Elsősegély, sérülések, sport, csípések, égés, napszúrás

Természetes fényvédelem kivül-belül

A nap éltető sugaraira fokozottan igaz a mondás, hogy néha “sok a jóból”.

Minden szépségápolási guru legnagyobb vesszőparipája a fényvédelem. Vajon tényleg szükséges 365 napon át fényvédő késztményeket használni? Milyen természetes alternatvák vannak bőrünk védelmében? Cikkünk segit eligazodni a boltok polcain sorakozó fényvédők között. 

Napfényre szükségünk van. Hangulatunkat, D vitamin termelésünket, az alvás-ébrenlét-anyagcsere szabályozásában létfontosságú ún. cirkadián ritmusunkat befolyásolja a természetes fény. 

Ugyanakkor, ha óvatlanok vagyunk, a nap sugarai barátból ellenséggé változhatnak és károsítják bőrünket. A túlzott napozás és a leégés követkézménye a gyulladás és fokozott szabad gyök képződés, ami a bőr idő előtti öregedéséhez és egyes bőrrák fajták egyre gyakoribb megjelenéséhez vezet. 

Az elmúlt évtizedekben a napfénnyel való riogatás és a fényvédő biznisz óriási méreteket öltött. Vannak olyan szélsőséges tanácsok, hogy magas faktorszámú fényvédő nélkül nem szabad elhagyni a lakást, sőt olyan skinfluencer is akad, aki egyáltalán nem hajlandó napra menni. 

Mint az élet minden egyéb területén, ebben a témában is a józan ész és az egyensúlyra való törekvés legyen az irányadónk. 

Ismerkedjünk meg a fényvédelem alapfogalmaival, hogy a legjobb döntést tudjuk hozni. 

Mit jelent a faktorszám? Az SPF sun protection factor egy azt mutatja meg, hogy az adott készítménnyel mennyivel tovább marad védett a bőr a napfénnyel szemben, mint ha nem használnál semmit.  Azaz, ha valaki 5 perc után kezd pirosodni, akkor egy 50 faktoros fényvédővel 5x50, azaz 250 percig (kb 4 órán át) nem kell tartani a leégéstől, ha a fényvédőt megfelelő mennyiségeben és minden szabad bőrfelületen felvittük. Figyelni kell persze arra is, hogy úszás után a krémet újra kell kenni. 

A gyártók független laboratóriumokat bíznak meg a faktorszám bevizsgálására és megállapítására. Fel kell tüntetniük a különböző sugártartományok, mint az UVA, UVB, infra vörös és kék fénnyel szembeni védelem mértékét. 

Milyen anyagok képesek fényvédelmet biztosítani?

Kémiai fényvédők felszívódnak a bőrbe, ott elnyelik és kémiai reakcióval inaktiválják az UV sugarakat. Előnyük, hogy láthatatlan, könnyű textúrájú krémeket, géleket, permeteket lehet készíteni felhasználásukkal. Legismertebb képviselőik: avobenzone, ethylhexyl methoxycinnamate, octyl methoxycinnamate. 

Hátrányuk, hogy a védelem kialakulásához több időre van szükség, azaz legalább 30 perccel a napozás előtt már fell vinni a bőrre a fényvédőt. Ezen kívül gyakran pont a fény hatására szabad gyököket képeznek a bőrben. Akadnak olyan kémiai fényvédő vegyületek is, amelyek megzavarhatják a hormonháztartásunkat, illetve nem áll rendelkezésre elég adat és tapasztalat hosszútávú hatásaikat tekintve. Mindezekkel együtt egy jól megválasztott kémiai fényvédő sokkal kevesebb kárt okoz, mint a leégés. És az a fényvédő véd, amit használunk. 

Az ásványi fényvédők olyan kis szemcsék, melyek nem szívódnak fel a bőrbe, hanem a bőr felületén, mint a kis tükrök, visszaverik a fényt. 

Előnyük, hogy a védelem a felvitel után azonnal kialakul  és mivel nincs felszívódás, nincs egészségkárosító hatás sem. 

Hátrányuk, hogy általában látható és érezhető réteget képeznek a bőrön, bár már a legfrissebb, modern receptúrákat egyre kellemesebb viselni. 

A natúr kozmetikumok fejlesztői az ásványi fényvédők hatását meg tudják sokszorozni bizonyos természetes anyagok alkalmazásával. Ilyen például a pongámia (karanja) olaj, a homoktövis hús és magolaj, sárgarépa kivonat, búzacsíra olaj. Ezek a növényi kivonatok önmagukban is rendelkeznek bizonyos fényvédő faktorral, azonban igazán eredményes védelmet az ásványi pigmentekkel együtt tudnak biztosítani egy receptúrán belül. 

A külső fényvédelem mellett a megfelelő táplálkozással és táplálékkiegészítőkkel tovább erősíthetjük testünk védelmi vonalát a károsító szabad gyökökkel szemben. 

Mi kerüljön a tányérunkra? Minél több és minél színesebb zöldség és gyümölcs. Elsősorban a flavonoidokban, karotinoidokban gazdag sárgarépa, sárgabarack, áfonya, feketeribizli, komoktövis (ennek hús és magolaja), dinnye, paradicsom. 

Táplálékkiegészítőként a magas dózisú C vitamin, E vitamin, astaxanthin, likopin fénykárosodást kivédő előnyös tulajdonságait több tudományos kutatás igazolta. 

Mindezek mellett egy könnyű ing és egy szalmakalap mindenkor jó szolgálatot tesz és biztosan nem kell egészségkárosító hatásuk miatt aggódni. 

(Hegyi Sára)


Ha mégis megtörtént a baj, és leégtünk, segít a homeopátia: 

Homeopátiás kezelési javaslat:

Minden esetben

APIS MELLIFICA​ 15 CH 

BELLADONNA​ 9 CH

5 golyó kezdetben fél óránként felváltva, majd ritkábban a javulásnak megfelelően.

  kapcsolódó szerek
  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Allergia - napallergia e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Napszúrás e-kártya

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024