Hírek

Hólyaghurut esetén is lehet a homeopátia a megoldás

A húgyúti fertőzések kezelésénél sokszor probléma, hogy a panaszokért gyakran felelős E.coli baktérium számos antibiotikumra rezisztenssé vált.

A gyakran ismétlődő húgyúti fertőzések miatt rendelt széles spektrumú antimikrobiális szerek hosszútávú hatásával gyakran szembesül az egészségügy. A fertőzések klinikai kezelési módja változik, hangsúlyt kap a célzott kezelés, melyet tenyésztés előz meg, és biztató gyógyítási módszer lehet az egyéni homeopátia. 

Mi lehet az oka a fertőzéseknek?

A bőr, a végbél környéki és a hüvelyi baktériumflóra normális esetben egyensúlyban van. Ha ez megbomlik, akkor leggyakrabban a végbél környékén lévő E-coli okoz fertőzést, ez az úgynevezett felszálló fertőzés, ami nőknél a húgycső rövidsége miatt gyakoribb. A gyulladt hüvelyből is kerülhet kórokozó a húgycsőbe. A húgyutak egészsége tehát összefügg a belek és a hüvely egészségével, melyeket célzottan lehet probiotikumokkal is támogatni. Létrejöhet a fertőzés úgy is, hogy egy gyulladásos gócból kerül baktérium a vérbe, ez lehet egy fog, egy szőrtüsző tályog vagy gyulladt mandula is. A folyadékfogyasztás nemcsak azért fontos, hogy a vér szabadon áramolhasson, és a tápanyagok eljussanak a sejtekig, hanem a pangó vizelet melegágya lehet a fertőzéseknek is. Mindenki megfigyelhette azt is, hogy pl. nyáron, a hőségben sokkal koncentráltabb a vizelet, ami jobban irritálja a nyálkahártyát is. 

Vannak betegségek, melyek hajlamosítanak a húgyúti fertőzésekre, ilyen pl. a cukorbetegség, mert a vizeletben lévő cukor kiváló tápanyagot jelent a baktériumoknak. Sugárkezelés vagy kemoterápia alatt is fogékonyabb a szervezet ezekre a fertőzésekre, mert csökken az immunvédekezés. Változó korban csökken a nyálkahártyák vastagságát és rugalmasságát biztosító ösztrogén hormon mennyisége, és lazábbak a záróizmok is, így a kórokozók könnyebben feljutnak a húgycső felső szakaszaiba. A divat nagy úr, de a nemi szervek borotválása megszűnteti a húgycsőnyílás mechanikus védelmét (a szőrzet megfelelő mikroklímát és fizikai védelmet is biztosít). Érdemes legalább a húgycsőnyílás környékén meghagyni a szőrzetet. Szőr hiányában intim együttlét közben is könnyebben jutnak a kórokozók a húgycsőnyílásba. A nem kellő elővigyázatossággal végzett anális szexuális együttlét bélbaktériumokat juttathat a hüvely érzékeny közegébe és a húgyutakba is. A vérbőség és az apró mechanikus sérülések szex alatt szintén segítik ezt a folyamatot. 

Változó korban vékonyodik a nyálkahártya

Változó korban csökken a nyálkahártyák vastagságát ésrugalmasságát biztosító ösztrogén hormon mennyisége, és lazábbak a záróizmok is, így a kórokozók könnyebben feljutnak a húgycső felső szakaszaiba. A divat nagy úr, de a nemi szervek borotválása megszűnteti a húgycsőnyílás mechanikus védelmét (a szőrzet megfelelő mikroklímát és fizikai védelmet is biztosít). A vérbőség és az apró mechanikus sérülések intim együttlét alatt alatt szintén segítik ezt a folyamatot. 

Homeopátiás kezelés

Az ECHINACEA (Echinacea angustifolia)​ a falósejtes immunfolyamatokat támogatja, így minden fertőzés esetén lehet az első választás. Az Echinacea-t alacsony potenciában (5 CH) szedjük, naponta 3 alkalommal 5 golyócskát. Visszatérő fertőzéseknél az echinacea-t szedjük kúraszerűen, ilyenkor az adagolás két héten át napi 2x5 golyó. Mellé heti 1 alkalommal szedjünk THYMULINE​ -t, 9 CH potenciában, 5 golyócskát.

Mellé az egyéni tünetek alapján választhatunk további homeopátiás segítséget. 

Gyakori tünet, hogy a vizelet éget, maró, a fájdalmat melegítőpárnán való ücsörgés csökkenti, miközben gyengék vagyunk és egy nagy sálba burkolózunk. Ilyenkor az ARSENICUM ALBUM​ -ra gondolhatunk. 

Ha olyan érzésünk van, minthacseppekben pisilnénk forró ólmot, és inkább tartogatjuk a vizeletet, mert olyanfájdalmas az ürítés, akkor a CANTHARIS VESICATORIA​  lehet a jó választás. 

Nem mindig a meleg esik jól, APIS MELLIFICA​ esetben a vizelet rossz szagú, a húgycsőnyílás duzzadt, és a hideg borogatás, vagy lemosás esik jól. 

Abban az esetben, ha a panasz intim együttlét után jelentkezik, és esetleg baktérium sem mutatható ki a vizeletben, gondoljunk a STAPHYSAGRIA​ -ra. 

A hólyaghurut kezeléséről itt olvashatsz egy bővebb leírást 


  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Jól működő immunrendszer? Természetesen!

   tovább
  • letöltöm

   Hólyaghurut e-kártya

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024