Jól vagyok!

A nagy fényvédő dilemma

Fizikai, kémiai, krém, permet, tej, púder, gél? Te milyen fényvédőt használsz?

Alapigazság, hogy a fényvédő csak akkor használ, ha használod! Tehát a fürdőszoba polcán árválkodó, 2 éve vásárolt tubus csak arra jó, hogy elmondhatod mindenkinek, hogy neked van fényvédőd… Nézzük át a különböző fényvédő fajták előnyeit és hátrányait, hogy tényleg olyat tudj beszerezni, amit örömmel használni is fogsz.

Kémiai fényvédők: a bőrbe felszívódva fejtik ki hatásukat. Számos vegyületet alkalmaz a kozmetikai ipar, érdemes az INCI lista alapján az összetevőkre egyenként rákeresni. 

Leggyakrabban alkalmazottak: ethylhexylmethoxycinnamate, methylbenzylidenecamphor, avobenzone (ButylMethoxydibenzoylmethane) stb.

Előnyök: könnyű, gyorsan felszívódó és láthatatlan rétegben vihetők fel. Kombinált és zsíros bőr számára is előnyös könnyed formulák. Eredményesen megakadályozzák a leégést, napkárosodást.

Hátrányok: a legtöbb kémiai fényvédő fény hatására a bőrben bomlik (I), így napjában többször szükséges újra felvinni. Mivel a bőrbe felszívódva fejtik ki hatásukat, így napra kimenetel előtt kb. 30 perccel kell már felvinni. A bomlásuk során szabad gyököket képeznek, egyes összetevők ösztrogénhatásúak, azaz megzavarhatják a hormonháztartást. A folyamatos, hosszútávú használat esetleges kockázatairól nem áll rendelkezésre elégendő adat. 

Mikor jó választás?

Minden olyan esetben, amikor fontos, hogy a készítmény láthatatlan és extra könnyű állagú legyen. Ne csillogjon, ne ragadjon. Pl. városnézés, napos teraszon hosszan üldögélés, autóvezetés.  Kisebb kockázat egy kémiai fényvédőt használni a napfényes hónapokban, mint nem használni semmit és leégni! A bőr leégését mindenképpen el kell kerülni.


Fizikai fényvédők: a bőr felszínén fejtik ki a hatásukat. Az ásványi szemcsék a bőr felszínén maradnak, és onnan verik vissza a nap sugarait. 

Előnyök: az ásványi szemcsék nem szívódnak fel, nem jelentenek egészségügyi kockázatot. Kivételt képeznek az ún. nano-szemcsék, melyek felszívódhatnak és használatukat pl. biokozmetikumokban tiltják. 

Hátrányok: a fizikai fényvédők általában vastagabb konzisztenciájú kozmetikumok, a bőrön általában hagynak egy többé-kevésbé látható réteget. Úszás, pancsolás után leoldódnak és újra kell őket kenni. Befoghatják a fürdőruhát.

Mikor jó választás?

Nyaraláskor, vízparton, strandon, gyerekeknek mindenkor, otthoni kertészkedéskor. Fényérzékenyítő kezelések, vagy gyógyszerek szedésekor, várandósság alatt. 


Biológiai fényvédők: olyan antioxidánsok kombinációja, melyek a testünk természetes fényvédelmi funkcióit erősítik meg. Ilyen pl. a béta karotin, likopin, a homoktövis hús és magolaj, nagy dózisú E- és C-vitamin, avokádó olaj, rozmaring kivonat. Ezek egy része belsőleg fogyasztva, míg mások kozmetikai készítményekben fejtik ki hatásukat. 

Előnyök: teljesen természetes, nem jelent egészségügyi kockázatot.

Hátrányok: intenzív napsugárzáskor nem helyettesíti a magas faktorszámú fényvédő használatát, csak kiegészíti azt. 

Mikor jó választás?

Kora reggeli órákban, vagy nyáron du. 6 után, ha lemész úszni a strandra, ha félárnyékban kiülsz a teraszodra egy csésze kávéval egy kis időre, ha reggel elmész dolgozni és egész nap egy irodában ülsz. 

A legtöbb fényvédő készítmény többféle filtert is alkalmaz. A kémiai és fizikai fényvédők gyakran együtt szerepelnek a receptúrákban, hogy a hatékonyság és a készítmény textúrája a legmegfelelőbb legyen.

A natúr- és biokozmetikumok kritériumrendszerében szigorúan tiltott a kémiai filterek és a nano-szemcsék használata. A környezet és egészségtudatos gyártók figyelnek arra is, hogy az összetevők a természetes vizekbe oldódva ne okozzanak kárt az élővilágban. Ha a kozmetikumokcímkéjén láthatóa tanúsító szervezetek pecsétje, az garanciát jelent a termék minőségére és környezetbarát mivoltára. 

Szerencsére nagyon sok információ áll rendelkezésre a kozmetikai összetevők hatásáról, ezért vásárlás előtt érdemes egy kicsit kutatni, hogy megtaláljuk az igényeinknek legmegfelelőbb terméket. 

Akár a termék összetevői, akár annak kényelmes használata alapján választunk, azt mindenképp tartsuk szem előtt, hogy kisebb kockázat akár egy kémiai fényvédőt használni a napfényes hónapokban, mint nem használni semmit és leégni! A bőr leégését, a napkárosodást mindenképpen el kell kerülni.

Viseljünk széles karimájú kalapot, lenge fehér inget, minőségi napszemüveget, ha nagyon süt a nap és a józan eszünket se felejtsük otthon!

(H.S.)


fotó forrása: fotókredit pexels-rfstudio

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Allergia - napallergia e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Napszúrás e-kártya

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024