Kutatások, tudományos anyagok, érvek

A homeopátiás gyógyszerek törzskönyvezése és kutatások - dióhéjban

A homeopátiás gyógyszerek használata 200 éves terápiás tapasztalaton alapul. A homeopátiás gyógyszerek Magyarországon két törzskönyvezési kategóriába tartoznak.

A komplex (többkomponensű) gyógyszerek indikációval kerülnek forgalomba, azaz a törzskönyvezési folyamat megegyezik az allopátiás gyógyszerekével. A hatást itt igazolni kell, pl. az Oscillococcinum klinikai vizsgálatait itt olvashatod.  

A monokomponensű gyógyszerek indikáció nélkül, egyszerűsített törzskönyvezési eljárással kerülnek forgalomba, mivel a homeopátia szabályai szerint egy-egy gyógyszernek széleskörű felhasználása lehet, többféle kórkép esetén.

A homeopátia egy önálló orvosi rendszer, ahol a gyógyszer rendelése a beteg egyéni tünetei alapján történik. Egy náthás betegségnél más gyógyszert kap az, akinek dugul az orra, (pl. PULSATILLA PRATENSIS​ (Pulsatilla), NUX VOMICA​) és mást, aki vizes orrfolyással, és könnyező szemekkel (ALLIUM CEPA​) reagál a betegségre.

A világon több, mint 5000 féle homeopátiás gyógyszer van forgalomban, Magyarországon a Boiron 247 féle alapanyagból készült monokomponensű gyógyszert forgalmaz. Ezek közül számos olyan létezik, melyek hatásáról végeztek kutatásokat. Ilyen a POLLENS​*, vagy a középfülgyulladás egyénre szabott kezeléséhez használt monokomponensű gyógyszerek**. Jelenleg számos randomizált kutatás elérhető homeopátiás gyógyszerekről

Magas minőségű kutatások bizonyítják a homeopátiás ultramolekuláris oldatok hatásosságát és azt is kimutatták, hogy amennyiben személyre szabott kezelést kap a beteg, a homeopátiás kezelések másfél-kétszer hatásosabbak a placebónál. Kiválóan szerepeltek a készítmények például gyermekkori hasmenésének kezelésében, allergiás nátha kezelésében és szédülés esetén is, de a legutóbb publikált vizsgálatok szerint a menopauza idején fellépő depresszió gyógyításában*** is pozitívan teljesítettek. Svájci és francia vizsgálatok igazolják, hogy a homeopátiát is alkalmazó orvosok kevesebb allopátiás gyógyszerrel, ugyanolyan eredménnyel gyógyítják betegeiket (EPI3 vizsgálat, felső-légúti fertőzések, szorongás-depresszió, és váz-izom fájdalmak kórképekben), így a homeopátia nagyon hasznos eszköz lehet a növekvő antibiotikum rezisztencia probléma megoldásában.¬*Reilly, D. T., Taylor, M. A., et al. (1986). "Is homoeopathy a placebo response? Controlled trial of homoeopathic potency, with pollen in hayfever as model." Lancet 2(8512): 881-886. 

**Sinha et al. Randomised controlled pilot study to compare Homeopathy and conventional therapy in Acute Otitis Media. Homeopathy 2012, 101: 5-12.

*** Individualized homeopathic treatment and fluoxetine for moderate to severe depression in peri- and postmenopausal women (HOMDEP-MENOP study): a randomized, double-dummy, double-blind, placebo-controlled trial. 

Macías-Cortés Edel C, Llanes-González L, Aguilar-Faisal L, Asbun-Bojalil J. 

PLoS One. 2015 Mar 13;10(3):e0118440. doi: 10.1371/journal.pone.0118440. eCollection 2015.


  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024