Női problémák, meddőség, fertőzések, gyulladások

Méhnyak erózió, vagy méhszájseb

A méhszájseb elnevezés csalóka, mert az elváltozás lényege, hogy a méhnyakcsatornában jelen lévő hengerhámsejtek, kiúsznak a méhszáj felszínére, és a méhnyak felszínét borító laphámsejteket kiszorítják.

Belső vizsgálatnál ez a felszín pirosas, bolyhos. Az elváltozás hormonális hatásra (fogamzásgátlók, terhesség, serdülőkor) jön létre elsősorban. Legtöbbször nem okoz látható elváltozást, de a puha hengerhámsejtek könnyebben véreznek és több nyálkát termelnek, mint a laphámsejtek. Ez hüvelyfolyást okozhat,vagy enyhe vérzést szexuális együttlét után (kontakt vérzés). A hengerhámsejtek váladéka is lúgos kémhatású, ez tovább gyengíti a hüvely savas védekező rendszerét.  

A hüvelynek is van saját aktív, hasznos baktériumokból, sok féle laktobacillus törzsből álló védekező rendszere, mely megakadályozza a gyulladást. Ez a Döderlein – flóra. Ezek a jó baktériumok ösztrogén hormon jelenlétében termelődő keményítővel, glikogénnel táplálkoznak.  Ha a Döderlein - flóra működése csökken, lúgos irányba tolódik a hüvelyváladék, ami kedvez a kórokozók szaporodásának. Ha gyulladás alakul ki, a baktériumok által termelt emzimek elpusztíthatják a laphámsejteket. Sokszor azért súlyosbodik az elváltozás, mert megváltozik a hüvely kémhatása, és a lúgos irányba eltolódott PH kedvezőbb az eredetileg a méh lúgos közegéből jövő hengerhámsejtek számára. A méhszájseb egy nem azonos a daganat előtti állapottal, vagy diagnosztizált HPV fertőzéssel, ami orvosi kezelést/konzultációt igényel. Ha fertőzésre utaló jel van, szintén forduljunk orvoshoz, aki eldönti, milyen jellegű a panasz.

Mit tehetünk méhszájseb esetén?

Homeopátia

A leggyakrabban használt homeopátiás szer az NITRICUM ACIDUM (ACIDUM NITRICUM)​. 30 CH (C)potenciát szedjünk hetente 1x, legalább fél éven keresztül.

A hüvelyflóra erősítése

A tejsavas irrigálást már nem minden nőgyógyász ajánlja, hanem inkább a laktóz tartalmú tablettát, mely prebiotikum, azaz táplálékot szolgáltat a házőrző laktobacillusoknak. A hüvely ph-ját drogériában is kapható tesztcsíkkal tudjuk ellenőrizni.

Gyógynövények

A gyulladást a fitoterápiában cickafarkfű ülőfürdővel kezelik. 100 gramm cickafarkfüvet áztassunk éjszakára fél liter hideg vízbe, amennyi ellepi, másnap forraljuk fel, és adjuk az ülőfürdőhöz használt vízhez. (forrás: Maria Treben)


  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Női problémák homeopátiás megoldásai 2. – A változó kor – és előzményei

   tovább
  • letöltöm

   Női problémák homeopátiás megoldásai 3. - Hólyaghurut és hüvelyfertőzések, ciszták és miómák

   tovább
  • letöltöm

   Női problémák homeopátiás megoldásai e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Menstruációs problémák homeopátiás kezelése

   tovább
  • letöltöm

   Női problémák homeopátiás megoldásai 1. Menstruáció

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024