Gyomor-bél rendszeri zavarok, hányás, hasmenés, aranyér, étvágyzavar

Gyermekkori anorexia – homeopátiás segítség

Az anorexia kóros állapot, a táplálékfelvétel ingerének elvesztése.

 • Gyermekkori anorexia – homeopátiás segítség

  Gyermekkori anorexia – homeopátiás segítség

A gyermekkor és a serdülőkor valamennyi stádiumában megfigyelhető. Az életkor szerint az okok különbözőek lehetnek. Az alábbi homeopátiás esetek csak tájékoztató jellegű információk, az anorexia orvosi kezelést igényel!

A kisgyermekek anorexiája 15-18 hónapos korban kezdődik, és az ok sokszor az anya és a baba közötti konfliktus, érzelmi probléma. A kisgyermekkor anorexiájának a folytatása, az iskoláskorú gyermek anorexiája, amit az anya-gyermek konfliktus tovább életben tarthat.

Kezelés

A kezelés korántsem egyértelmű. Egyidejűleg több tényezőt kell figyelembe venni:

a gyermek életkora: a csecsemő étvágytalansága külön fejezetet érdemel

a klinikai kép: az átmeneti étvágytalanság, illetve az étvágy állandó elvesztése, vagyis a valódi anorexia, más-más gyógyszereket igényel;

a pszichés okok, a konfliktusok vagy az idegi zavarok más megközelítést igényelnek.

Újszülött

ARNICA MONTANA

A csecsemő rosszul szopik, elalszik szopás közben az anya mellén vagy a cumisüveggel a szájában, általában nehéz szülést követően.

Adagolás: 15 vagy 30 CH, naponta két alkalommal 5 golyó.

OPIUM

Az aluszékonyság kifejezettebb, olyan, mintha bódult lenne.  Adagolás: 9 vagy 15 CH, naponta egy-két alkalommal 5 golyó.

SILICEA

Az újszülött hipotóniás, kevéssé életerős, mintha nem volna ereje szopni, gyakran hány és hasmenéses. Adagolás: 5 CH, naponta egy alkalommal 5 golyó.

LYCOPODIUM CLAVATUM

A csecsemő éhes, szopni akar, de gyorsan eltelik, csak pár kortyot iszik és elalszik az anya mellén.

Adagolás: 15 CH, naponta egy alkalommal 5 golyó.

CINA

Az újszülött ingerült, ideges, sír és gesztikulál, de megnyugszik, ha sétálnak vele, ha ringatják, és csak pár korty tejet fogyaszt. Adagolás: 9 CH, naponta egy-két alkalommal 5 golyó.

Átmeneti étvágytalanság

Az ilyen étvágyvesztés mindennapos a gyermeknél, előfordul fertőző betegség, fogzás, emésztési zavar (pl. heveny gyomorrontás) esetén, vagy ha előzőleg túl sokat evett. Fertőző betegséget vagy jelentős kifáradást követően azonban az étvágytalanság elhúzódhat.

SULFUR

SULFUR IODATUM

NATRIUM CHLORATUM

SILICEA

ajánlható ebben az esetben.

Különös figyelmet érdemelnek a következő homeopátiás gyógyszerek

CINA

A gyermek gyakran teljes anorexia tüneteit mutatja. Esetleg pár falat után eltelik, hasa puffadt, feszül, fájdalmas. Az étvágya tulajdonképpen szeszélyes (evés közben jön meg!). Az ételeket vagy túl keserűnek, vagy túl sósnak találja. A szomjúság kifejezett, nagy mennyiségben iszik hideg vizet. A tejet nehezen tolerálja. Kifejezetten kimerült, vérszegény, az arc sápadt, erős fejfájása van, fázékony, túlérzékeny a zajokra, a szagokra.

Az izzadás kifejezett, éjszaka, illetve a legkisebb erőfeszítésre jelentkezik. Adagolás: 9 CH, naponta egy-két alkalommal 5 golyó.

Kisétkű gyermekek

Az étvágy rendkívül változó a különböző gyermekeknél. Egyesek étvágya mérsékelt vagy gyenge, és hamar eltelnek. Soha nem szabad őket erőltetni, mert ilyen esetben, ha konfliktusba kerül az anyával, akkor az étvágytalanság fokozódik, akár valódi anorexiáig. Az alábbi gyógyszerek hatására megfigyelhető az étvágy javulása.

CALCIUM PHOSPHORICUM

Az első hónapokban, amíg anyatejet fogyaszt, a gyermek gyakran hány, kólikája van evés után, hasmenéses, a súlygörbe lapos. Az étvágy javul, amint bővül az étrend.

SEPIA OFFICINALIS

Mint a Calcium phosphoricum esetében, a gyermek életének első heteiben étvágytalan, nem szívesen fogyasztja a tejet. Ismételten hány, általában székrekedéses, de előfordul krónikus hasmenés is.

SILICEA

A csecsemő nem tűri a tejet, ami hányást és hasmenést vált ki. A hasmenés idültté válhat. Székrekedés követi, amint tehéntejre váltanak.

A gyermek étvágya változó, gyakran gyenge, undorodik a meleg ételektől, jobban kedveli a hideg ételeket. A szomjúság kifejezett. A gyermek morfológiája és magatartása megfelel a Silicea jellemzőinek. A betegségre való hajlamot a hidegre és a nedvességre való túlzott érzékenység jelzi.

Ismételt gennyesedés és krónikus gennyesedés, ami a hidegre rosszabbodik és melegre enyhül, a szerre jellemző másik két állandó.

SULFUR​ és SULFUR IODATUM

Ez a két gyógyszer különösen indokolt a gyermekeknél.

Az étvágy változó, kivéve a délelőtt 11 óra körül jelentkező éhséget, egyébként általában gyenge vagy nincs. A gyermek fogy, és székrekedése van. A testi és szellemi gyengeség kifejezettebb reggelente. Megjegyzendő a nyirokmirigyek megnagyobbodása, a fül-orr-gégészeti zavarok és különböző bőrkiütések jelenléte.

LYCOPODIUM CLAVATUM

Ez az étvágytalanság legfontosabb gyógyszere. Az első napoktól kezdve adható.

Az étvágy mérsékelt. Az éhség heves lehet, de a csecsemő és a gyermek gyorsan eltelik az első falatok után, bármilyen hevesen is követelte az ételt. Egyéni jellemzők: a cukor és az édességek kívánása, undor a kenyértől és a hústól. Az emésztés lassú, nehéz, puffadás, hányinger, gyomorégés, hasi fájdalom, fokozott bélhangok, aerofágia és székrekedés jelentkezhet.

A magatartászavarok, a fül-orr-gégészeti, bőr- és emésztési betegségek egyaránt erre a gyógyszerre utalnak.

Konfliktus miatt kialakuló anorexia

IGNATIA AMARA

Ez az első szer, amelyre gondolnunk kell, amikor az anorexia a csecsemőnél vagy a gyermeknél valamilyen bosszúság után jelentkezik (étrend megváltozása, elválasztás stb.), vagy az anya nem megfelelő magatartása, illetve az anya-gyermek konfliktus kapcsán alakul ki. A gyermek nyugtalan, emotív, nagyon érzékeny.

Az anorexia paradox és zavarba ejtő módon jelentkezik: pl. csak bizonyos személyek jelenlétében, csak bizonyos helyeken. Szövődhet hányással vagy más eltúlzott és látványos jelenségekkel.

Megjegyzendő, hogy gyakran az anyának is indokolt a gyógyszer adása.

LYCOPODIUM CLAVATUM

Az anorexia súlyosbodhat anya-gyermek konfliktus hatására. Úgy tűnik, hogy az étvágy jó, de a gyermek ideges, ingerült, türelmetlen, nehéz kielégíteni. Ugyanakkor ha erősködünk, gyakran hamar eltelik, és képes hányást produkálni.

CALCIUM PHOSPHORICUM

A túlzottan érzékeny gyermek anorexiássá válhat a családban bekövetkezett sokféle zavar kapcsán, ha ellenséges a hangulat, ha megszidják, vagy ha kevés szeretetet, kevés simogatást, anyai gondoskodást kap, és úgy érzi, hogy kevésbé szeretik, mint régebben, elhanyagolják.

LACHESIS MUTUS​, HYOSCYAMUS NIGER

Az anorexia féltékenység kapcsán alakul ki, kistestvérrel vagy más gyerekkel szemben, akit szintén az anya gondoz.

PULSATILLA PRATENSIS​, SILICEA

Szorongás, túlérzékenység, félénkség miatt egyes PULSATILLA PRATENSIS​ vagy SEPIA OFFICINALIS ​ típusú gyermekek anorexiával reagálhatnak. Lehetséges okok: elválás, bölcsődébe, óvodába kerülés, vagy a megszokott életforma megváltozása (étrend megváltozása, a szokásos ételekben, azok feltálalásában vagy az étkezési szokásokban bekövetkezett változás).

Súlyos anorexia

Ezekben az esetekben a kikérdezés a háttérben meghúzódó neuropátiás zavarra derít fényt.

ARSENICUM ALBUM

A gyermek egyszer kimerült, fáradt, gyenge, nyugtalan, depressziós, máskor viszont jól érzi magát: kipihent és jó formában van.

A szorongás kifejezett, ez az oka a testi és pszichés nyugtalanságnak. A zavar legkifejezettebb hajnali 1 és 3 óra között.

A gyermek étvágya gyenge, és teljesen eltűnik az ételek látványától vagy illatától. A legkisebb mennyiségű étel elfogyasztása után is égő hasi fájdalom jelentkezik, amelyet a hányás egyáltalán nem csökkent. A gyermek szomjas, de egyszerre csak pár korty jéghideg vizet iszik.

SEPIA OFFICINALIS

A gyermek szomorú, letört, könnyen sír. Közönyös és apatikus, magányos marad, nem veti bele magát a többi gyerek játékába, nem vesz részt a közös tevékenységekben. Ugyanakkor hagyja, hogy elragadja a vidám hangulat. Ingerlékeny, a zaj, a beszélgetés zaja, az ellenkezés rontja az állapotát.

Az anorexia vagy teljes, vagy csak egyes ételekre szorítkozik: tej (hasmenést okoz), zsír, hús. Ezzel szemben az ilyen gyerekek kérik a savanyú ételeket és az édességeket.

Hányinger jelentkezik az ételek látványára vagy illatára, valamint reggelente (a hányinger elmúlik, ha megreggelizik).

 • Dr. Zarándi Ildikó, Belgyógyász, homeopátiás orvos
AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
 • letöltöm

  Stressz, pánik és alvászavar kezelése homeopátiával e-könyv

  tovább
 • letöltöm

  Alvászavar e-kártya

  tovább
 • letöltöm

  Beszoktatás alatti lelkiállapotok e-kártya

  tovább
Maradt még kérdésed?

Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

homeopátiás orvost keresek
A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
homeopátia.info © 2024