Allergia, csalánkiütés, napallergia, szénanátha

Itt a parlagfű szezon!

Hogyan kezeljük az allergiát homeopátiás szerekkel?

 • Itt a parlagfű szezon!

  Itt a parlagfű szezon!

hogyan csökkenthetjük a hagyományos allergiára szedett gyógyszer mennyiségét úgy, hogy kombinált terápiát alkalmazunk?

Az allergiás túlérzékenységi reakció egyik következménye a hisztamin felszabadulása, ez az anyag felelős az allergiás tünetek nagy részéért.

Az antihisztamin tartalmú bevételre szánt gyógyszerek (úgynevezett 2. generációs antihisztaminok) olyan készítmények, melyek a hisztamint leszorítják a receptoráról, így nem engedik, hogy kifejtse hatását. Így mérséklik az orrviszketés, orrfolyás tüneteit, csökkentik a tüsszögést. Az orrdugulást nem szüntetik meg. Hátrányuk, hogy sokan nem szedhetik ezeket a gyógyszereket (kisgyermekek, várandósok), és nagyobb adagban, vagy hosszú szedés során mellékhatásaik lehetnek.

Akkor hatnak legjobban, ha megelőzésképpen alkalmazzák, hatásuk rosszabb, ha már erősek az allergiás tünetek. Ez logikus. A második generációs antihisztaminok a hisztamin receptorokhoz kötődnek. Addig, amíg van szabad receptor, és nem csücsül mindegyiken egy-egy hisztamin molekula.

A homeopátia is ismer klinikai kísérletekkel bizonyítottan hatásos antihisztamin- jellegű szereket. Az egyik ilyen a HISTAMINUM​, a másik az APIS MELLIFICA​. Hatásuk nem a receptorokhoz való kötődésen alapszik, hanem a hisztamin felszabadulását gátolják, hasonlóan a kromoglikát tartalmú allergia elleni gyógyszerekhez.  

A különbség, hogy a kromoglikát tartalmú gyulladáscsökkentőknél a maximális hatás kialakulásához legalább 2-4 hét folyamatos alkalmazás szükséges, vagyis akut esetben nem hatnak.

Ezzel szemben a HISTAMINUMés az APIS MELLIFICA​ hirtelen erős tünetek esetén is gyorsan hat.


HISTAMINUM​-nak és az Apisnak folyamatosan szedve sincs mellékhatása. Ha szükséges a hagyományos gyógyszer, ennek mennyisége csökkenthető, ha az antihisztamint éjjelre vesszük be (ilyenkor nem lényeges az álmosító mellékhatás sem), nappal pedig az allergia súlyosságától függően 2-3x 5 golyó HISTAMINUM15 vagy 30 CH-val helyettesítjük.

Az APIS MELLIFICAkülönösen alkalmas még a duzzadt nyálkahártyák (orrdugulás) kezelésére, és ödémával járó allergiás reakciók csillapítására. (pl. méhcsípés)

Az orrdugulás bosszantó allergiás tünet, amire hagyományosan érszűkítő hatású orrcseppeket javasolnak.

Az orrdugulásra javasolt orrcseppek sem ajánlottak hosszabb távon, mert helyileg összehúzzák az orr ereit. Szívbetegek, magas vérnyomásban szenvedők és antidepresszáns gyógyszereket szedők nem is használhatják ezeket a szereket. Tartósan alkalmazva az érszűkítő hatáshoz hozzászokik az orrnyálkahártya, és a gyógyszer megvonása a tünetek jelentős súlyosbodását eredményezheti (gyógyszer által kiváltott nátha), emiatt az orrdugulás csökkentőket csak néhány napig (legfeljebb 7-10 nap) lehet alkalmazni. Ez igaz az érszűkítő hatású szemcseppekre is.

Az allergiás tüneteket enyhítsük homeopátiával!

Az allergia gyógyítása homeopátiás megközelítéssel elsősorban a hajlam kezeléséből áll. Ez egy hosszabb folyamat, a személyiség, a testi tünetek, családi hajlamok alapján felírt alkati szerrel történik. Ezt a kezelést legjobb olyan időben elkezdeni, amikor nincsenek erős tünetek. Egy homeopátiában ismert szabály szerint általában annyi hónapot vesz igénybe a gyógyulás, amilyen régen (ahány éve) az allergia tart. Szénanátha esetén a téli időszak ideális erre. 


A másik módszer az akut tünetek kezelése, enyhítése.

Ilyenkor az egyéni tüneteket – hiszen mindenki másképp reagál egy allergénre – a tünetek alapján írt egyéni szerrel kezeljük. Ilyenek például:

EUPHRASIA OFFICINALIS​ – szemviszketés, könnyezés, tüsszögés esetén

ALLIUM CEPA​  – könnyezés, tüsszögés (mint hagymavágásnál) esetén

ARSENICUM ALBUM​  – ez az alkati szerként is gyakori gyógyszer a maró, kevés orrváladék, nehézlégzés esetén hat

SABADILLA​ – ha a szájpadlás is viszket.


A tüneti szereket hosszan sorolhatnánk, érdemes tapasztalt homeopata tanácsát kérni, ha választunk.

Másik módszer, hogy antihisztamin hatású homeopátiás szert (Histaminum) kombinálunk az allergénből készült homeopátiás szerrel:


Pl.

pollenallergia esetén:

POLLENS15 CH + HISTAMINUM15 CH – naponta többször.


parlagfűallergia esetén:

AMBROSIA ARTEMISIAEFOLIA15 CH + HISTAMINUM15 CH


                          

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Allergia e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Allergiás nátha kezelése összefoglaló e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Túlélési tippek fesztiválozóknak

   tovább
  • letöltöm

   Allergiás nátha orrdugulással e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Kutyabaj és macskajaj homeopátiás kezelése e-könyv

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024