Bőrpanaszok, herpesz, övsömör, ekcéma, ótvar, szemölcs, akne

Pattanásos hegekre is Árnika

Csökkenti a gyulladást, gyorsítja a sérült szövetek regenerációját. Lehet, hogy az árnika az akné kezelésében is jó szövetségesünk?

Mi is az az akné?

Az aknés bőr kialakulását nagyon leegyszerüsítve azzal magyarázhatjuk, hogy a faggyúmirigyek működése valamilyen okból zavart szenved. A faggyúmirigyek túlműködnek és a faggyú összetétele is megváltozik. Ez a nagy mennyiségű faggyú felhalmozódik a pórusokban és táptalajt biztosít bizonyos baktériumoknak. Mindez gyulladáshoz és gennyképződéshez vezet. 

A gyulladt területet ún. lobgát védi az egészséges szövetektől. Ha átszakad a lobgát, a gyulladás tovább terjed. Ezért nem szabad a gyulladt aknés bőrt nyomkodni, piszkálni. 


Az eredményes akné kezelés nem könnyű feladat. Tartós eredményt csak egy több szinten ható stratégia és szakértő kezelés hozhat.

 1. szabályozni kell a faggyúmirigyek működését, de nem szabad túlszárítani a bőrt
 2. meg kell erősíteni a bőr mikrobiomáját, azaz természetes védekezőképességét az aknét okozó baktériumokkal szemben
 3. kezelni kell a gyulladást, a mély hegeket, és a poszt aknés pigmentációt


Az árnika kivonat (nem a homeopátiás szer, hanem a növényből nyert olajos kivonat) antiszeptikus tulajdonságai miatt akne kezelésére is bevethető, mivel képes szabályozni a baktériumok felhalmozódását. A gyulladáscsökkentő sebgyógyító és duzzanat lehúzó hatása miatt is egyre gyakrabban használják akné ellenes készítményekben. Elsősorban a mély szöveteket is érintő, erősen gyulladt acne indurata, acne conglobata esetén érdemes az árnika gél és a homeopátiás szer alkalmazását megfontolni. 

Az árnika fitoterápiás kivonata azonban nem mindenkinél a legjobb választás. Nyílt sebekre használatát nem javasolja a bőrgyógyászati szakirodalom. 


Az árnikából készülő homeopátiás szer használatának ezzel szemben nincs ellenjavallata! 

Gyulladt, mély, akár lilásan elszíneződött összefüggő pattanások esetén az alkati kezelés mellett sokat segíthet az ARNICA MONTANA​ C9-es potenciálban naponta 1x 5 golyócska 3 héten át.


Forrás: 

https://www.oatext.com/Significant-improvements-of-acne-after-treatment-with-homeopathic-medicines.php

https://oureverydaylife.com/254139-arnica-for-acne.html


  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024