Jól vagyok!

Az évszakok nem csak a hangulatunkat befolyásolják

A vérsejtekben található gének akár ötöde is szezonális változásokon megy keresztül.

A Nature Communications oldalán megjelent tanulmány szerint a DNS reagál az évszakokra és megváltoztatja kémiai tulajdonságait. 

6 országból, 1000 embert vontak be  az egy évig tartó vizsgálatba, hogy kövesség a DNS változásait az év során. A vérsejtekben körülbelül 5000 gén mutatott némi változást az évszaktól függően. És mivel a tanulmány kifejezetten a fehérvérsejteket vizsgálta, logikus, hogy a genetikai változások nagy része az immunrendszer válaszaival függ össze. A gyulladás a test reakciója valamilyen behatoló kórokozóra és télen ezeknek jobban ki vagyunk téve. Feltételezték, hogy a gyulladáscsökkentő cirkadián transzkripciós faktor, az ARNTL (BMAL1) szezonális génexpressziós különbségeket mutat, mivel a napfény befolyásolja a cirkadián ritmust az emlősökben.


Forrás: https://www.nature.com/articles/ncomms8000


  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024