Fogászat, szájsebészet, afta

Mit ne felejtsünk el fogászati kezelésekkor?

A fogdokival való találkozó előtt nem is gondolnád mennyit jelent, ha beveted a homeopátiát!

Szinte nincs olyan ember, akinek ne jelentene komoly stresszt időről-időre, hogy fogászati beavatkozásra van szüksége. Lehet, hogy a fájdalom vezeti a fogorvosi rendelőbe, de az is lehet, hogy csak azt éves kontrollra tér vissza. Tény, hogy keveseknek tartozik ez a kedvenc elfoglaltságai közé. Van, akinek komoly pszichés stresszt jelent egy orvosi köpeny látványa, egy rendelő fertőtlenítő szaga, a fúró hangja vagy maga a gondolat, hogy valaki fájdalmat okozhat neki, amibe azt hiszi, belehal…

Szerencsére a homeopátiának számos bevált megoldási lehetősége létezik többek közt a fogászati kezelések előtt fellépő stressz vagy a legkülönfélébb fájdalmak csillapítására. Annak érdekében, hogy ezentúl ne jelentsen ekkora gondot a fogorvosi beavatkozás, a következő sorokban egy olyan összefoglalót adunk közre, amely sokat segíthet a fogászati kezelések során! Már csak egy dolgunk van…ne felejtsük el az adott helyzetnek megfelelő homeopátiás szereket használni!

Érdemes az alábbi szerekből előre házi-patikát összeállítani, így mindig kéznél lesz az adott szer, ha a családban bárkinek fogászati jellegű problémája van. Nincs is rosszabb egy szombat éjjel, kezdődő, borzalmas fogfájásnál…ha a fogorvoshoz csak hétfő reggel tudunk bejelentkezni! Gondolkodjunk előre!

ARNICA MONTANA​: minden fogászati beavatkozás előtti és a kezelés után, aznap este érdemes magas potenciában (200 CH) bevenni egy adagot belőle. Közepes potenciában vérzéscsillapításra alkalmazzuk (30 CH). A fogászati beavatkozás után közepes potenciában érdemes bevenni, ha a beavatkozás jellegéből adódóan (pl. szájsebészeti műtét) a gyógyulás hosszabb időt vesz igénybe. Alacsony potenciában (9 CH) hosszabb ideig szedjük a regeneráció ideje alatt.

ACONITUM NAPELLUS​: hirtelen (viharosan) kezdődő erős fogfájás. Szúró, szaggató, lüktető jellegű fájdalom érzet. Fokozott érzékenység. Egészséges fogakban jelentkező fájdalom, idegfájdalom.

ATROPA BELLADONNA​: fogfájás lüktető fájdalomérzettel. 

STAPHYSAGRIA​ (Delphinium staphisagria): fogászati beavatkozások után, ha vágás is történt, minden esetben alkalmazzuk, a szebb és gyorsabb sebgyógyulás érdekében. Fognyak-szuvasodás szere. 

HEKLA LAVA​: az állkapocs gyulladásos megbetegedései, fogtályog esetén. Fogfájás csillapítása (ha csontkárosodás, fogszuvasodás van a háttérben). Idegfájdalom (szuvas fog, foghúzás, bölcsességfog eltávolítása esetén). 

HEPAR SULFUR​: krónikus gyulladások, gennyes csonthártyagyulladás esetén.Közepes potenciában gyulladást csökkent, alacsony potenciában „kifakasztja” a gennyet. Érintésre nagyon érzékeny fog. Fázós beteg. Alacsony (5 CH, 9 CH) potenciában csak akkor adjuk, ha a gennyes területnek van nyitott kivezető csatornája!

HYPERICUM PERFORATUM​: fogfájás: idegvégződések fájdalma. Hasogató fájdalom az ideg lefutása mentén. Zsibbadásérzés. 

LEDUM PALUSTRE​: injekciós érzéstelenítés vagy éles műszer okozta sérülés esetén nagyon fontos a használata, amikor nincs jelentős vérzés. Helyi érzéstelenítés után az állcsontban jelentkező fájdalom.

MERCURIUS SOLUBILIS​: fogfájásra: forró vagy hideg étel és ital fogyasztásakor, meleg környezetben erősödik a fájdalom (érzékeny fogak). A fájdalmas felületen nyomva az arcot, csökken a fájdalom mértéke. Fokozott nyáltermelés. Szájszag.

RUTA GRAVEOLENS​: gyökérkezelésnél, tömésnél, meglazult fogak regeneratív műtéteinél és fogbeültetésnél. Fogszabályozás alatt rendszeresen javasolt alkalmazni. Érzéstelenítő injekció okozta panaszok esetén.

SYMPHYTUM​ (Symphytum officinale): csonthártyasérülések, fogágy-betegség, törések, implantáció, csontot érintő beavatkozások esetén. Bölcsességfog húzást követően segíti a csontosodást.

A fentiekben javasolt szerek alacsony potenciái: 9 CH. Közepes potencia: 15 vagy 30 CH. A kiválasztott szert, a megjelölt hígítási fok szerinti potenciában érdemes alkalmazni. Amint elkezdenek javulni a tünetek, ritkítsuk az adagolást, majd álljunk le vele. Ahol külön nem került megjelölésre, ott a 15 vagy 30 CH potenciát javaslom alkalmazni.

Minden homeopátiás kezelés mellé a természetes összetevőket tartalmazó, gyógyszertárakban kapható / megrendelhető Homeodent fogkrémet ajánlom. A körömvirág, bűbájdió, útifű és vadtorma tartalmú fogkrém mindennapi használata hozzájárul a fogszuvasodás megelőzéséhez és az egészséges fogíny megőrzéséhez. A körömvirág nyugtató, antiszeptikus hatású. A bűbájdió érfalvédő, vérzéscsillapító, nyugtató hatású. Az útifű vérzéscsillapító, ínygyulladást csökkentő hatású. Segíti a sebgyógyulást. A vadtorma antiszeptikus, vérkeringést serkentő hatású. 

A fogkrém gyógynövény és fluor-só összetételénél fogva hatékony fogtisztításra és a fogíny ápolására egyaránt. A két fluor-só erősíti a fogzománcot, így akadályozva meg a fogszuvasodást. A szilícium-dioxid alaposan tisztítja a fogakat, és anélkül távolítja el a lepedéket és a fogkövet, hogy rongálná a fogzománcot és a fogínyt. 


Pszichés stressz kezelése (fogászati kezelés előtt és közben):

ACONITUM NAPELLUS​: szinte sokkos állapotban van, halálfélelem jelentkezik, pánikol. Úgy érzi, hogy „most fog meghalni.”

ARGENTUM NITRICUM​: nagyon izgatott, sokat beszél, fel-alá rohangál, WC-re megy többször (hasmenés).

ARSENICUM ALBUM​: nagyon „finnyás”, aggodalmaskodó beteg. Minden apró részletet tudni akar a kezelése kapcsán. Nagyon félti az egészségét. Fontos, hogy mindig ott legyen mellette valaki. Melegre javul, hidegre rosszabbodik az állapota. Apró kortyokban issza a vizet.

CHAMOMILLA VULGARIS​: nem bírja a fájdalmat. Nagyon alacsony a „fájdalomküszöbe”. Ilyenkor elviselhetetlenül, „házsártosan, zsémbeskedve” viselkedik.

COFFEA CRUDA​: érzékszervi túlstimuláltság állapotában van. Már a kezelés előtti éjszaka sem tud aludni. Nem visel el semmilyen zajt. Minden zavarja.

GELSEMIUM SEMPERVIRENS​: remeg, reszket; úgy érzi, elhagyja az ereje, nagyon félős. Nem szomjas.

PHOSPHORUS​: nagyon fél a fogorvosi kezeléstől. Rosszul van a vér (köpet) látványától. Sokat beszél, barátkozós típus. Hajlamos a vérzékenységre. Hideg vizet kíván, de könnyen visszaöklendezi.

A fentiekben leírt pszichés tünetekre magas potenciában érdemes a kiválasztott homeopátiás gyógyszert alkalmazni (200 CH).

Fontos kihangsúlyozni, hogy az ismertetett szerek alkalmazása komplementer jellegű, azaz kiegészíthetik a fogorvosi kezelést, de nem helyettesítik a megfelelő szájhigiéniát, fogápolást és a fogorvosi kivizsgálást és beavatkozást.

Amennyiben felkeltette ez a fenti pár sor az érdeklődésedet a téma iránt és szeretnél a homeopátiás szerek fogászati felhasználásáról rendszeresen olvasni, figyelmedbe ajánljuk a Facebook közösségi médiafelületén az újonnan indult „Homeopátia a fogászatban” nevű csoportot, melybe tagként és olvasóként is várunk szeretettel!


Dr. Cakó Annamária

Klinikavezető, fogszakorvos, homeopata orvos

Cakó Klinika – Organikus Egészségközpont és Fogászati Klinika

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Fog- és szájbetegségek kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024