Bőrpanaszok, herpesz, övsömör, ekcéma, ótvar, szemölcs, akne

Pattanások felnőttkorban

A gyulladt és pattanásos bőr sajnos nem csak a kamaszok életét keseríti meg. A felnőttkori akné sokakat érint.

Kezdjük ott, hogy az aknés, pattanásos bőr önmagában nem bőrtípus, hanem a bőrünk egyensúlyvesztésének tünete. Csupán felületi kezeléssel, a kiváltó okok feltárása nélkül a tünetek folyamatosan kiújulnak és bőr mélyebb rétegei, akár a kötőszövet is roncsolódhat. Ilyenkor jelennek meg a jellegzetes aknés hegek, az ún. kráteres bőr. 

Mit jelent az egyensúlyvesztés az arcbőr esetében?  

Mikrobiomnak hívják a bőrünkön élő mikroorganizmusok összességét. A baktérumok mennyisége és összetétele (biodiverzitása) is meghatározó jelentőséggel bír bőrünk állapotát és egészségét illetően. Ha hormonális hatásra, nem megfelelő kozmetikumok használata miatt, vagy a faggyútermelés mennyiségi és minőségi változásainak következtében egyes baktériumok (Propionibacterium acnes) és atkák elszaporodnak, az nagyon hamar gyulladásos akné és rosacea megjelenéséhez vezet. 

A táplálkozás hozzájárul az állapothoz, de nem közvetlenül okozója. A felnőttkori akné kezelésének során azonban szükséges feltárni az esetleges táplálék érzékenységeket is. 

Hol keressük akkor a megoldást? 

A kezelés sikere több pilléren nyugszik.

1. Stresszkezelés! A stressz hatására termelődő kortizol hatással van a faggyúmirigyek működésére is.

2. Hormonális problémák feltárása komplex laborvizsgálattal és szakértő hormontanácsadással.

3. Jó kozmetikus rendszeres felkeresése (súlyos esetben először bőrgyógyász szakorvos).

4. Józan ész, napfény, tiszta víz, szabad levegőn mozgás, értékes táplálék, alvás, örömforrás keresése. 

A kozmetikai kezelés és az otthoni ápolás során is törekedni kell a bőr mikrobiomjának támogatására pre és posztbiotikumokat tartalmazó kozmetikumokkal. Ezen kívül a szakember feladata az atka ellenes és antibakteriális hatóanyagok alkalmazása, valamint a faggyútermelés normalizálása. A bőr folyamatos megújítása segíti az elhalt hámsejtek leválását, így a felhalmozódott hámsejtektől nem irritálódnak a szőrtüszők és nem záródnak el a faggyúmirigyek kivezető nyílásai. 

Kell napoztatni az aknés bőrt? 

A nap egyrészről fontos energia forrásunk és az UV fény hatására csökken az aknét okozó baktériumok száma. Ez azonban csak részben ad okot az örömre. A pattanásos gyulladások után visszamaradó pigmentáció (PIH Post-inflammatory Hyperpigmentation) a napfény hatására tovább sötétedik és eltűntetésük, halványításuk szinte lehetetlen feladat. Napozzunk tehát óvatosan! Szakértők szerint a megfelelő D vitamin szintézishez a déli napfényen töltött 10-15 perc elegendő. Sajnos azonban ennyi idő a pigment foltok kialakulásához is elég, szóval akinek foltokkal gyógyulnak a pattanásai, az viseljen szalmakalapot és csak a testét napoztassa. 

Homeopátiás alkati kezelés javasolt minden esetben, de a tünetek alapján az alábbi szerek közül is választhatunk:  

Psorinum: az akné minden fokozatára megfelelő, amennyiben a túl intenzív faggyútermelés okozza a problémát. Az állapot romlik zsíros ételek, hús és csokoládé fogyasztása után. A Psorinum nagyon mélyreható szer, alkalmazása előtt kérjük ki homeopata orvos tanácsát!

HEPAR SULFUR​: gennyes pattanások esetén.  A pattanásból genny, vagy vérrel keveredő gennyes váladék szivárog és fájdalmasak is lehetnek. A kamaszkori pattanások esetén is ez a szer a legáltalánosabb.  

CALCIUM SULPHURICUM / CALCAREA SULFURICA​: gennyes pattanások, sárga felszínnel és váladékkal.

KALIUM BROMATUM​: ha az akné az arcon, a mellkason és a vállakon is jelen van. A pattanások viszketnek és heggel gyógyulnak. Jellemző tünet, ha az aknék kékesvörös színűek. Férfiak pattanásos bőrére gyakran adják.

SILICEA​: a pattanások elsősorban a homlokon jelentkeznek, gyakran és láthatóan verejtékezik a homlok. Az aknés terület viszket. Kiváló szer a nagy, gyulladt, akár cisztás pattanások esetén is. 

További szerekről és az adagolásról bővebben itt olvashatsz


Forrás: https://www.drhomeo.com/acne/homeopathic-medicine-for-acne/

  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024