Jól vagyok!

"Égetem magam a napon"

Hogyan kezeljük a napon leégett és akár az kisebb konyhai balesetekben megégetett bőrünket?

A Nap éltető sugarai, ha óvatlanok vagyunk hamar fájdalmas, vörös napégéshez vezetnek. Első számú feladat nyilván a megelőzés: kalap, könnyű ruházat viselése, árnyék keresése és jó minőségű, nanorészecske-mentes fizikai fényvédők tudatos és következetes használata. De mi a teendő, ha valami miatt egy területen mégis megkapott minket a nap, vagy véletlenül hozzáértünk egy forró serpenyőhöz?

Az első és legfontosabb teendő az égett területet lehűteni, majd eldönteni, hogy szükséges-e orvosi beavatkozás. Napgésénél általában nem szükséges, de ha felmerül a hőguta gyanúja, vagy háztartási balesetnél az égési sérülés mély, és/vagy átmérője meghaladja a 8 cm-t, akkor orvosi segítségre van szükség!

Akcióterv enyhébb bőrégés otthoni kezeléséhez:

 1. A területet hűteni kell! Legalább 10 percen át szobahőmérsékletű, enyhén hűvös folyó víz alatt, amíg a fájdalom nem enyhül. Tilos az égett területre jégkockát vagy jégakkut tenni. Ha megégetjük a kezünket, akkor azonnal el kell távolítani minden ékszert, mert ha az égés felhólyagosodik, különösen fájdalmas lehet egy gyűrű lehúzása az ujjunkról.
 2. Legyen otthon és nyaralásra is vigyünk magunkkal terápiás minőségű orvosi levendula illóolajat (Lavandula angustifolia) és aromavizet. Napégésre és kis háztartási beleseteknél azonnal az égett területre, tisztán cseppenthetjük. Az aromavízzel pedig egyszerre hűsítjük és gyógyítjuk a napégette területet. 
 3. Ne alkalmazzunk tejfölt, joghurtot, vajat, vazelint az égett, kivörösödött bőrre!
 4. Tiszta aloé gél, hámosító, gyulladáscsökkentő napozás utáni könnyű emulziók, Panthenol spray pár nap alatt enyhülést hoznak. 
 5. A napkárosodott bőr gyógyulását gyorsítja az orbáncfű olaj, de mivel ez fokozottan fényérzékenyítő hatású, szigorúan kerülni kell a napot a használata alatt. 
 6. Konyhai és tűzrakás során szerezett égési sebeknél fontos a terület tisztán tartása és szakszerű sebkezelés. Az elsősegély után (hűtés, levendula illóolaj, BurnAid, Panthenol spray) géz pólyával be kell fedni a sebet, hogy megelőzzük a szennyeződést. 
 7. Szigorúan hegzáródás után fel tudjuk gyorsítani az égett terület és a heg gyógyulását ázsiai gázló (Centella asiatica), körömvirágolaj, méz, homoktövis olaj külsőleges alkalmazásával. A homoktövis préslé és olaj belsőleg is hozzájárul a bőr regenerálódásához. 

Homeopátiás segítség napégés és enyhe otthoni égési sérülésekre:

ARNICA MONTANA​: 2x5 golyó, 15 perc különbséggel az égés okozta sokk és fájdalom azonnali enyhítésére (a 30 CH potencia javasolt). 

URTICA URENS​: az Arnica után adjuk 15 percenként a fájdalom enyhüléséig folyamatosan (a 30 CH potencia javasolt).

CANTHARIS VESICATORIA​ (CANTHARIS): ha a fájdalom nem enyhül az Urtica-ra 30 perc után, a Cantharis-t alkalmazzuk 15 percenként (a 30 CH potencia javasolt).

Hegzáródás után, vagy amikor a napégette felület nem forró: Homeoplasmine Natura krém alkalmazása javasolt.


Aki kedvet érez saját napozás után regeneráló gél készítéséhez, annak elárulunk egy bevált receptet!

Amire szükségünk lesz:

 • 150 ml natúr aloé vera gél
 • 20 ml levendula aromavíz (opcionális)
 • 10 ml körömvirág olaj
 • 1 ml (30 csepp) orvosi levendula illóolaj (Lavandula angustifolia)
 • 10 csepp borsmenta illóolaj (Mentha piperita)
 • 5 csepp Kamilla / Orvosi székfű (Chamomilla recutita) illóolaj

Az illóolajokat először keverjük el a körömvirág olajban, majd folyamatos keverés mellett adjuk az aloé gélhez, majd végül az aromavizet keverjük hozzá az olajos gélhez!


(H. S.)


Forrás: 

https://www.intechopen.com/chapters/57677

https://www.thehomeopathiccoach.com/ouch-sunburn-burns-and-homeopathy/


Kép forrása: Freepik

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Allergia - napallergia e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Napszúrás e-kártya

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024