik fent említett szer mellé.


  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024