„…És le fogom tenni a terhem,
Fejem a partra hajtom.
És mikor viselem azt a csillagos koronát,
Már nem fogok vágyni semmire, wuuh.
Vidd a terheid a Mardi Gras-ra,
A zene hadd mossa tisztára a lelked”
Paul Simon: Take Me to the Mardi Gras
A húshagyó kedd a keresztény hagyományokban a nagyböjt előtti utolsó nap, amelyet a farsangi időszak zárásaként ünnepelnek. Ez a nap a nagy lakomák, bőséges húsfogyasztás és mulatozás ideje volt, hiszen a következő naptól kezdődő hamvazószerdával elindul a negyvennapos böjt, ami a húsvét előtti lemondás és megtisztulás időszaka. A húshagyó kedd tehát nem csupán a farsang végét jelzi, hanem egy új időszak kezdetét is, amely a megtisztulásról és a testi-lelki egyensúly visszaállításáról szól.
A húshagyó kedd (angolul Shrove Tuesday, franciául Mardi Gras, németül Fastnacht) évszázadokra visszanyúló hagyományokkal rendelkezik. A neve arra utal, hogy ezen a napon hagyták el a húst a böjt időszakára. A középkorban a nagyböjt előtti időszakban még a tejtermékeket és tojást is kerülni kellett, ezért a húshagyó keddi szokások között szerepelt az ilyen alapanyagokból készült ételek, például a palacsinta, fánk és más édességek fogyasztása.
A világ számos részén különböző módon ünneplik ezt a napot:
Miért éppen palacsinta? A palacsinta hozzávalói négy fontos jelentést szimbolizálnak:
Az angolok palacsintája a nálunk szokásoshoz hasonlóan vékony, de ők nem töltelékkel készítik. Náluk a palacsinta tetején a citromlé és a porcukor számít klasszikus ízkombinációnak. Valami varázslatosan egyszerű, de csodálatosan finom! Na, de kanyarodjunk csak vissza a böjthöz.
Mivel a húshagyó kedd után sokan böjtölnek valamilyen formában. Érdemes megvizsgálni, milyen homeopátiás szerek támogathatják ezt az időszakot. Az alábbiakban néhány olyan szer szerepel, amely hasznos lehet diétázóknak, emésztési problémák esetén, vagy a húsfogyasztásra adott egyéni reakciók támogatására.
Homeopátiás szerek diétához és böjthöz
Szerek húsfogyasztás után jelentkező panaszokra
Szerek a hús iránti vágy vagy éppen az ellenkezője, a viszolygás és undor kezelésére
Homeopátia és köszvény – húsfogyasztás utáni problémák
A húsban gazdag étrend, különösen a vörös húsok és belsőségek fogyasztása, hozzájárulhat a húgysavszint növekedéséhez és a köszvény kialakulásához. Ilyen esetekben a következő homeopátiás szerek támogathatják a szervezetet:
A fentebb ismertetett homeopátiás szerek leírásai nem helyettesítik a képzett homeopata orvossal való konzultációt és az ő személyre szabott terápiás ajánlásait.
(H.S.)
Kép forrása: Freepik.com
Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.
Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.