Homeopátiás kisokos babáknak

Csecsemőkori fogzás - Át kell vészelni, de nem mindegy, hogyan!

Mit tehetsz, ha a kisbabád fogzik és tiszta ideg az egész család?

Egy gyermekgyógyász javaslatairól olvashatsz cikkünkben!

Szinte nincs olyan hét, hogy ne keressen fel tanácsért egy elkeseredett, kimerült édesanya, csecsemője fogzási panaszaival. Ilyenkor mindig eszembe jut az a beszélgetés a nagymamámmal, amikor elmesélte, hogy fiatalkorában fakanalat tettek a fogzó csecsemő ínye közé, de a pálinkás kenyér használata sem volt ritka. Szerencsére mindez már a múlt szörnyűségei közé tartozik, de akkor mi lehet helyette a megoldás?

Bár a fogzás élettani folyamat, amit elkerülni nem lehet, de az oly gyakori, nem kívánatos kísérő jelenségeket már kevésbé nevezhetjük normálisnak.  Hogyan tudunk segíteni a 2-2,5 éven át tartó, szakaszosan visszatérő nehéz napokon, a több napon keresztül fellépő fogzási nehézségeken, olykor betegségeken? 

Az, hogy a babának dől a nyála, hozzánő a nyálkendő, óránként kell ruhát cserélni, mindent harapdál, az még elviselhető, de amikor ingerlékennyé, nyugtalanná válik, keservesen sír, éjjel üvöltve ébred, a popsija lángol a hasmenéstől, nem ritkán náthás, lázas lesz, nos, ilyenkor már segíteni kell!

Milyen lehetőségeink vannak? Gyógyszer, fájdalomcsillapító, nyugtató szóba sem jöhet, hiszen senki sem akarja a csecsemőt élete első hónapjaiban kemikáliákkal bombázni. Maradnak a helyi fájdalomcsillapítók, oldatok, gélek, melyek csak ideig-óráig csökkentik a fájdalmat és sajnos egyéb hátrányuk is van. A helyi érzéstelenítők gyakran tartalmaznak lidokaint, ami egy veszélyes alapanyag lehet (nem túl nagy mennyiségben is mérgező, szív ritmuszavarokat idézhet elő), míg más gélek xilitolt, natrium-benzoátot, valeriána kivonatot és számos egyéb segédanyagot tartalmaznak, melyek a száj nyálkahártyáján keresztül felszívódhatnak. Az is megfontolandó, hogy a száj flóráját is károsíthatják ezek a készítmények.

Ezek a készítmények csak átmeneti fájdalomcsillapításra képesek, és tehetetlenek az általános tünetekkel (láz, hasmenés) szemben.

Divatosak az ún. fogzási ékszerek, mint például a különböző nyakláncok, ezek közül is a Magyarországon oly kedvelt borostyán nyaklánc. Bár számos szakmai írás figyelmeztet a fulladás veszélyre, még mindig felbukkan itt-ott…

Azonban létezik más alternatíva is! Alkalmazzuk a több száz éves tapasztalatok - és a saját több mint 25 éves gyakorlatom - alapján hatékonyan bevethető homeopátiás gyógyszereket!

A fogzási panaszok nagyon hálás területei a homeopátiás kezelésnek, kitűnő eredményeket lehet elérni velük. Sokszor érdemes egy komplexet (olyan termék, amely egyben több hatóanyagot tartalmaz) választani, melyben a tapasztalatok alapján leggyakoribb tüneteknek megfelelő szerek vannak.

A fogzó csecsemőknél legtöbbször az ingerültség, nyugtalanság, vígasztalhatatlan sírás, az éjszakai ébredések (Chamomilla, Rheum) fordulnak elő.  A mindent vadul rágó, duzzadt ínyű gyerek (PHYTOLACCA​), fogzáskor savanyú híg székletet ürítő, hasfájós csecsemő (RHEUM​) is nagyon gyakori. 

Praktikus megoldás a Calmacare, amiben ezek a szerek vannak  CHAMOMILLA VULGARIS​ (Chamomilla) 9 CH, a RHEUM​ 5 CH és a PHYTOLACCA​ 5 CH. Mindez tisztított vízben oldva, egyszeri adagos, kicsiny műanyag ampullában kiszerelve, melyből higiénikusan egyenesen a baba szájába csorgathatjuk a folyadékot. Nem kell a gyerek szájába nyúlni, fájdalmas ínyét megérinteni, nem kell hozzá homeopátiás tudás, egyszerűen csak használni kell!

A Calmacare nem egy új készítmény, világszerte használják már évek óta Camilia néven, és egy franciaországi felmérés alapján a szülők közel 90%-a hatásosnak találta és ajánlaná másoknak is. Saját tapasztalatom is ehhez hasonló és mivel árban sem a legdrágább szerek közé tartozik, gyakran ajánlom az édesanyáknak.

Egy nemrégiben napvilágot látott orosz klinikai kutatás (hivatkozási sor: lásd: lábjegyzet) célja az volt, hogy górcső alá vegye a különféle gyermekgyógyász szakorvosi ajánlásban gyakori - csecsemőkori fogzáskor jelentkező gyulladásos tünetek csillapítására alkalmazott - gyógyszereknek a hatékonyságát és a száj természetes mikroflórájára gyakorolt hatását. A nagyszámú esetet feldolgozó komparatív tanulmány részét képezte a Calmacare/Camilia termék is (oroszországi forgalomban lévő termék neve: Dantinorm Baby), melynek eredményei szerint a kutatásban szereplő termékek közül a Dantinorm Baby esetében a kutatásban szereplő csecsemők 89%-nál 8 napi alkalmazás után megszűntek a fogzáskor jellemző tünetek (íny duzzanata, vérzés, fájdalom érzet, hőemelkedés, étvágytalanság, sírékonyság, irritáltság). Ez szigifikánsan jobb eredménynek számított, mint a kutatásban szereplő többi termék hatékonysága.  

..és ez nem minden, hisz a többi vizsgált termék esetében a száj természetes mikroflórája sérült a termékek használatával, míg a Dantinorm baby (Calmacare) esetében ez nem változott! Ez egy nyomós érv ez utóbbi termék preferált használata mellett, hisz ha megbomlott a száj természetes baktériumainak egyensúlya, az további emésztőszervi és egyéb komplikációkhoz vezethet a későbbiekben. Mindezek miatt is szeretettel ajánlom ezt a megoldási lehetőséget a gyakorló anyukák ill. védőnők figyelmébe.

A homeopátia sok-sok előnye közül kiemelném, hogy egyénre szabott, amely lehetővé teszi, hogy a különböző esetekre más és más, az adott állapotnak megfelelő szert választhatunk.

Például az ACONITUM NAPELLUS​ (Aconitum) akkor indokolt, ha a tünetek robbanásszerűen jelennek meg, nagyon nagyfokú nyugtalansággal és olykor hirtelen jelentkező magas lázzal járnak. Az Aconitum-ot igénylő csecsemő fogzási fájdalma hidegre romlik, és messze ívben elhajítja a hűtött rágókákat.

A BELLADONNA​ is a nyugtalan csecsemőknek jó, akik sokszor sikítanak a fájdalomtól, kivörösödik az arcuk, és az ínyük is lángoló vörös. Ilyenkor hirtelen fellépő, magas láz is jelentkezhet.

Az egyik leggyakrabban használt monokomponensű szer a CHAMOMILLA VULGARIS​ (Chamomilla), amit a dühös, „semmi nem jó nekem” kicsiknek adhatjuk, akiknek gyakran van zöldes színű hasmenésük fogzáskor. Ezek a gyermekek éjszaka különösen szenvednek és nem ritkán az arca a fogáttörés oldalán piros.

Ideges érzékeny természetű babáknak ajánljuk a MAGNESIA PHOSPHORICA​ (Magnesium phosphoricum)-ot, ha a fájdalmak nyilallóak, hirtelen jelentkeznek, a fogzáskor a gyermek hasa puffadt, szeles. Meleg italokra enyhülnek a panaszai.

A savanyú szagú (verejték, széklet) kicsik jó szere a Rheum, különösen, ha azt tapasztaljuk, hogy fogzáskor szinte mindig fellép habos, nyálkás, híg széklet, melyet hasgörcsök kísérnek. 

A sötétvörös, duzzadt ínyű,mindent vadul rágcsáló, mindenre ráharapó gyerekek fogzási szere a PHYTOLACCA​.

A monokomponensű (egy kiindulási anyagból készült) szereket fogzásban 5 – 9 – 15 CH hígításban adjuk, attól függően, mennyire erősek az általános tünetek (ilyenkor a magasabb potenciák indikáltak). Az alacsonyabb potenciákat naponta többször (4-5x) is adhatjuk, a magasabbat naponta 1-2x. 

Mivel a fogzó gyerekek még nagyon fiatalok, ajánlatos a golyócskákat kicsi vízben feloldani, és az oldatból adni néhány cseppet a szájukba. 

A kiindulási anyagok nagyfokú hígítása garantálja, hogy nem kell félnünk a mellékhatásoktól. A gyógyszerek beadása megismételhető többször is, de általában erre nincs túl gyakran szükség. 

A legnagyobb előnye a fogzásban adott homeopátiás szereknek, hogy nem csak a fogzási fájdalmat csökkentik, hanem hatnak a kísérő általános tünetekre is, és a nyugtalanság, láz, hasmenés, nátha is elmúlik.

Vannak azonban olyan esetek, amikor nehéz beazonosítani a kiválasztandó monoszert. Ilyenkor érdemes egy komplexet választani, melyben a tapasztalatok alapján leggyakoribb tüneteknek megfelelő szerek vannak.


dr. Sebő Zsuzsanna gyermekgyógyász főorvos


Lábjegyzet: A kutatásra a következő egészségügyi szakintézményekben került sor: Moscow State University of Medicine and Dentistry A.I. Evdokimov (MSUMD); Department of Pediatric Dentistry, Clinical Center for Maxillofacial and Plastic Surgery and Dentistry MSUMD; Сhildren's City Polyclinic № 125 of the Moscow Health Department.


  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Szülés homeopátiával, babaszerek

   tovább
  • letöltöm

   Fogzás e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Fog- és szájbetegségek kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Tejfakasztás és szoptatás e-kártya

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024