Gyomor-bél rendszeri zavarok, hányás, hasmenés, aranyér, étvágyzavar

Hagyjuk el a húst húshagyó kedden!

Húshagyó kedd - Hagyomány, vagy életmód?

„…És le fogom tenni a terhem,

Fejem a partra hajtom.

És mikor viselem azt a csillagos koronát,

Már nem fogok vágyni semmire, wuuh.

Vidd a terheid a Mardi Gras-ra,

A zene hadd mossa tisztára a lelked”

Paul Simon: Take Me to the Mardi Gras


A húshagyó kedd a keresztény hagyományokban a nagyböjt előtti utolsó nap, amelyet a farsangi időszak zárásaként ünnepelnek. Ez a nap a nagy lakomák, bőséges húsfogyasztás és mulatozás ideje volt, hiszen a következő naptól kezdődő hamvazószerdával elindul a negyvennapos böjt, ami a húsvét előtti lemondás és megtisztulás időszaka. A húshagyó kedd tehát nem csupán a farsang végét jelzi, hanem egy új időszak kezdetét is, amely a megtisztulásról és a testi-lelki egyensúly visszaállításáról szól.

A húshagyó kedd (angolul Shrove Tuesday, franciául Mardi Gras, németül Fastnacht) évszázadokra visszanyúló hagyományokkal rendelkezik. A neve arra utal, hogy ezen a napon hagyták el a húst a böjt időszakára. A középkorban a nagyböjt előtti időszakban még a tejtermékeket és tojást is kerülni kellett, ezért a húshagyó keddi szokások között szerepelt az ilyen alapanyagokból készült ételek, például a palacsinta, fánk és más édességek fogyasztása.

A világ számos részén különböző módon ünneplik ezt a napot:

  • Franciaországban és New Orleansban a híres Mardi Gras karneválokkal, zenével és jelmezes felvonulásokkal búcsúztatják a farsangot.
  • Németországban és Svájcban a Fastnacht néven ismert ünnepségeken maszkos felvonulásokat tartanak.
  • Magyarországon a farsangi időszak lezárása a busójárásban csúcsosodik ki, amelynek célja a tél elűzése és a tavasz köszöntése.
  •  Angliában hagyományosan palacsintanapot (Pancake Day) tartanak, ahol palacsintasütő versenyeket is rendeznek.

Miért éppen palacsinta? A palacsinta hozzávalói négy fontos jelentést szimbolizálnak:

  • Tojás ~ Teremtés
  • Liszt ~ Az élet tápláléka
  • Só ~ Teljesség
  • Tej ~ Tisztaság

Az angolok palacsintája a nálunk szokásoshoz hasonlóan vékony, de ők nem töltelékkel készítik. Náluk a palacsinta tetején a citromlé és a porcukor számít klasszikus ízkombinációnak. Valami varázslatosan egyszerű, de csodálatosan finom! Na, de kanyarodjunk csak vissza a böjthöz. 


Mivel a húshagyó kedd után sokan böjtölnek valamilyen formában. Érdemes megvizsgálni, milyen homeopátiás szerek támogathatják ezt az időszakot. Az alábbiakban néhány olyan szer szerepel, amely hasznos lehet diétázóknak, emésztési problémák esetén, vagy a húsfogyasztásra adott egyéni reakciók támogatására.

Homeopátiás szerek diétához és böjthöz

  • FUCUS VESICULOSUS​ – Fucus algából készülő szer, amely serkenti az anyagcserét és segíthet a fogyásban.
  • GRAPHITES​ – azok számára lehet hasznos, akik túlsúlyosak, lassú az anyagcseréjük, és különösen édesség utáni sóvárgással küzdenek.
  • SULFUR​ – méregtelenítő hatású szer, amely a böjt kezdetén támogathatja a szervezet tisztulási folyamatait.

Szerek húsfogyasztás után jelentkező panaszokra

  • NUX VOMICA​ – túlzott evés-ivás, nehéz ételek fogyasztása után jelentkező emésztési panaszok (gyomorégés, puffadás, hányinger) esetén segíthet.
  • ARSENICUM ALBUM​ – romlott hús vagy más ételek fogyasztását követően fellépő ételmérgezés esetén alkalmazható.
  • CARBO VEGETABILIS​ – emésztési zavarok, puffadás, felfúvódás esetén, különösen, ha a húsos ételek megterhelik a szervezetet.

Szerek a hús iránti vágy vagy éppen az ellenkezője, a viszolygás és undor kezelésére

  • CALCIUM CARBONICUM /CALCAREA CARBONICA​ – olyan egyéneknek ajánlott, akik gyakran kívánják a húst, de emésztőrendszerük nehezen birkózik meg vele.
  • LYCOPODIUM CLAVATUM​ – azok számára hasznos, akik nehezen emésztik meg a húst, és gyakran szenvednek puffadástól vagy gyomorrontástól.
  • SEPIA OFFICINALIS​ (Sepia) – olyan esetekben alkalmazható, amikor valaki undorodik a hústól, különösen hormonális változásokhoz (pl. terhesség, menopauza) kötődően.

Homeopátia és köszvény – húsfogyasztás utáni problémák

A húsban gazdag étrend, különösen a vörös húsok és belsőségek fogyasztása, hozzájárulhat a húgysavszint növekedéséhez és a köszvény kialakulásához. Ilyen esetekben a következő homeopátiás szerek támogathatják a szervezetet:

  • COLCHICUM AUTOMNALE​ (Colchicum) – az egyik legfontosabb szer köszvény esetén, különösen akkor, ha az ízületek gyulladtak és érzékenyek.
  • ACIDUM BENZOICUM / BENZOICUM ACIDUM​ – amikor a vizelet erős szagú és a húgysavszint emelkedett.
  • URTICA URENS​Urtica urens – segíthet a húgysav kiválasztásának támogatásában, különösen, ha köszvényes tünetek jelentkeznek.

A fentebb ismertetett homeopátiás szerek leírásai nem helyettesítik a képzett homeopata orvossal való konzultációt és az ő személyre szabott terápiás ajánlásait. 

(H.S.)


Kép forrása: Freepik.com


    AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
    • letöltöm

      Túlélési tippek fesztiválozóknak

      tovább
    • letöltöm

      Gyomorpanaszok, reflux e-kártya

      tovább
    • letöltöm

      Hasmenés, hányás, hányinger homeopátiás kezelése

      tovább
    Maradt még kérdésed?

    Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

    Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

    homeopátiás orvost keresek
    A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
    homeopátia.info © 2025