Orr-fül-gége, torok, nátha, arcüreg

Hangszerek

A hang megváltozását a garat és gége területén kialakult különféle gyulladások, akut vírusos és bakteriális fertőzések okozzák leggyakrabban.

 • Hangszerek

  Hangszerek

A környezetszennyezés, és a dohányzás okozta irritáció előbb-utóbb krónikus nyálkahártyahurutot idéz elő, de krónikus rekedtséghez vezethet az extrém száraz levegőjű helyiségben való tartózkodás, csökkent folyadékbevitellel társulva.

A háttérben meghúzódó allergiás folyamatok, valamint a gasztroözofágeális reflux betegség – amelyre sajnos jóval kevesebbszer gondolnak, mint kellene – is oka lehet az állandó torokköszörülésnek, az időnkénti hangvesztésnek.
Bizonyos hangképzési és beszédhibák hátterében felismerhetőek feltűnő tünetek, az erőltetett légvétel, a levegő visszatartása, a nagyon hangos, rikácsoló beszéd, a grimasz-szerű ajakmozgások, melyek a hangszalagok túlzott és rendellenes igénybevétele következtében kialakult rekedtségre utalhatnak.
Fájdalom nélkül jelentkező rekedtség, elcsukló hang, változó hangszín esetén, ha a tüneteket torokszárazság kíséri és a garatban érzett fanyar ízre panaszkodik a beteg, időről időre köszörüli a torkát, és csipkedi az ajkait, ARUM TRIPHYLLUM​-ot adhatunk közepes hígításban. Ebben az esetben gyakran szövődhet a rekedtség hörghuruttal.

A hangszalagok megerőltetése miatt kialakuló rekedtség vagy hangvesztés esetén, ha a beteg sokat énekelt, kiabált, beszélt, ARNICA MONTANA​ és PHOSPHORUS​ javasolható, közepes hígításban. Argentum metallicum közepes hígításban segíthet, ha énekesek, színészek, előadók panaszkodnak torokfájásra és rekedtségre, és ez kiegészül azzal az érzettel, mintha sebes lenne a gége. Köhögéskor sűrű, tapadós, szürkés a köpet.
ARGENTUM NITRICUM​ válasszunk akkor, ha a torokban szálkaszúrás szerű érzet állandósul, és emiatt állandó krákogásra, torokköszörülésre kényszerül a beteg. Erre a szerre jellemző, hogy stresszhelyzetben gyorsan kialakul a rekedtség. A kiváltó októl függően közepes vagy magas hígításban javasolt a szedése.

Ha a hangszalagok túlerőltetése vagy vírusfertőzés következtében kialakult hangszalag bénulást reggeli rekedtség és gégefájdalom jellemzi, amely pár korty hideg víz ivása után enyhül, gondoljunk a CAUSTICUM​közepes hígítására, főleg akkor, ha előzetesen elszenvedett lelki sérelemre is panaszkodik a beteg.
Ha a rekedtség hideg, nedves időben jelentkezik, a gége szúró fájdalma a fülek felé sugárzik, és hamar megjelenik a hörghurutos köhögés, Manganum aceticum segíthet.

Ha hideg, szeles időben, huzatban való tartózkodás után jelentkezik a hangvesztés, esetenként ugató köhögés, magas láz és feltűnő nyugtalanság kíséretében, gondoljunk az ACONITUM NAPELLUS​ közepes vagy magas hígítására. Különösen megerősíti ezt a homeopátiás szert, ha a nyugtalanság és félelemérzet feltűnő. A fertőzéses eredetű gégehurut gyógyszere a SPONGIA ​, ha a beteg jellemzően az éjszaka közepén, álmából felriadva panaszkodik a gégében érzett feszítő érzéssel együtt jelentkező rekedt, ugató köhögésre és érdes beszédhangra.

HEPAR SULFUR​ a bakteriális fertőzések következtében kialakuló gégehurut szere, gyakran kíséri a gége tüneteit sárgás nátha és sárgás köpet ürítése. A tünetek melegre egyértelműen javulna, a beteg nagyon fázós.

Hormonális változásokkal összefüggésben is kialakulhat gégefájdalom és rekedtség nőknél. Ha a tünetek a menses előtt jelennek meg, Magnesia carbonica javasolható alacsony vagy közepes hígításban, ha pedig a menses alatt van a torokfájás és a rekedtség, a Graphites azonos hígítása javasolt.

Gasztroözofágeális reflux (GOR) betegség esetén jelentkező gégepanaszok az alapbetegség kezelésére javasolható ROBINIA PSEUDOACACIA​ és IRIS VERSICOLOR​ alkalmazását követően sikerrel enyhíthetők. A hang megváltozásának funkcionális oka lehet a lelki eredetű hangvesztés. Fáradt, energiahiányos embereknél fizikai vagy lelki megterhelés következtében kialakulhat rekedtség és afónia.
Ha a beteg túlterheltség miatt fáradt, ACIDUM PHOSPHORICUM​ közepes hígítása javasolható, ha a fáradtság miatt ingerlékennyé válik, KALIUM PHOSPHORICUM​ közepes vagy magas hígítása jöhet szóba. IGNATIA AMARA​ közepes vagy magas hígítására akkor lehet szükség, ha a feltűnő módon túlérzékeny beteg garat-gége panaszait, hangképzéssel kapcsolatod tüneteit egyértelműen paradox modalitások jellemzik.

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Túlélési tippek fesztiválozóknak

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024