Jól vagyok!

Tisztánlátás a magnézium pótlás kérdéseiben

Úgy gondolod, mindent tudsz már a Mg pótlásról?

Új összefüggések és tudományos kutatások eredményei az alábbi írásban!

Szabó Gál Bence, a GAL VitalSynergyTech Kft. alapítója, a GAL vitaminok és étrend-kiegészítők márka megálmodója és tudományos termékfejlesztője 2023. március 1-jén tartott online előadást a magnéziumpótlás kérdéskörében a Terápia Natúra Alapítvány szervezésében.

Az alábbi cikk a webináriumon elhangzott információk tartalmi összefoglalásaként készült el (a webinárium utólag is megtekinthető).

A szervezetünk megközelítőleg 20-30 g (0,4g/kg) magnéziumot (továbbiakban: Mg) tartalmaz ideális esetben. A magnéziumnak számos fiziológiai és biokémiai folyamat szabályozásában játszik szerepet, mivel az emberi szervezetben több, mint 600 enzimreakció kofaktora; így energiatermelési folyamatokban (makrotápanyagokból való ATP nyerés), a fehérje- és DNS szintézisben, az izmok megfelelő működésében, a PTH hormon kibocsátásának szabályozásában vesz részt, a kalcium-csatornák antagonistája és szabályozza a membránok átjárhatóságát valamint az erek tónusát és a vérnyomást.

Magnéziumpótlás esetén – ha jól működnek a vesék - a Mg nem túladagolható, mivel a többlet maradéktalanul és gyorsan kiürül a szervezetből. A magnéziumhiányt vagy túladagolást vérből csak közel életveszélyes állapotban lehet kimutatni, így egyéb esetekben csak biopsziával lehetne a Mg szöveti / intracelluláris szintjét megállapítani.

Amennyiben jók a vesefunkciók, akkor szimplán csak bőséges Mg bevitelre van szükség és kialakul az optimális magnéziumszint. Ha veseelégtelenség áll fenn, akkor is törekedni érdemes a bőséges Mg bevitelre egészen addig, amíg a vérérték tartományon belül marad, ez esetben időnként ellenőrizni szükséges ezeket az értékeket.

A teljesség igénye nélkül a magnéziumpótlás segítséget tud nyújtani a megfelelő vérnyomás beállításában, a migrén megszüntetésében, az inzulin-érzékenység terápiás kezelésében, a vesekövesedési hajlam csökkentésében, a megfelelő sportteljesítmény elérésében, az izomgörcsök (különösen vádli- és talpgörcs) megszüntetésében, a menstruációs görcshajlam enyhítésében, a stressz tünetek csökkentésében, fokozott szellemi aktivitáskor a megfelelő szellemi funkciók fenntartásában (irodai munkakörben dolgozók, diákok vizsgaidőszaka alatt), a várandósok Mg szükségleteinek kielégítésében. 

A szervezetünkbe jutó magnézium hasznosulására és szervezetünk magnézium státuszára hatással van az inzulin-érzékenység, a cukorbetegség (diabetes), a sportaktivitás, valamint a kálium- és kalcium-bevitel mértéke. 

Jól hasznosuló, magas Mg forrásnak számítanak a zöldségek (sütőtök és zöldlevelesek főleg), gyümölcsök, a lazac, a makréla, a tengeri halak, a tenger gyümölcsei (kagylók, lábasfejűek, puhatestűek), a hüvelyesek, a csokoládé, az olajos magvak (tökmag).

Ha magnéziumpótlásra van szükség táplálékkiegészítő formájában, akkor érdemes szem előtt tartani, hogy a szervetlen formájú Mg-ot tartalmazó termékeknél jobban hasznosulnak a szerves magnézium vegyületeket tartalmazó termékek (Mg-citrát, Mg-laktát, Mg-malát, Mg-orotát, Mg-aszkorbát). Még ennél is jobb felszívódást biztosítanak a „kelát” formák(kovalens), mivel ezek ún. dipeptid/peptid-csatornákon is fel tudnak szívódni (pl. Mg-biszglicinát).

Bőrön át (transzdermális úton) is hasznosulhat a Mg, de csak a Mg-klorid és az is csak krém formában, míg a Mg-klorid oldata csak szőrös / hajas bőrfelületen át tud hasznosulni. Az Epsom-sós és Mg-kloridos fürdőbe tehát érdemes a hajas fejbőrt is belemeríteni. Az orálisan jól hasznosuló magnéziumformák a bőrön át nem vagy kevésbé hasznosulnak. Azonban bármilyen bőrön át való Mg pótlás kevésbé biztonságos, mivel megkerüli a szervezet szabályozási rendszerét (elkerüli az emésztőrendszert), így ritkán, de veszélyesen magas Mg vérszintet okozhat.


A fentiek ismeretében magnéziumpótlásra kiemelten ezt a két terméket ajánljuk a cikk olvasóinak figyelmébe:

https://www.vitaminvilag.hu/GAL-Magnezium-L-laktat 

https://www.vitaminvilag.hu/GAL-Magnezium-biszglicinat


Amennyiben lemaradt a webináriumról, de szeretné azt megnézni, utólag is van lehetősége rá.


fotó forrása: istockphoto-537629590

  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024