Allergia, csalánkiütés, napallergia, szénanátha

Amit tudni akarunk a parlagfűről...

A parlagfű Észak-Amerikából származó egynyári növény, a jégkorszak után jelent meg, és az utóbbi 200 évben sikeresen terjedt el az egész világon.

40 parlagfű fajta ismert, ezek közül az Ambrosia artemisiifolia okozza a legtöbb allergiás panaszt. Az indiánok régóta éltek együtt a növénnyel, a kukorica előtti időkben fogyasztották is a parlagfüvet, és erős rostjaiból kötelet készítettek. De hogyan lett a parlagfű az indiánok eledeléből 13.5 millió európai ember mumusa? 

A parlagfű növény a szaporodást nem bízza a véletlenre, több mint egy milliárd pollent szór szét, és a szél szárnyán hatalmas távolságokat képes utazni akár 1000 m-es tengerszint feletti magasságban is. Üres telkeken, parlagon hagyott területeken telepszik meg, nevét is innen kapta. Fantasztikusan alkalmazkodik a klímaváltozáshoz, a melegedő időjárással a parlagfű DNS-e is változott, a növény nagyobb lett és később virágzik. A nagy, életerős növény természetesen szaporodni is sokkal sikeresebben tud. Európába a XIX. század végén került be, főleg Amerikából érkező gabonaszállítmányokkal. Európában a Rhone völgye, Észak-Olaszország bizonyos területei és Románia mellett Magyarországon található a legtöbb parlagfű növény. Az érzékenység a pollenre változó, Magyarországon 70 % körüli, míg érdekes módon Ázsiában sokkal kisebb, itt az emberek 5%-a reagál tünetekkel a parlagfű pollenjére. Magyarországon a parlagfű allergia kezelési költsége mintegy 100 millió euró évente.

A parlagfű allergia kezelése konvencionális terápiákban 3 megközelítés szerint történik:

Az allergénnel való találkozás csökkentése

Az allergén elkerülése pollenallergia esetén nem olyan egyszerű, mint az ételallergiáknál, hiszen a levegőben, lélegzetvételkor találkozunk a pollennel. A parlagfű irtására történnek próbálkozások, de teljes eltűntetése lehetetlen.

Az allergiás reakció mérséklése

A tüneti kezelés leginkább antihisztamin esetleg kortikoszteroid gyógyszerek adagolásából áll. Az első alkalommal, amikor allergiára hajlamos egyén találkozik a parlagfű pollennel, szervezete nagymennyiségű IgE ellenanyagot termel. Ezek az anyagok a hízósejtekhez kapcsolódnak, és legközelebb, amikor a pollen kritikus koncentrációban van jelen, az IgE-vel töltött hízósejtek olyan erős biológiai hatású jelátvivő anyagokat adnak le, mint a hisztamin és a citokinek. A hisztamin, az allergiás reakció közben felszabaduló anyag felelős a gyulladásos orr és szemtünetekért. Az antihisztamin gyógyszerek a szervezetben lévő hisztamin receptorokat kötik le, így a hisztamin nem tudja a receptorokhoz kötődve kifejteni a hatását. A kezelés az allergiás betegek mintegy 50%-nál ér el jó eredményt, de az allergia mögött álló immunfolyamatokra nincs hatással.

Az immunrendszer hozzászoktatása az allergénhez

Immunterápiában az allergén antigént adagolják kis mennyiségben, és hozzászoktatják az immunrendszert az allergén jelenlétéhez, így az nem termel nagy mennyiségű IgE ellenanyagot. 11 féle parlagfű antigént ismerünk, jelenlegi tudásunk szerint az Amb1 antigén fehérjéi okozzák a legtöbb problémát. Nagy széndioxid és nitrogén koncentráció esetén az Amb1 aktivitása megnő, ami megmagyarázza azt is, hogy miért rosszabb az allergia szennyezett levegőben.  

A parlagfű antigének gyakran változnak, rekombinálódnak, így az allergiás reakcióért felelős „bűnöst” nehéz beazonosítani, ami bonyolítja az immunrendszer túlműködésének enyhítését célzó hatásos immunterápiák alkalmazását. A természetes parlagfűből készült anyagok használata kockázatos, mert szennyező anyagokat tartalmazhatnak, és az allergéntartalmuk is változó lehet.  

Az alternatív gyógymódok is kínálnak támogató megoldást a parlagfű allergiára. Homeopátiás tapasztalatok alapján háromféle módszer alkalmazása lehetséges:

Immunrendszer érzékenyítése az allergénből készült gyógyszerrel

A homeopátiás gyógyszerkészítés minőségbiztosítási szabályai szerint készült parlagfű (Ambrosia) alapanyagú gyógyszer a sorozatos hígítási lépcsők miatt nem tartalmaz allergiát okozó parlagfűmennyiséget, garantáltan szennyezőanyag mentes, és szedése biztonságos. Szezon előtt az immunrendszer érzékenyítésére használható, a homeopátiás tapasztalatok alapján a szezon alatt csillapítja a túlzott immunreakciót.

Hisztamin felszabadulás csökkentése

A hisztaminból (HISTAMINUM​) alapanyagból készült homeopátiás gyógyszer a homeopátiás tapasztalatok alapján az allergiás reakciókért felelős hisztamin felszabadulását csökkenti a hízósejtekből. Jól kiegészítheti a konvencionális antihisztamin gyógyszerek hatását is, mert az allergiás reakció korábbi lépcsőjénél is hatásos lehet.

Szezon előtt heti 3 alkalommal javasolt a HISTAMINUM​​ és az AMBROSIA ARTEMISIAEFOLIA​​ szedése. Ajánlott potencia: 30 CH.

Szezon alatt napi 2 alkalommal javasolt a HISTAMINUM​, és az AMBROSIA ARTEMISIAEFOLIA​ szedése. Ajánlott potencia: 15 CH. Erős tünetek esetén 2-3 adag 30 CH potencia is bevehető!

Az Ambrosia és a Histaminum szedése a parlagfű virágzás ideje alatt végig javasolt! 

Egyéni tünetek alapján felírt tüneti szer

Az allergia változatos egyéni tüneteket okoz. Van, aki a szájpadlását vakarja, van, aki könnyezik, és van, aki tüsszög a pollenektől. A homeopátia a hasonlót a hasonlóval szabály alapján olyan alapanyag hígított változatát adja a betegnek, mely töményen hasonló tüneteket vált ki egészséges emberben. Például a maró vizes orrfolyással, könnyezéssel és tüsszögéssel járó tüneteknél a hagymából (ALLIUM CEPA​) készült homeopátiás szer csillapíthatja a tüneteket. Ha a szem duzzadt, vörös, és hideg borogatásra javul, a tünetek méhcsípésre hasonlítanak, akkor a méhecskéből (APIS MELLIFICA)készült szer lehet a megfelelő.

Javasolt potencia: 15 vagy 30 CH, napi 1-2 alkalommal. A tünetek javulásakor a tüneti szer szedését csökkenteni kell, a tünetek elmúlásakor abba lehet hagyni.

A homeopátiás gyakorlat szerint az allergiás hajlam kezelése úgynevezett alkati, személyre szóló terápiával lehetséges, ehhez a témában jártas orvoshoz érdemes fordulni!

Források:

Ragweed pollen allergy: Burden, characteristics and management of an imported allergen source in Europe – karger.com

Davenas, E., Beauvais, F., Amara, J., Oberbaum, M., Robinzon, B., Miadonna, A., Tedeschi, A., Pomeranz, B., Fortner, P., Belon, P., Sainte-Laudy, J., Poitevin, B., and Benveniste, J. "Human Basophil Degranulation Triggered by Very Dilute Antiserum Against IgE." Nature 1988; 333(6176): 816-818.

Belon, P., Cumps, J., Ennis, M., Mannaioni, P.F., Roberfroid, M., Sainte-Laudy, J., Wiegant, F.A. Histamine dilutions modulate basophil activation. Inflammation Research 2004; 53: 181-188.

Reilly, D. T., Taylor, M. A., et al. (1986). "Is homoeopathy a placebo response? Controlled trial of homoeopathic potency, with pollen in hayfever as model." Lancet 2(8512): 881-886.

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Allergiás nátha kezelése összefoglaló e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Allergia e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Kutyabaj és macskajaj homeopátiás kezelése e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Túlélési tippek fesztiválozóknak

   tovább
  • letöltöm

   Allergiás nátha orrdugulással e-kártya

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024