Orr-fül-gége, torok, nátha, arcüreg

A nátha, orrszívás

Homeopátia, nátha és a felső légúti betegségek szövődményei.

 • A nátha egyik szövődménye: nátha, orrszívás

  A nátha egyik szövődménye: nátha, orrszívás

Szeretnénk egy sorozatot indítani fül-arcüreg-orrmandula-nátha témakörben. Kicsit bővebben, mint eddig, mert nagy szükség van a pontos ismeretekre. A szakmai részeket dr. Somi Ildikó írásaiból szemezgettük, a szerző engedélyével.

Az ő szelíd tisztítási módszere  (arcüreg átmosás szúrás nélkül) és melegítős ingerterápiája kiválóan megfér a homeopátiás kezeléssel. És rávilágított egy fontos tényre, arra, hogy az elsődleges fertőző góc felszámolása milyen fontos a későbbi szövődmények elkerülésében. Bővebben leírjuk az orrszívás technikáját, azt, hogy mit lehet egy fülfájós gyerekkel tenni, milyen háziszerek léteznek, és hogy alkalmazzuk a homeopátiás készítményeket a gyógyulás gyorsítására.

Beszéljünk a hétfejű sárkányról, azaz a felső légúti betegségekről, kicsit másképp:

A nátha szövődményeként kialakuló felsőlégúti hurut sokszor a teljes légúti nyálkahártyát, a melléküregeket és a füleket is érinti. Tehát egy komplex, nagykiterjedésű hurutos betegséggel állunk szemben. Ezt a gyakori, makacs hurutos betegséget nevezzük hétfejű sárkány betegségnek.  

A hét szövődmény:

1. gennyes orrfolyás
2. arcüreggyulladás
3. fülkürthurut
4. savós középfülhurut
5. orrmandula-gyulladás
6. gége-légcsőhurut
7. hörghurut 

Ezért nem hatásos önmagában a sorozatban adott antibiotikumos kúra, az orrcseppek, a köhögéscsillapítók vagy az időközben elvégzett orrmandula műtét. Mindegyik csak részproblémákat old meg és nem jelent komplex megoldást. A betegség leggyakrabban a bölcsődébe, óvodába frissen bekerült gyermekek között fordul elő. Ők azok, akik nem vagy még alig tudnak orrot fújni. A pangó orrváladék szóródása okozza, hogy a teljes légúti nyálkahártya megbetegszik és a fülekre húzódik.
A probléma kulcsa részben az orrváladék rendszeres eltávolítása. Az orrszívó ma már szinte minden náthás gyermek kezelésénél használatos segédeszköz.

Mit tegyünk a gyakorlatban?

A porszívós orrszívás pici csecsemőkortól minden gyermeknél elvégezhető. A szívás erejétől nem kell tartani, nem okoz kárt sem az orrnyálkahártyán, sem a koponyaüregben. Hosszú, több évtizedes tapasztalat bizonyítja, hogy naponta többször megismételve sem okoz bajt, csak segíthetünk vele. Az orrjáratok szabaddá válnak, a csecsemő szopása zavartalan lesz.

A szívó orrhoz illesztett végét időnként néhány másodpercre el kell venni az orrbemenettől. A másik orrnyílást befogva a szívás ereje nő. Erre csak nagyobb gyermekeknél és nagyon sűrű, nehezen ürülő váladéknál van szükség. Fontos, hogy a gyermek a leszívás közben ne tudja elkapni a fejét, ezért ülő helyzetben szorosan át kell ölelni.

Még egy fontos gyakorlati tanács. Az orrváladék leszívása közben az illeszték csúcsát kicsit oldalra és lefelé irányítjuk, hiszen a váladék súlyánál fogva az orrfenéken gyűlik össze. A szívóeszközt természetesen minden használat után ki kell tisztítani, mosni, fertőtleníteni. Használat előtt a fertőtlenítő oldatot is le kell öblíteni az orrszívóról.

A gyermeket lehetőség szerint minél hamarabb meg kell tanítani a helyes orrfújásra. Játékos módja, ha az asztalon tollpihét vagy vattagombócot próbálunk vele csukott szájjal elfújtatni. A helyes orrfújás – ne felejtsük el – mindig a fél oldal befogásával történik. Minden korosztálynál a legfontosabb teendő az orrlégzés rendezése. Különös jelentősége van ennek a pici csecsemőknél, ahol a táplálkozás az orrlégzés függvénye.

A sárkány első feje

Életünk leggyakoribb betegsége a nátha. Az újszülött és a csecsemőkori nátha oka leggyakrabban vírusfertőzés. Általában vízszerű, nyákos orrfolyással jár. Ebben az életkorban a nátha önmagában is súlyos megbetegedés, nemritkán magas lázzal jár.
A tartós orrdugulást szájlégzést okoz, ami a torokpanaszok kialakulásának teremt kedvező feltételeket.

Az orrfunkció normál körülmények között a szagláson túl gondoskodik a belélegzett levegő tisztításáról, nedvesítéséről, melegítéséről. Szájlégzés esetén a védelmi rendszer nem működik. A torok közvetlenül védtelenné válik és fertőződik. A gátolt orrlégzés rossz közérzetet és homloktáji fejfájást okoz.

Homeopátiás szerek a nátha kezelésére

A kezdődő nátha jól megfogható a nátha tüneteinek enyhítésére alkalmas komplex szerrel, minél előbb adjuk, annál hatásosabb. Csecsemőknek a tablettát oldjuk fel kicsi vízben, és műanyag kanállal adagoljuk.

Náthánál adhatjuk az ECHINACEA​5 CH-t is, napi 3-4 alkalommal. Általános immunerősítő hatású.

Kezdődő nátha esetén válasszuk a 9-15 CH potenciákat. Adjuk a szert óránként, ha javul, ritkítsuk az adagolást napi 3x5 golyócska adagra.

Gennyes orrfolyásnál 15 CH vagy esetleg 30 CH adható, napi 2-3 alkalommal.

 

Nátha lázzal

 

 

 

 

Vizes váladék

 

 

 

Orrdugulással járó nátha

 

 

 

 

 

 

 

Nyákos (mucosus) orrfolyás:

 

 

 

 

Nyákos-gennyes (mucopurulens)

 

Hideg, szeles időben, lázzal

Nátha lüktető fejfájással, magas lázzal, fényérzékeny szemekkel

Lassan kialakuló nátha, esetleg vércsíkok a váladékban

Égető, vizes váladék, fázós beteg

Tüsszögés, tojásfehérje szerű váladék, szag és ízérzés elvesztése

Nyári nátha, uszoda után, fültőmirigy duzzanat, néha kevés váladék

Nátha ingerlékenységgel, éjjel dugult orr, reggel tüsszögés

Az orr dugult, az orrgyöknél fájdalmas, piszkálja a pörköket

Orrdugulás szipogással, csecsemők orrdugulása

Sűrű, fehér váladék, kattogás a fülben nyeléskor. Fülkürthurut.

Sűrű, sárgás, tapadó váladék, az orrból a garat hátsó falára csorog. Meleg szobában orrdugulás.

 

A nátha zöldessárga, sűrű, vizeletszagú.

Sárgászöld, tapadós, nyúlós  váladék.

Bő, zöldes, maró jellegű orrfolyás. A nyelv szélein a fogak lenyomata látható, rossz szájszag, lepedékes nyelv. Nyálfolyás.

Krémszerű, sárgás orrfolyás, kisgyermekeknél gyakori. Éjjel dugul az orr.

ACONITUM NAPELLUS

BELLADONNA

 

FERRUM PHOSPHORICUM

 

ARSENICUM ALBUM

 

NATRIUM CHLORATUM

 

DULCAMARA

 

NUX VOMICA

 

STICTA PULMONARIA

SAMBUCUS NIGRA

 

KALIUM MURIATICUM

 

HYDRASTIS CANADENSIS

Ha oldani akarjuk a váladékot, 5 CH-ban szedjük!

 

HEPAR SULFUR

KALIUM BICHROMICUM

 

MERCURIUS SOLUBILIS

  PULSATILLA PRATENSIS

 


  kapcsolódó cikkek
  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Nátha e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Influenza & téli betegségek e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Influenza, láz, megfázás homeopátiás kezelése

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024