Állatok

Toportyán az állatorvosi rendelőben

Toportyán, becenevén Topi még két éves sem volt, amikor először találkoztunk, de már több mint hét kilót nyomott.

  • Toportyán az állatorvosi rendelőben

    Toportyán az állatorvosi rendelőben

Gazdái, egy fiatal házaspár, felváltva cipelték a rendelőbe. Csaknem teljesen kitöltötte a szállítódobozát, ahonnan csak smaragdzöld szeme világított ki. Ezek a smaragdzöld szemek fenyegetően villogtak rám, amikor felé közeledtem. Toportyán nem szerette az idegeneket.

Két hónapos volt, amikor gazdáihoz került. Nagyon jó étvágyú volt, különösen az előszeretettel reklámozott száraz tápot és macskakonzerveket szerette, amivel jó gazdái a kedvébe igyekeztek járni. Ezeket jóízűen elfogyasztotta, bőségesen ivott is utánuk. A gazdák örömmel figyelték cicájuk növekedését, míg aztán egyik reggel arra lettek figyelmesek, hogy cicájuk nagy erőlködések közepette véreset pisil. 

Természetesen rögtön állatorvoshoz vitték, ahol megállapították, hogy a vizeletében struvit (magnézium-ammónium-foszfát) tartalmú szemcsék, vörösvértestek és fehérvérsejtek vannak. Topi tehát a kandúrok és herélt macskák oly gyakori és rettegett megbetegedésében, az ún. alsó húgyúti megbetegedésben, ismert nevén a FLUDT-ban szenved (ez a feline lower urinary tract disease rövidítése). Gyulladáscsillapítót, görcsoldót és antibiotikum-kúrát írtak elő számára, és a kórképnek megfelelő diétás tápra fogták.

De Topi állapota csak nem akart javulni, időről-időre véreset pisilt. Ekkor röntgenvizsgálattal a hólyagban daganatra utaló árnyékot fedeztek fel, ezért meg is műtötték. Szerencsére a hólyagban lévő árnyék nem daganatnak, hanem „csupán” egy vérrögnek bizonyult. Továbbra is diétás száraz tápot és vizeletsavanyítókat kapott, de a helyzet továbbra sem javult, a cica, erőlködések közepette véreset pisilt.

Ekkor határozták el a gazdái, hogy homeopata állatorvoshoz fordulnak. Elmondták, hogy Topi kifejezetten melegkedvelő cica, nagyon szereti a diétás száraz tápot és a diétás konzerveket. Az elé tett ételt soha nem fogyasztja el egyszerre, néhány falat után kerül egyet-kettőt és azután folytatja a táplálkozást. Sok vizet iszik, naponta két-háromszor ürít, többnyire véres vizeletet. Nagyon szereti az olivabogyót, amelyet jutalomfalatként kap. Nyugodt természetű, szeret játszani, bár néha játék közben „eldurvul”, agresszívvá válik, ilyenkor a lábával rugdos és csíp. Nem nagyon szereti a társaságot, az idegeneket, ha vendégek vannak, akkor inkább visszavonul, vagy „produkálja magát”. Bélsara rendes, jól formált, naponta egyszer-kétszer üríti. Fiatal kora ellenére nagyon fogköves és emiatt ínygyulladása is van. A gazdái nagyon szeretik és mindent megtennének érte.

-Ez az!- mondtam és a kúra bevezetésként táplálékváltást javasoltam. Azt kértem, ne adjanak neki száraz tápot, vagy konzervet, diétásat sem. Az otthon készítendő étrendje csirkenyakból és párolt zöldségfélékből álljon.
A táplálékváltással egy időben pár napig SULFUR​-t, ezt követően LYCOPODIUM CLAVATUM​-ot és BERBERIS VULGARIS​-t kapott.

Azt hittem, hogy „eretnek” diétás tanácsaim miatt sosem látom őket viszont, de a kontrollvizsgálat megbeszélt időpontjában pontosan megjelentek a rendelőben. Topi, ha ezt mérni lehet egyáltalán, talán egy fokkal kevésbé fenyegetően villogtatta rám smaragdzöld szemeit. A gazdák elmondták, hogy bizony, nem volt egyszerű az étrend átállítása, mert Topi három napig „éhségsztrájkolt”, hozzá sem nyúlt a csábítóan, párolt zöldségkörettel elé tálalt csirkenyakra. Igaz, közben bőségesen ivott vizet. Három nap után aztán „megtört a jég”, azóta jó étvággyal eszik. Korábban naponta hat-hétszer ivott, most naponta egyszer-kétszer, sőt, van olyan nap, amikor nem is látják inni. Megnyugtattam a gazdáit, ez rendben van és így a természetes, hiszen a macska veséi, sivatagból származó állat révén, a kötött vizet tudják hasznosítani.

Topinál azóta időről-időre kontrollvizsgálatokat végzünk. A vizelet pH-ja megfelelően savas, az üledékben rendellenes alkotórészek, sem struvit, sem vér nincsenek. Topi étvágya jó, szereti a párolt zöldségeket, van, amikor azokat fogyasztja el először. Vizet szinte nem is látják inni, ennek ellenére naponta három-négyszer is pisil. Már nem fogköves, de alaptermészete, az idegenek iránti bizalmatlanság, nem változott meg. Nagytermetű cica, izmos, bár pár dekával kevesebbet nyom, mint a kezelés kezdetén.


Szerző:

Dr. Takács Györgyi

homeopata állatorvos

állathigiénikus és toxikológus szakállatorvos

SanaVet állatorvosi rendelő

Rendelés: hétfőn, szerdán és pénteken délutánonként

A betegeket előzetes időpontegyeztetéssel fogadjuk.

H-1076 Budapest, Garay u. 21. fszt. 1. Kaputelefon: 65

Tel.: (06 1) 321-1355

Weboldal: https://www.facebook.com/SanaVetKft/

  • Dr. Takács Györgyi
AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

    Kutyabaj és macskajaj homeopátiás kezelése e-könyv

    tovább
Maradt még kérdésed?

Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

homeopátiás orvost keresek
A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
homeopátia.info © 2024