Állatok

Viszkető kutyák-prüszkölő cicák: házikedvencek allergiájának kezelése

Házikedvenceink is gyakran szenvednek különféle allergiás tünetektől.

Az emberek nagyon sok időt és pénzt fordítanak kutyáik és macskáik bőr-, étrend- vagy légúti allergiájának kezelésére. Sok esetben, különösen, ha hagyományos módszereket használnak, az enyhülés többnyire átmeneti.  Valójában sok általános állatorvos úgy gondolja, hogy az allergiára nincs gyógymód, és ez egy olyan probléma, amellyel a kutya vagy a macska élete végéig szenved. Holisztikusan szemlélve azonban homeopátiával és további természetes terápiákkal a probléma gyökeréig juthatunk, így támogatjuk az állatok egészségét hosszútávon.

A holisztikus allergia kezelés két szinten történik. Az első, hogy megerősítsük a kutya vagy macska általános egészségét, így immunrendszere és közérzete egyre jobb lesz. Természetesen eközben az aktuális tüneteket is kezeljük és enyhítjük. 


1. Általános egészségi állapot megerősítése

Az első lépés a kutya vagy macska táplálékának javítása. A legjobb választás a hosszú távú, allergiamentes egészség érdekében, ha minőségi, a lehető legfrissebb, legegészségesebb összetevőkből készült tápot vásároljunk, vagy otthon készítjük el az ételt friss, jó minőségű összetevőkből. A nyersen vagy enyhén főzve felszolgált fehérjék általában jobbak, mint a feldolgozottak, mert ritkábban váltanak ki allergiás reakciót. A baromfi alapú tápok elhagyása már gyakran önmagában megszünteti a tüneteket, érdemes próbálkozni, melyik étel váltja ki az esetleges ételallergiát. 

A quercetinben gazdag táplálék, vagy táplálékkiegészítőként adott quercetin is segíti a gyulladások csökkentését, antioxidáns és antihisztamin hatású.

Szintén fontos a káros vegyi anyagok, például bolha- és kullancs elleni termékek, háztartási tisztítószerek, peszticidek, gyomirtószerek stb. eltávolítása, vagy természetesebbre cserélése amennyire csak lehetséges.


Mélyre ható kezelés homeopátiával

Ha már foglalkoztunk a diétával és a toxinok csökkentésével, a homeopátia a legjobb módja annak, hogy egyensúlyba hozza a kutya vagy macska életerejét, így minden allergiás tünet megszűnhet, és megelőzhető a jövőbeni kiújulása. A szerválasztást bízzuk homeopátiában jártas állatorvosra.

A homeopátiás gyógyszer kiválasztása (több mint 4000 közül!) az állat egyedi és eltérő tünetein alapul. Nem magára a betegségre választják ki, hiszen nem minden állatnál ugyanaz a tünet.  Figyelembe kell venni az állat viselkedését, szokásait, testi tüneteit, környezetét és a családot is, ahol él.

Hogyan adjunk homeopátiás szert a házikedvencünknek?

Általánosságban elmondható, hogy a kiválasztott szer C30, 30 CH hígítása megfelelő. A golyócskákat óvatosan az állat nyelvére, vagy ínyére helyezhetjük. A másik megoldás, hogy vízben feloldjuk a szert és fecskendővel az állat szájához cseppentjük. 


2. Aktuális tünetek enyhítése

Számos holisztikus kezelés, beleértve a homeopátiát is, átmenetileg enyhítheti a tüneteket, miközben az állatorvossal közösen azon dolgozunk, hogy javítsuk a kedvencünk egészségét. Íme néhány lehetőség:

Helyi méz: Helyileg és étrendben is használható. Mivel a méhek virágport esznek, amelyre az állatok reagálhatnak, a mézről kimutatták, hogy csökkenti az ezekkel az anyagokkal szembeni allergiás reakciókat.

Fehér rizs: Ha túlfőtt, megszilárdíthatja a székletet. 

Zabpehely víz: Csökkentheti a bőr vagy a fül viszketését, és enyhítheti a hasmenést.

Kamillás, körömvirágos, esetleg zöld teás fürdő is segít enyhíteni a viszketést.

Allergia kezelése homeopátiás szemlélettel:

Homeopátiás szempontból az egészséges kutyák és macskák valójában semmire sem „allergiásak”, vagy csak nagyon kevés dologra.  

A cél tehát az, hogy javítsuk kedvencünk vitalitását, ami viszont javítja az immunrendszerét és csökkenti a kiváltó okokra adott reakciókat.


A leggyakrabban rendelt homeopátiás szerek állatok allergiájának kezelésére

1. ARSENICUM ALBUM​– Az állat az allergia kezdete óta keresi a meleget, igényes (hosszú időt tölt az alomdobozban, ápolt, tisztábbnak tűnik), félős vagy félénk lesz, szomjazik a kis korty vízre és állapota gyakran rosszabb éjféltől hajnali 4 óráig.

 • Hasmenés – bűzös, gyakran kimarja a végbélnyílást, kis mennyiségben jelentkezik, gyakori késztetés

2. NUX VOMICA​​ – A természeténél fogva kedves, nyugodt állat ingerlékeny lesz, irritálják a zajok és inkább elrejtőzik

 • Hasmenés – erős görcsök kezdetben; váltakozhat székrekedéssel
 • Bőrproblémák
 • Légzési problémák

3. PULSATILLA PRATENSIS​ (Pulsatilla) – Az állat nagyon nyűgös és ragaszkodó, nem iszik, állapota javul, ha hideg és szabad levegő fúj rá.

 • Hasmenés – lágy széklet, amely könnyen áthalad és csekély szagú
 • Bőrproblémák
 • Légzési problémák – a váladékok enyhék, gyakran sárgásak vagy krémesek

Szopós állatok allergiás megbetegedéseinél, ha arra van gyanúnk, hogy a fiatal állat az anyatejet nem tudja megemészteni, és ebből eredően jelentkeznek a tünetek (hányás, hasmenés), adjunk CALCIUM CARBONICUM /CALCAREA CARBONICA​-t naponta 2x, majd egyre ritkábban, amíg a tünetek meg nem szűnnek.

Erősen viszkető, nedvedző, hólyagos kiütések láttán adagoljunk az állatnak RHUS TOXICODENDRON​-t naponta 2x, a tünetek megszűnéséig.

Csalánkiütések, nedvedző ekcémák, apró, vörös duzzanatokkal, égető viszketéssel.

URTICA URENS​ napi 3x-i adagolására javulhatnak.

Minden allergiás reakcióra általánosan adható a HISTAMINUM​, az egyéni szer mellé is, először óránként, javulás után napi 1x adagolva, a tünetek megszűnéséig.

Az allergiás állatoknak nagyon jó esélyük van arra, hogy véglegesen meggyógyuljanak, ha felépítjük testük egészségét, és konzultálunk egy professzionális homeopatával. Ez azonban időt vesz igénybe, ezért fontos, hogy olyan gyógymódokat is használjunk, amelyek enyhítik a kutyája vagy macskája aktuális kellemetlenségeit. Ha ezt a kétirányú megközelítést alkalmazzuk, és homeopátiás szemlélettek is dolgozunk, akkor véglegesen megszabadulhatunk az allergiától.


Forrás::

https://animalwellnessmagazine.com/homeopathy-allergies/

https://homeopatia.info.hu/ekonyvek-terapiaskartyak/ekonyvek/kutyabaj-es-macskajaj-homeopatias-kezelese

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Kutyabaj és macskajaj homeopátiás kezelése e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Allergia e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Allergiás nátha kezelése összefoglaló e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Túlélési tippek fesztiválozóknak

   tovább
  • letöltöm

   Allergiás nátha orrdugulással e-kártya

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024