Elsősegély, sérülések, sport, csípések, égés, napszúrás

Arnica montana a gyulladások, sérülések kezelésében

A hegyi árnikát (Arnica montana Arnica montana L., Compositae) szövetregeneráló hatása miatt régóta használják.

 • Arnica montana a gyulladások, sérülések kezelésében és a műtéti szövődmények megelőzésében

  Arnica montana a gyulladások, sérülések kezelésében és a műtéti szövődmények megelőzésében

A népi gyógyászatban és a fitoterápiában sérülések kezelésére és a műtéti szövődmények megelőzésében.

Hat az izmok és a kötőszövet szintjén: enyhíti a fájdalmat, és a  zúzódás kapcsán létrejövő kellemetlen tüneteket; valamint hat a kapillárisok szintjén is: javítja a vérpályából való kiáramlással (vérzés, véraláfutás) összefüggő panaszokat, melyek a sérülés során jelennek meg. Enyhíti a fájdalmat, meggyorsítja a már kialakulóban lévő vérömleny felszívódását.  Legfontosabb felhasználási területe a sérülések regenerálása, alkalmazható sérülés okozta duzzanat, véraláfutás, fájdalom kezelésére, a szöveti sérülések, megerőltetés regenerálására, és sportsérülések esetén is hatékony segítség. A zúzódások, törések kezelésén kívül rovarcsípésre, az izmok, ízületek gyulladására, izomfájdalmakra is ajánlott.  A fitoterápiában leginkább a növény virága kerül felhasználásra: (hatóanyagai többek közt: illóolajok, flavonoidok, karotinoidok, keserűanyagok). Belsőleg általában nem alkalmazzák fitoterápiás formában.  

A HOMEOPÁTIÁS ARNICA HATÁSA ÉS HASZNÁLATA
Az Arnica homeopátiás szernél a felhasznált drog a friss, virágzó egész növény (Pharmacopée Francaise X.). Az Arnica hatásai homeopátiás formában tartósabbak, és nem kívánt mellékhatások is elkerülhetőek, például a lehetséges allergiás reakció.

Az Arnica alkalmazása indokolt az alábbi esetekben:

 • Mindenféle SÉRÜLÉS esetén
 • Külsőleg, a bőr és a bőralatti szövetek sérüléseinek kezelésére:
  Bőrvérzések. Kiütések. Furunkulus, orbánc, felfekvés. Fájdalmas sebek.
 • Mélyebb szövetek sérüléseinél:
  Ficam, rándulás, horzsolás, törés, vérzés, véraláfutás, vérömleny, tályog, szálka. Túlerőltetés, megerőltetés és fáradtság (izmok, inak, hangszálak, hüvely pl.), ebből adódó fájdalom, neuralgia (izomrángás, nagyfokú fájdalom, bénító fájdalom, zúzódásos fájdalom pl.). Vérzések.
 • A sérüléseket kísérő érzelmi állapotok kezelésére:
  Álmatlanság a fáradtságtól. Nyugtalanság. Nem lehet a beteghez vagy a sérült testrészhez érni, ami megnehezíti a beteg ellátását.
 • MŰTÉTEK következményeinek enyhítésére (vérzés, fájdalom).

Az alkalmazás szabálya
Sérülések kezelése és a szövődmények megelőzése esetén a szert mind belsőleg, illetve amennyiben lehetséges külsőleg is addig alkalmazzuk, ameddig a tünetek el nem múlnak!

Protokoll

Belsőleg: Arnica montana 30 CH - a műtét, baleset után közvetlenül fél óránként az első napon, majd napi 3x5 golyó adagban. Intenzív fájdalom és zúzódások esetén magasabb potencia is használható.

Külsőleg: Árnika tartalmú gél (Árnigél)

(forrás: Terápia Natúra 2013. tavasz)

 • Dr. Gábor Fruzsina PhD
AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
 • letöltöm

  Óvodáskori problémák e-könyv

  tovább
 • letöltöm

  Utazási e-könyv

  tovább
 • letöltöm

  Balesetek, sérülések kezelése homeopátiával e-könyv

  tovább
 • letöltöm

  Homeopátiás elsősegélycsomag

  tovább
 • letöltöm

  Csípések, szúrások e-kártya

  tovább
Maradt még kérdésed?

Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

homeopátiás orvost keresek
A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
homeopátia.info © 2024