Minden év november 11-én ünnepeljük Szent Márton napját, amely mélyen gyökerezik a magyar és nemzetközi hagyományokban. Az elmúlt évtizedekben a gasztronómiai jelentősége, azaz a Márton napi libalakoma és az újbor ünneplése háttérbe szorította az ünnep névadóját.
Márton, akit a katolikus egyház szentként tisztel, a 4. században élt. Már fiatal korában fel akarta venni a kereszténységet, de szülei ellenezték ezt és 15 évesen a római hadseregbe adták szolgálatra. Egy hideg téli estén találkozott egy megvert, kifosztott koldussal. Márton kardjával kettévágta köpönyegét, és megosztotta a didergő koldussal. Éjszaka álmában megjelent neki Jézus a koldusnak adott köpenyben. A jelenés megváltoztatta az életét, hamarosan megkeresztelkedett és ezután fegyvertelenül indult csatába. A harc így elmarad, amit az emberek Márton csodatételének tulajdonítottak. Hamarosan kilépett a hadseregből és életét a térítő munkának szentelte. Később Ligugében szerzeteskolostort alapított, és 371-ben Tours püspökévé választották. Azonban Márton egyáltalán nem akart püspök lenni, többre becsülte a hittérítői munkát. A legenda szerint ezért elbújt a libák óljába, de azok olyan hangosan gágogtak, hogy lelepleződött és kénytelen volt elfogadni a megbízatást. Ez a magyarázata, hogy miért látjuk a legtöbb ábrázoláson ludakkal, illetve ezért ünnepeljük őt minden évben libasülttel.
A magyar hagyomány szerint, „aki Márton napon libát nem eszik, egész évben éhezik”. Márton-nap a betakarítás utáni és egyúttal az advent előtti utolsó nagy lakomák időszaka is. Az ünnep elmaradhatatlan fogása a sült liba, különösen a libacomb és a libamáj. Sok családban az ünnepi desszert a lúdláb torta, ami bár nem libából készül, de mégis vidám asszociációkra ad lehetőséget, pláne, ha kisgyerekek is vannak a családban.
Az ünnepi menü mellé elmaradhatatlan az adott évben készül újbor, amit szintén ezen a napon szokás először kóstolni.
A Márton-napi libalakomák nemcsak a hagyományok őrzésének és a közösségi ünneplésnek a részei, hanem egészségügyi szempontból is érdekesek. A libahús tápláló, gazdag fehérjeforrás, ugyanakkor zsírban is bővelkedik. Fontos kiemelni azonban, hogy a libahúsban található zsírok nagy része egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsav, amely a szív egészségére jótékony hatással lehet.
A libamáj, amely igazi ínyencség, szintén gazdag tápanyagforrás. Nagy mennyiségű A-vitamint tartalmaz, ami fontos a látás és az immunrendszer egészségéhez, emellett gazdag vasban és egyéb nyomelemekben. A máj valódi szuper food. Magas ára miatt nem nagyon fenyeget az a veszély, hogy túlennénk magunkat belőle.
Ettől függetlenül, a Márton-napi lakomák során könnyű túlzásba esni, különösen a nehéz és zsíros libaételek esetében. Ha a túl sok, vagy túl zsíros étel okoz panaszokat, akkor az alábbi homeopátiás szerek segíthetnek a kellemetlen tünetek enyhítésében:
NUX VOMICA: Különösen ajánlott akkor, ha valaki túl sokat evett vagy ivott, és ennek következtében puffadás, gyomorégés, hányinger vagy emésztési zavar lép fel. Ez a szer ideális, ha az ember ingerlékeny, fáradt és gyomorpanaszokkal küzd a nagy lakoma után.
PULSATILLA PRATENSIS: Ez a szer akkor ajánlott, ha a nehéz, zsíros ételek miatt valaki hányingerrel vagy gyomorrontással küzd, és ezek a tünetek inkább a délután vagy este folyamán jelentkeznek. Különösen jó választás, ha az érintett személy érzelmileg érzékenyebb, és a friss levegő enyhíti a panaszokat.
ANTIMONIUM CRUDUM: Felhasi diszkomfort érzet, hányinger és hányás léphet fel a túlzott mennyiségű étel fogyasztása után, a hányás nem jár megkönnyebbüléssel. A hasmenés vizes, szilárd darabokat is tartalmaz. A nyelven fehér színű, vastag, tej- vagy krétaszerű lepedék. Az elfogyasztott táplálék ízével megegyező böfögés kíséri.
LYCOPODIUM CLAVATUM: Puffadás, gyomor- vagy bélgörcsök esetén, különösen, ha valaki úgy érzi, a has felső része tele van gázzal, de nem tud tőle megszabadulni. A Lycopodium jól használható olyan esetekben, amikor a zsíros, nehéz ételek megfeküdték a gyomrot.
CARBO VEGETABILIS: Ha a gyomor "megállt", azaz lassú emésztést, teltségérzetet és puffadást tapasztalunk. Különösen akkor hasznos, ha nehéz ételek fogyasztása után érzünk kellemetlen tüneteket, és gyengeség is társul a panaszokhoz.
Forrás: https://midio.hu/szent-marton-legendaja-ma-is-elo-marton-napi-hagyomanyok/
(H.S.)
Kép: pixabay.com
Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.
Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.