Félelmek, viselkedési zavarok

Amikor éjjel vizes lesz a lepedő – az enuresis nocturna kezelési lehetőségei homeopátiával

Az éjszakai bepisilés öt és tízéves kor között az éjszakai bepisilés gyakori jelenségnek mondható. Nézzük, mi állhat a sorozatosan előforduló nedves lepedő hátterében!

Kicsiknél a hólyag is kicsi

5 és 10 éves kor között a baleseteket a hólyag kicsi űrtartalma, a hosszú alvás és az is okozhatja, hogy a test még nem reagál megfelelően az agyból érkező figyelmeztetésre: „teli a hólyag, ideje kiüríteni”! Az agy és a hólyag jelzései nem találkoznak. Az éjszakai bepisilés ilyen típusa általában magától elmúlik, ahogy a hólyag nő, és a test megtanulja megfelelően értelmezni az agyból érkező jeleket. Az esetek 70%-nál az ok feltehetően a vizelet mennyiségét szabályozó anyag (vazopresszin) nem megfefelő mennyisége a gyerekeknél. Ha a hólyagfalban található ürítő izom túl aktív éjszaka, az is elindíthatja a pisilést. Ha erre nem ébred fel a gyermek, akkor bepisil.

Néha szorongás, stressz is lehet a háttérben

Egy haragos szülő, megterhelő feladatok, egy testvér születése vagy változás a megszokott környezetben is okozhatja, hogy a már fél évnél is régebben ágytiszta kisgyermek megint bepisil éjjelente. Ezt másodlagos enuresis-nek nevezi a szaknyelv. 

Mindig vizsgálja meg orvos! Így lehet kizárni a cukorbetegség és a hormonális probléma, fertőzés és egyéb betegségek lehetőségét.

Nappali bepisilés

Ha nem áll a háttérben anatómiai eltérés vagy fertőzés, a nappali balesetek oka legtöbbször a túlságosan aktív hólyag. Néha azért történnek ilyen balesetek, mert a kisgyerekek, főleg a lányok szégyellnek WC-re menni.  

A homeopátiás kezelésnél az orvos figyelembe veszi a lelki hátteret, azt, hogy éjjel mikor pisil be a kicsi, és milyen egyéb jellemző tüneteket produkál.

Nézzünk pár gyakran alkalmazott homeopátiás gyógyszert a testi tünetek és az időbeli módozatok szerint:

Ha rögtön elalvás után pisil be a gyerek:

KREOSOTUM

RÖGTÖN ELALVÁS UTÁN PISIL BE

A GYERMEK NEHEZEN ÉBRESZTHETŐ FEL

RÁNCOS, KORAVÉN GYERMEKEK

SEPIA OFFICINALIS

RÖGTÖN ELALVÁS UTÁN PISIL BE

AZ ÁGY AZONNAL NEDVES LESZ A GYERMEK ELALVÁSA UTÁN

FŐLEG LÁNYOKNÁL JELLEMZŐ SZER

CAUSTICUM

RÖGTÖN ELALVÁS UTÁN PISIL BE

LASSAN ÜRÜLŐ VIZELET

ZÁRÓIZOM & HÓLYAG GYENGESÉGE VAGY PARALÍZISE

 

Ha az éjszaka második felében történik a baj:

AMMONIUM CARBONICUM

ALVÁS MÁSODIK FÁZISÁBAN PISIL BE

GYAKORI INGER

ORRDUGULÁS IS JELLEMZŐ A GYEREKRE


Ha a vizelet erős szagú:

ACIDUM BENZOICUM / BENZOICUM ACIDUM

ERŐS SZAGÚ VIZELET (lóhúgy-szerű)

SÖTÉTBARNA SZÍNEZETŰ VIZELET


MEDORRHINUM

A HAJLAM KEZELÉSÉRE

NAGY MENNYISÉGŰ ERŐS SZÍNŰ AMMÓNIÁS VIZELET

MUNKA VAGY JÁTÉK SORÁN IS BEPISIL


CINA_

FÉREGFERTŐZÉSRE HAJLAMOS

ÁLLÁS UTÁN TEJESSÉ VÁLIK A VIZELET

VIZELET VISSZATARTÁSI KÉPTELENSÉG

ERŐSEN AMMÓNIASZAGÚ VIZELET


  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024