Jól vagyok!

Friss lehelet, egészséges íny, ép fogak?

Gyógynövények és illóolajok a szájápolásban

A fogfájás, ínygyulladás, de akár csak a kellemetlen lehelet kezelésében is jó szolgálatot tesznek az illóolajok, aromavizek és a gyógynövények.

Belegondoltál már, hogy a száj és szájüreg milyen fontos szerepet tölt be? A táplálék befogadása, rágás, nyelés, ízlelés, beszéd, légzés, mosoly, csók... A száj és szájüreg megfelelő pH-ja, baktérium flórájának egyensúlya az egész testegészségére hatással van. A rendszeres fogászati ellenőrzés, megfelelő szájhigiénia mellett az aromaterápia is kiváló eszköz lehet a szájápolásban. 

A szájüreg és fogaink egészsége nem csak esztétikai kérdés, hanem kihat társas kapcsolatainkra, önbizalmunkra és még akár a fertőző betegségekből való gyógyulási esélyeinkre is.

A Yale Egyetem Orvostudományi Karának kutatói kimutatták, hogy a tüdőgyulladást gyakran megelőzte a szájbaktérium-populáció változása.   

A szájhigiéniai termékek kínálata óriási, a friss lehelet és a fogszuvasodás megelőzésében egyre hatékonyabb megoldásokat kínálnak.  A rossz lehelet a leggyakrabban  olyan baktériumok elszaporodásának köszönhető, mint a Porphyromonas gingivalis, a Fusobacterium nucleatum vagy akár a Streptococcus mutans. Fontos a száj egészséges baktériumflórájának tiszteletben tartása, ezért az antiszeptikus vagy antibiotikus szájvizek és kezelések hosszútávon felboríthatják a kényes egyensúlyt. Ezeket a szereket mindig fogorvos javaslatára, az általa előírt időszakra szabad csak alkalmazni. Az illóolajok és aromavizek ezzel szemben bizonyítottan nem borítják meg a test baktérium egyensúlyát és igazolt élettani hatásuk nagy segítséget jelent a mindennapi egészségmegőrzésben.


AROMAVIZES (*) SZÁJÖBLÍTÉS 

(*Az aromavíz az illóolaj lepárlás során keletkező, a növény vízoldékony hatóanyagait tartalmazó illatos víz. Bőrápolásban, szájápolásban az aromaterapeuták eszköztárának igen megbecsült alapanyagai.)

1. Szájsebészeti beavatkozások után, sebgyógyulást segít, paradontózis, ínygyulladás esetén támogatja a mikrokeringést és lassítja az ínysorvadás folyamatát.


Hogyan készül, és hogyan alkalmazzuk? 

Kakukkfű (Tymus vulgaris ct. tymol) + Olasz szalmagyopár (Helichrysum italicum) aromavizek. A fenti két aromavízből 100-100ml-t keverjünk össze egy tiszta gyógyszertári üvegben. Ebből a keverékből adjunk 2 evőkanálnyiit 2dl langyos vízhez és öblögessünk vele pár percig minden nap reggel és este. 


OLAJOS SZÁJÖBLÍTÉS („OIL PULLING”)

Aki alkalmazza az „olajrágás” (oil pulling) módszerét, az illóolajokkal is felturbózhatja a már megszokott szezámolajat. Aki pedig még nem hallott róla, annak javaslom, hogy próbálja ki!  Az olajos öblögetés páratlanul eredményes a fog és az íny és ezáltal az egész szervezet egészségnek megőrzésére. Kiválóan támogatja a böjtöt, segíti a test salaktalanító folyamatait. Rendszeres alkalmazásával egyes bőrállapotok látványosan javulnak, jobb lesz az immunrendszer működése és csökkenhetnek az allergiás tünetek. A módszer lényege, hogy reggel, mielőtt bármit ettünk, ittunk volna, beveszünk a szájba egy evőkanál extra szűz, bio szezámolajat és kb. 10-15 percen át ezt keringettjük a szájban. Nem gargalizálunk vele, hanem a fogakon keresztül öblögetjük, szűrjük. Nem szabad lenyelni! Ezt az öblögetést kúraszerűen alkalmazzuk, negyedévente 15-20 napon át.

Milyen illóolajokat adjunk a szezám olajhoz, hogy a hatást fokozzuk, ha a szájápolást szeretnénk kimaxolni? 

 • 100 ml hidegen sajtolt szezámolaj 
 • Fodormenta (Mentha spicata) illóolaj 30 csepp 
 • Teafa (Melaleuca alternifolia) illóolaj 20 csepp
 •  Olasz szalmagyopár (Helichrysum italicum) 20 csepp
 • *Kakukkfű tujanol (Thymus vulgaris ct. thujanol) 20 csepp 
 • *más kakukkfű kemotípusok nem felelnek meg, ezért, ha túl drágának találnák, vagy nem jutunk hozzá Tujanol típusú illóolajhoz, akkor inkább hagyjuk ki ezt a komponenst! 

Figyelmeztetés! Ezt a keveréket nem javasoljuk 6 éven aluli gyerekeknek, várandósság alatt és epilepsziásoknak.

(H.S.)

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Fog- és szájbetegségek kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024