Állatok

Öregség kutyáknál

A fák aranyba fordult, megritkult lombkoronáján át ferdén és fáradtan tűz az őszi Nap.

  • Homeopátia állatoknál: Öregség kutyáknál

    Homeopátia állatoknál: Öregség kutyáknál

Mellettem baktat a kutyám. Tavaly még vidáman ugrált az őszi avarban és nagy lelkesedéssel hozta-vitte az eldobált fadarabokat. Most ezt inkább csak kötelességből teszi, ne bántsa meg a gazdát.  Megfontoltan veszi a kanyarokat, már nem szállnak a lába nyomán az őszi falevelek. Bundájába ősz szálak vegyülnek. Lefekvéskor alig találja a helyét. Mostanában sokat alszik, és szívesen fekszik a fejét előrenyújtva. Egészséges ugyan, de szemmel láthatóan öregszik.

Míg hűséges társam szorgalmasan mellettem baktat, elgondolkodom... Hiába, nem könnyű feldolgozni az öregedés folyamatát.

Az öregedés, szerencsére, önmagában véve nem jelent betegséget. Olyan folyamatról van szó, melynek során csökken a szervezet képessége a belső egyensúly-fenntartására az élettani és külső hatásokkal szemben.
Az általános tévhit ellenére egy emberévvel nem hat-hét kutyaév egyenértékű. Van egy jó táblázat erre vonatkozóan: 


A kutya életkora

A kutya életkora emberévekben mérve

Kistestű
(15 kg alatt)

Közepes testű
(15-45 kg)

Nagytestű
(45 kg fölött)

0,5

15

10

8

1

20

18

14

2

28

27

22

3

32

33

31

4

36

39

40

5

40

45

49

6

44

51

58

7

48

57

68

8

52

63

75

9

56

69

85

10

60

75

94

11

64

80

100

12

68

85

-

13

72

90

-

15

80

100

-


Hát igen, a kutyám, emberévekben mérve, már 85 éves! De szerencsére, nagyon jól tartja magát, a megfelelő táplálásnak, a sok mozgásnak és a rendszeres szűrővizsgálatoknak köszönhetően. Az életerő sajnos a kor előrehaladtával elkerülhetetlenül gyengül, egyedenként nagyon is változó fokban. Az öregkor önmagában nem azt jelenti, hogy az életerő nagyon gyenge. Ha az állat, mint az én kutyám is, egész eddigi élete során alapvetően egészséges volt, és csak kisebb megbetegedésektől szenvedett, csekély számú antagonista gyógykezelésben részesült, akkor az elváltozások csak az idővel járó kopások lesznek.

A szervek szövetei idővel elhasználódnak, működésük csökken, és amikor ez egy kritikus szintet ér el, már nem lehet fenntartani a belső egyensúlyt. Az egyensúly helyreállításában és fenntartásában a homeopátiás gyógyszerek segíthetnek.
Azok a beavatkozások, amelyeket hagyományosan biztonságosnak, mindennaposnak és kívánatos megelőzésnek tartanak, gyakran rombolják a szervezetet, gyengítik az életerőt. Ilyenek például a védőoltások, bolhaellenes szerek, a féreghajtók, antibiotikumok túlzásba vitt alkalmazása.
Az öregedés velejárója az anyagcsere lassulása. Ez a homeopátiás gyógyszer potenciájának megválasztása és a kezelésre adott válasz értékelése miatt szükséges. Lehet, hogy alacsonyabb potenciák szükségesek az életerő gyengébb stimulálására. A magasabb potenciák hatása viszont tartósabb lesz.
Az öregedés során a legfeltűnőbb a viselkedés megváltozása. A különféle ingerekre adott válaszadási készség lecsökken, bizonyos fokú zavartság és dezorientáltság jelentkezhet. Esetleg kényszeres cselekvések figyelhetők meg és az állatok néha el is felejtik az eddig tanultakat.

A homeopátiában szerencsére nagyon sok „öregkori” szert ismerünk.

Elsőként mindjárt az ARNICA MONTANA​ jut eszembe, melyet általában sérüléseknél használunk, és egyéb alkalmazását gyakran elhanyagoljuk. Az Arnica kiváló szer az izomszövetek és a vérkeringési rendszer működésének támogatására. Segíti az izomtömeg és izomtónus fenntartását. Ödéma és a légutak szűkülete esetén szintén jól alkalmazható. Mivel a vérkeringési szervekre és a légzőszervekre egyaránt hat, fontos szerepe van az idősödő állatok szívbetegségeinek kezelésében.
Ha az állatok láthatóan „szédelegnek”
, vagy bármilyen eredetű vérzés jelentkezik náluk, szintén jól alkalmazható.

Az Arnica állapotban lévő állatok még az érintéstől is félnek. A fekvőhelyüket, vagy a talajt túl keménynek érzik, helyzetüket gyakran változtatják. Ugyanakkor mégis szívesen lefeküdnének, leginkább a jobb oldalukra. Rosszkedvűek, nyugtalanok. Állapotuk rosszabbodik sérüléseknél, túlerőltetésnél, érintésre, alváskor, mozgáskor, nedves hidegben, vagy ha a bal oldalukon fekszenek. Javul, ha a fejüket előrenyújtva fekszenek. Az Arnica adagolásánál is az az általános szabály érvényes, hogy heveny esetekben gyakran, krónikus esetekben ritkábban adjuk.

A kutyám figyelmesen rám tekint. Mintha csak azt mondaná:
- Minden gazdinak javasolni tudom, hogy kutyájuknál hat-hét, macskájuknál kilenc éves kor felett évente legalább egyszer végeztessék el az általános szűrővizsgálatokat!
Most látom, hogy a pofácskáján is ősz szálak csillognak.
- Sose búsulj pajtás! Öreg kutya nem vén kutya! A gazdi szerencsére még nagyon sok „öregkori” szert ismer. De ezekről majd a következő alkalommal mesélek neked.

Szerző:

Dr. Takács Györgyi

homeopata állatorvos

állathigiénikus és toxikológus szakállatorvos

SanaVet állatorvosi rendelő

Rendelés: hétfőn, szerdán és pénteken délutánonként

A betegeket előzetes időpontegyeztetéssel fogadjuk.

H-1076 Budapest, Garay u. 21. fszt. 1. Kaputelefon: 65

Tel.: (06 1) 321-1355

Weboldal: https://www.facebook.com/SanaVetKft/

  • Dr. Takács Györgyi
kapcsolódó szerek
AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

    Kutyabaj és macskajaj homeopátiás kezelése e-könyv

    tovább
Maradt még kérdésed?

Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

homeopátiás orvost keresek
A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
homeopátia.info © 2024