Allergia, csalánkiütés, napallergia, szénanátha

Hisztaminózis, hisztamin intolerancia, pseudoallergia

Hisztaminózis: magas hisztamin-tartalmú élelmiszerek fogyasztása után jelentkező tünetegyüttes.

Nemrégiben egy több évvel ezelőtti blog bejegyzést olvasgattam, ahol a résztvevők az allergiás problémáikat „beszélték” meg, tapasztalatokat, recepteket, ötleteket cseréltek. Az egyik hozzászóló keserűen panaszolta, hogy változékony tünetei miatt megjárta a háziorvosi rendelőt, a gégészetet, a bőrgyógyászatot, az allergológiát és nem sikerült tisztázni a tüneteinek okát. Végül a sokadik helyen megállapították, hogy álallergiája, azaz hisztamin intoleranciája van, kerülnie kell bizonyos ételeket, italokat és gyógyszert kell szednie.  De valójában még mindig nem tudja, mi is ez valójában. Mondom, ez egy több évvel ezelőtti beszélgetés volt. Ma már sokkal hamarabb jutna diagnózishoz, sokkal többet megtudna erről a nem is ritka jelenségről akár már a háziorvosától is. 

Mit jelent a hisztamin érzékenység, vagy intolerancia, amit  pszeudoallergiának is neveznek. Mivel a tünetek kialakulásában az  immunrendszernek nincs szerepe,  nem  allergiás történésről van szó, még akkor sem, ha a panaszok jó része megegyezik  a valódi allergiában megjelenő légúti, bőr, vagy enterális tünetekkel. 

 A hisztamin egy biogén amin, mely a hisztidin nevű aminosav  lebomlásakor keletkezik. (A hisztidin pedig a fehérjék lebomlásakor jön létre). A hisztamin élettani körülmények között többek között szerepet játszik az allergiás reakciók lefolyásában, a gyulladásos folyamatokban, a gyomorsav termelődésében. Ereket tágító hatása is van. Ha a hisztamin koncentráció megnő, akár a nagyobb bevitel, akár a csökkent hisztamin lebontás miatt, változatos tünetek lépnek fel anélkül, hogy az immunrendszer részt venne ebben a folyamatban, amikor is hisztamin felszabadulásáért az antitest vagy antigén-antitest komplex  a felelős.

Allergia esetén a tünetek kialakulása, súlyossága nem függ a bevitt allergén mennyiségétől, míg hisztaminózisban a fellépő panaszok kialakulásának esélye és súlyossága a bevitt anyag mennyiségétől is függ. 

Magas hisztamin tartalmú élelmiszerek az érlelt sajtok (ementáli, gouda, penészes sajtok, füstölt sajtok), a kolbászok, a füstölt sonkák, az alkoholos italok(sör, a vörösbor, pezsgő), a savanyú káposzta, a kovászos uborka,a  spenót, a paradicsom, a halak (főleg a tonhal, szardínia), a rák, a szárazhüvelyesek,  a diófélék, a mogyoró, a csokoládé és a kakaó alapú termékek. A sós rágcsálni valók és az erjesztett ecetféleségek  is ebbe a csoportba sorolhatók.

Bizonyos ételek friss állapotban kevés hisztamint tartalmaznak, de az idő múlásával, a tárolás alatt,  a bennük lévő baktériumok hatására megemelkedik a hisztamin tartalmuk.  Ilyenek a halak, a tengergyümölcsei, és ilyen az élesztő is. 

A hisztamint a bél nyálkahártyája által termelt enzim, diamino-oxidáz (DAO) bontja le. Ha ez az enzim hiányzik, működése gátlódik vagy csökken, ugyancsak megemelkedik a hisztamin szint. A bél gyulladásos betegségeiben csökken a DAO termelődése, mert a sérült nyálkahártya nem képes elegendő enzimet előállítani. 

Az alkoholos italoknak nem csak a hisztamin tartalma magas, de az alkohol a DAO működését is gátolja. Különösen érvényes ez a vörösborra és a tömény italokra. A csokoládé ugyancsak gátolja a hisztamin lebontását.

Egyes gyógyszerek (pl. az aszpirin, izomlazítók, antibiotikumok, vérnyomás csökkentők, hashajtók, fogamzásgátló tabletták bizonyos fajtái), ugyancsak gátolják a hisztamin lebontó enzimet, melynek hatására a hisztamin koncentráció megnő, és kialakulhatnak a tünetek. 


Milyen tüneteket látunk leggyakrabban? 

 • Bőr tünetek: bőrviszketés, bőrpirosság, csalánkiütés, ekcéma, arcpír
 • Enterális tünetek: hányinger, hányás, puffadás, hasi görcsök, hasmenés
 • Légzőszervi tünetek: orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés, légszomj, asztmás roham
 • Szemtünetek: viszketés, ödéma
 • Keringési tünetek: vérnyomásesés, vagy éppen emelkedés, tachycardia, aritmia
 • Szédülés, gyengeség, verítékezés, fejfájás, collapsus.
 • Ritkábban rendszertelen menstruációs ciklus


Terápia

Legfontosabb a hisztamin intolerancia okának a felderítése, a háttérben álló betegségek, az allergia kizárása. 

A vérben mind a hisztamin szint, mind a diamino-oxidáz enzim aktivitása mérhető, mely vizsgálat közelebb vihet a diagnózishoz. A betegnek meg kell figyelnie, mely ételek provokálják a tüneteiket.  Ehhez a diétás napló vezetése elengedhetetlen.

Diéta

A kezelés alapvető része a magas hisztamin tartalmú ételek és italok fogyasztásának a mellőzése, korlátozása. Itt az egyéni tűrőképességet, amikor a páciens még panaszok nélkül képes fogyasztani az adott élelmiszerekből, fontos figyelembe venni.

A diéta mellett a hisztamin hatását gátló antihisztamin gyógyszereket is adhatunk.

Ha a hisztamint bontó enzim hiánya, vagy gátlása valószínűsíthető, gyógyszeres enzim pótlás lehetséges.

Homeopátiás kezelés

A hisztaminózis jól befolyásolható  homeopátiás szerekkel.  Magam, a hagyományos terápia mellett vagy önállóan, több esetben kezeltem 30 CH vagy 200 CH  potenciájú Histaminum-mal és az eredmények igen látványosak voltak. Az esetek nagy részében a tünetmentesség hosszútávon fennmaradt.

Tekintettel arra, hogy a homeopátiás HISTAMINUM​ mind az allergiás eredetű panaszoknál, mind a  hisztamin intoleranciában is hasznos szer, csökkenti vagy megszünteti a tüneteket,  érdemes már a diagnózis megszületése előtt is alkalmazni. 


Hisztaminózis, intolerancia, pszeudoallergia

 • Nem allergia
 • A tünetek igen változatosak, gyakran hasonlítanak az allergiás tünetekhez
 • A kiváltó tényezők lehetnek bizonyos élelmiszerek, gyógyszerek, adalékanyagok
 • Kezelése eliminációs diétából, enzimpótlásból, és antihisztamin adásából áll
 • Eredményes a homeopátiás Histamin adása


dr. Sebő Zsuzsanna gyermekgyógyász, homeopata


Összegyűjtöttük a 16 alap homeopátiás szert, amelyet ajánlunk házipatikádba.

Ha maradt még kérdésed, kérdezz homeopátiás szakértőinktől!

Szerkesztette: R.Sz.

  kapcsolódó szerek
  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Allergia e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Kutyabaj és macskajaj homeopátiás kezelése e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Allergiás nátha kezelése összefoglaló e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Túlélési tippek fesztiválozóknak

   tovább
  • letöltöm

   Allergiás nátha orrdugulással e-kártya

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024