Dohányzás, alkohol, szenvedélybetegségek, másnaposság

Most végre leszokom a dohányzásról

Újévi fogadalmat tenni nem nehéz. De egy évek óta fennálló függőség letevéséhez elkél minden segítség.

Aki sokszor megpróbálkozott már a leszokással, az tudja, hogy az első hetekben jelentkező kellemetlenségek milyen könnyen eltántorították. Ez nem gyengeség. A dohányzás hirtelen abbahagyását követő tünetek nagyon is valósak és komoly megpróbáltatást jelentenek az éppen leszokónak, de a környezetének is. 

Az idegesség, rossz közérzet, székrekedés, állandó éhség, hízás nagyon megnehezítik a mindennapokat. Szerencsére homeopátiával és pár természetes módszerrel eredményesen lehet támogatni a leszokási folyamatot és kezelni a fellépő tüneteket. 

A homeopátia az alábbi szereket javasolja:

STAPHYSAGRIA​ 15 CH

NUX VOMICA​ 15 CH

LOBELIA 5 CH

5 golyócska mindegyikből, naponta kétszer.

 

A homeopátiás szerek mellett érdemes az alábbi lehetőségeket is megismerni:

 • A magnéziumban gazdag ásványvizek rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a fokozott éhségérzet, székrekedés és súlygyarapodás leküzdéséhez. Főleg késő délután, majd később, vacsora előtt fogyasszunk sok ilyen vizet. 
 • Iktassunk be rendszeresen testmozgást. Nem kell elsőre bonyolult edzésprogramokra gondolni: rendszeres séta, lépcsőzés, légző és nyújtó gyakorlatok.
 • A kávé és a cukor fogyasztás sajnos fokozza az elvonási tünetek súlyosságát, így a leszokás első heteiben ezekről is érdemes lemondani. Kávé helyett hasznos a gyenge zöld tea kortyolgatása a nap folyamán, ami a salaktalanítási folyamatokat is támogatja.
 • Az angelika (Angelica archangelica) és a feketebors (Piper nigrum) illóolajok belélegezve klinikai vizsgálattal igazoltan képesek csökkenteni a nikotin éhséget. Akár az üvegből közvetlenül, akár zsebkendőre cseppentve lassú ütemben lélegezzük be az olajat, alkalmanként 10-szer ismételve.  Akár óránként is ismételhetjük. 
 • A vareniklin tartalmú Kudzu gyökér étrend kiegészítő is sokat segít a leszokásban.
 • Jó motivációt jelent, ha kiszámoljuk mennyit takarítunk meg havonta, vagy évente és tervezzük el, hogy mivel lepjük meg magunkat a megspórolt pénzből. Tipp: professzionális fogfehérítés. 
 • A gyógyszertárban kapható nikotin pótló tapaszok, rágógumik, szopogatós tabletták és /vagy bupropion és vareniklin tartalmú gyógyszerek is alkalmazhatók a leszokás során. 


A kezdeti nehézségek után bőven kárpótol majd minket a jobb közérzet, a jobb íz és illat érzékelés. A hosszabb és egészséges életre való kilátásokról nem is beszélve.


Hogy minden helyzetre legyen homeopátiás megoldás otthon, itt a 16 ajánlott alapszer a házipatikába.

Ha maradt még kérdésed, kérdezz homeopátiás szakértőinktől!


Forrás: 

Michéle Boiron-Francois Roux gyógyszerészek: Bevált homeopátiás ajánlások gyakori problémákra

SpringMED kiadó, 2011


Szerkesztette: H.S.

  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024