Félelmek, viselkedési zavarok

Óvodai, iskolai beszoktatás

Vajon ki izgul jobban, a gyerek, vagy a szülő?

A nyár és az otthoni nyugalomban töltött hónapok után azokat a gyerekeket is megviseli az óvodába, iskolába való visszatérés, akik már elvileg túlestek a beszoktatási időn.

Azoknak a csemetéknek és szüleiknek pedig tényleg új időszámítás kezdődik, akik csak most ismerkednek ezzel az élménnyel.  A várakozással teli izgalom, félelem az újtól természetes dolog, de vannak olyan gyerekek, akinek több időre és több tapintatra van szükségük az új helyzet megszokásához. 


Mindenképp legyünk türelmesek a kicsikkel és magunkkal is. Van pár olyan javaslat, ami segít ebben a nehéz, leválási folyamatban.

 • Meséljünk neki arról, hogy mi fog történni. Egészen az elejéről. „Becsomagolunk neked pólót, sapkát, váltó szandit stb. ide a macis hátizsákodba” Kezdjünk szerepjátékot! Legyen ő az óvónéni, akihez megérkezik egy megszeppent plüss kutyus.
 • Mondjuk el neki pontosan, hogy el fogunk búcsúzni, megpusziljuk egymást és a délutáni uzsonna után már ott is leszünk érte. Ilyenkor viszont nem szabad késni egy percet sem, mert oda a bizalom!
 • Mondjuk el neki, hogy nagyon szeretjük és a szeretetünk mindig, minden percben vele van. Adjunk egymásnak egy kis játékot, vagy illatos zsebkendőt, amiről egymásra tudunk gondolni a nap során. A kicsiknek biztonságérzetet ad, ha elő tudják időnként venni a zsebükből a kis ajándékot. 
 • Búcsúzáskor mondjuk el, hogy alig várjuk, hogy délután találkozzunk és elmesélje, hogy miket játszott aznap. Soha ne osonjunk el köszönés nélkül, inkább kérjük meg, hogy integessen az ablakból. Találjunk ki együtt titkos köszönést!

Azok a gyerekek is, akik a beszoktatás nehézségeit már régen elfelejtették gyakran szorongásokkal térnek vissza az iskolába.

Egy új iskolában előre aggódnak azon, hogy mit hol fognak megtalálni. Az órákon való jó szereplés, a barátságok, egy adott tanár vagy tantárgy miatt is kialakulhat szorongás. A kisebbek nyilván a szülői támogatást nélkülözik az iskolában, míg az idősebb gyerekek gyakran aggódhatnak amiatt, hogy egyre nagyobb felelősséget kell vállalniuk, egyre több terhet jelent a tanulás, az órarend, hogy a táskájukat bepakolják. Sok minden kiválthat a szorongást és aggodalmat, és ez sokféleképpen megnyilvánulhat. A vissza az iskolába szorongáson az érzelmi és testi tüneteket egyaránt enyhítő homeopátiás szerekkel sokat lehet segíteni. A megfelelő, egyénre szabott szer segíthet abban, hogy gyermeke izgalommal és lelkesedéssel kezdje az iskolát, nem pedig félelmekkel. 


Homeopátiás szerek az iskolába való visszatérés miatti szorongás enyhítésére

ACONITUM NAPELLUS​ - rettegés és félelem

Valódi félelem van az iskolába járástól. Előfordulhatnak akut pánikrohamok, nyugtalanság (nem tud nyugodtan ülni), félelem a zsúfolt szobában remegéssel, tágra nyílt szemekkel és hideg verejtékezéssel. Az emberek tömegében minden tünet rosszabb lesz, ezért hasznos, ha elviszi gyermekét egy csendes és békés helyre. Gyorsan kialakuló légszomj és szívdobogásérzés.

ARGENTUM NITRICUM​ – Vajon megfelelek majd? 

Erős várakozási szorongás és idegesség laza széklettel, hasi felfúvódással és bélgázokkal. Nagy a rettegés a megpróbáltatásoktól, a közelgő eseményektől és az önbizalomhiány az új helyzetekkel kapcsolatban. Azok a gyerekek, akiknek szüksége van erre a gyógyszerre, túlságosan érzelmesek lehetnek, élénk képzelőerővel. Sok kérdés lesz a közelgő megpróbáltatások körül, általában sok ideges fecsegéssel. Kifejezett félelem a kudarctól, félelem a magasságtól, klausztrofóbia és néha impulzív viselkedés jellemzi ezt a típust.

LYCOPODIUM CLAVATUM​ –  a kudarctól való félelemre 

Ez az a szer azoknak ideális, akkor rettegnek a kudarctól és attól, hogy mások előtt hülyének tűnnek. Annak érdekében, hogy ezt leplezzék, túlságosan magabiztosnak mutatja magát. Jellemző hogy gyermeke sokat kiabál és leszól másokat, hogy jobban érezze magát, ugyanakkor maga is nagyon érzékeny bármilyen kritikára. Ezek az érzések idővel felhalmozódhatnak anélkül, hogy problémákra utalnának, ezért lehet, hogy erre a szerre néhány héttel az új tanév megkezdése után szükség lesz. Annak ellenére, hogy félnek az új feladatok elvégzésétől, amikor végrehajtják azokat, akkor könnyedén és sikeresen helyt állnak.

PULSATILLA PRATENSIS​ (PULSATILLA)  – a szeparációs szorongás szere

 A Pulsatillára szoruló gyermek beléd fog kapaszkodni, és NEM ENGED EL. Lesznek sírások és nyafogások, tele bajokkal, míg a nagyobb gyerekek csendesek és rosszkedvűek lehetnek. Az ölelés, a szeretet és a sok megnyugtatás sokat segíthet. Ez az a gyerek, aki egész nap a tanár mellett akar maradni, és nehezen fog elvegyülni az osztály többi tagjával. Remek szer azoknak a honvággyal küzdő gyerekeknek és tinédzsereknek, akik először vannak távol otthonuktól. Éjszakánként túlműködő elmével fekszenek az ágyban, és újra és újra ugyanaz a gondolat foglalkoztatja őket, különösen akkor, amikor az életük megváltozik. Ha egyszer elalszanak, hajlamosak szorongó álmokat látni rángatózó végtagokkal.

Forrás: https://rachaelricheshomeopathy.com/homeopathy/homeopathy-for-back-to-school-anxiety/


  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Beszoktatás alatti lelkiállapotok e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Stressz, pánik és alvászavar kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Óvodáskori problémák e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Alvászavar e-kártya

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024