Gyomor-bél rendszeri zavarok, hányás, hasmenés, aranyér, étvágyzavar

Jóllétünk kulcsa: az egészséges bélflóra - Így támogasd okosan! (x)

Beleink mikrobiótája akár két kilogrammot is nyomhat, és mintegy 100 billió baktériumnak nyújt ideális környezetet.

Az igen nagy számú "közösségben" normál esetben harmonikusan zajlanak mindennapi feladatok, ha viszont valamiért felborul az egyensúly, az akár súlyos következményekkel is járhat. Ahhoz azonban, hogy ezt az összetett rendszert okosan tudjuk segíteni, mindenképp érdemes egy kicsit jobban átlátnunk a működését. 

Az ember béltérképe olyan egyedi, mint az ujjlenyomata

Még két egypetéjű ikernek is más a bélflórája. A mikrobaközösség aprítja az ételt, vitaminokat állít elő, mérgeket bont le és edzi az immunrendszert. Legtöbbször nem is vesszük észre, hogyan működik ez a sok aprócska lény, kivéve persze, ha beleink lakóinak kényes egyensúlya felborul. Ilyenkor hasmenést, puffadást vagy székrekedést tapasztalhatunk, de súlyos esetekben akár depressziót, allergiát, túlsúlyt, alultápláltságot vagy idegrendszeri zavarokat is okozhat a dolog.

Ismerős tünet: diszkomfort érzés a hastájékon

Mikor alakul ki a ránk jellemző baktériumflóra?

Normális esetben magzatként a szülőcsatornán áthaladva találkozunk először baktériumokkal: ezek a lactobacillusok családjába tartoznak. A hüvely savas kémhatása hatékonyan szabályozza, milyen törzsek élhetnek a szülőcsatornában. Amire a pólyába kerülünk, szép kis egyveleg van már a szervezetünkben, az anya baktériumai, a bőrkontaktusból összeszedett és a környezetből benyelt törzsek összessége. Ezek azonnal szaporodásba kezdenek, és 20 percenként létrehoznak egy új generációt.

Egyedi baktériumflóránkat az első három évünkben alakítjuk ki, ezalatt azonban nagy csaták zajlanak a hasunkban. Bélflóránk a szoptatást anyatejkedvelő bifidobaktériumokkal támogatja, melyek az immunrendszert és az anyagcserét erősítik később. Ezek az első bélbaktériumok készítik fel a belet a későbbi baktériumokra, ideális környezetet teremtve a szaporodásukhoz.

Éppen ezért, a császármetszéssel születő babák például nem is tudják összeszedni kezdő baktériumkolóniájukat a mama jól szabályozott szülőcsatornájából, hanem bőrkontaktusból és a környezetből kapják az első lakókat. Náluk hónapokig tarthat, mire az egészséges bélflórájuk kialakul, de nem csak a születés befolyásolhatja kedvezőtlenül a kezdő bélflórát. Lehet ez a táplálkozás, a szükségtelen antibiotikum kúrák, a túl nagy tisztaság és fertőtlenítés, vagy túl sok fertőzés következménye is. Nem csak babakorban, hanem későbbi életünk során is.

Bélflóránk támogatása egy egész életen át tartó feladat

Hogyan támogassuk beleinket, hogyan válasszunk jó probiotikumot?

Amikor egy betegség, antibiotikumkúra, rossz táplálkozás vagy helytelen életmód miatt felborul a belek egyensúlya, érdemes úgynevezett probiotikumokkal támogatni. A babakor első törzsei, a lacto és a bifidobaktériumok egymást segítik, kitakarítják a hulladékot, biztosítják a terepet és táplálékot állítanak elő a jó baktériumok szaporodásához. Ez a két törzs a legfontosabb a baktériumegyensúly helyreállításában.

Fontos, hogy a választott probiotikum: 

 • megfelelő, egymást támogató baktériumtörzsekből álljon,
 • ellenálljon a gyomorsavnak és az enzimeknek,
 • és a helyszínre érve sikeresen szaporodjon.

Az Osmobiotic Flora-ban lévő baktériumok a mikrokapszulázási technológiának köszönhetően kis lipidkapszulákban érnek le a bélbe. Így a törzsek 90%-a túléli a gyomor és a patkóbél környezetét. A termékcsalád felnőtteknek, gyerekeknek és kisbabáknak különböző, a számukra megfelelő összetétellel kínál étrend-kiegészítőket. Olyan bifido és lactobacillus baktériumtörzset tartalmaz, melyek a bél különböző szakaszain tevékenykednek, és a sérült bélflóra helyreállítását valamint a jó baktériumok táplálását, szaporodását segítik.

Mikor szedjünk probiotikumot?

Felnőttek esetében sok stressz, diéta, rossz táplálkozás vagy gyógyszerszedés után mindenképpen javasolt. Gyerekeknél pedig a még kialakulatlan, érzékeny bélflórát tudjuk támogatni probiotikummal a közösségbe kerüléskor, fertőzések után, vagy az anyatejes táplálást követően a belek támogatására. Császáros kisbabáknál is érdemes az egészséges alapflórát pótolni, hiszen így az allergiás betegségek előfordulása is csökkenhet.

INGYENES webinárium a témában

Nézd meg felvételről dr. Andits Mónika háziorvos, homeopata orvos ingyenes webináriumát, melyben a probiotikumok helyes használatáról, az emésztési panaszokról és a bél mindennapos védelméről, karbantartásáról kaphatsz hasznos információkat. Regisztrálj ingyenesen, és nézd meg a felvételt!

>>> JELENTKEZEM <<<

Forrás: FemCafe.hu (x) 

  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024