Állatok

Öregedéssel járó panaszok homeopátiás kezelése állatoknál

Egyre rövidebbek a nappalok.

  • Öregedéssel járó panaszok homeopátiás kezelése állatoknál

    Öregedéssel járó panaszok homeopátiás kezelése állatoknál

A tájat sűrű köd borítja. Ilyenkor jó behúzódni a szobába és a kandalló lángjába nézve elgondolkodni... Sült gesztenyét ropogtatunk, a kutyám és én. A sült gesztenye mindkettőnk kedvence. Igaz, ő héjastul szereti... Kényelmesen elnyújtózik a szőnyegen, én is kinyújtóztatom a lábam.

Bár a túlzásba vitt vakcinázások, antibiotikumok és mérgező parazita ellenes szerek felesleges alkalmazása nem csökkentették kutyám életerejét és idős korára is jó minőségű fehérjéről, természetes táplálékról gondoskodunk a számára, már rajta is megfigyelhetők az öregedés jelei.

Időnként biztatóan rám tekint, írjak már végre arról, amit a múltkor ígértem neki! Írjak már végre a homeopátiás gyógyszerekről, amelyek segíthetnek rajta és öreg barátain!

Rendben, öreg pajtás, hát akkor lássunk neki!

A múltkor említett ARNICA MONTANA​ mellett az öregedő élőlények számára leggyakrabban alkalmazott szerek közé a bárium-sók tartoznak.
A bárium-sókat jó eredménnyel vethetjük be az élet kezdetén és végső szakaszában. A báriumok gyógyszerképéhez tartoznak a szájüreg vérzései és fekélyei, a nyálzás, kellemetlen szájszag és a nyirokcsomók duzzanata is. A bárium-sókat igénylő állatok erőtlenek, bizonytalanok, gyengék, segítségre szorulók. Szöveteikben és szerveikben elfajulások jelentkezhetnek. Bárium-mérgezéskor szívelégtelenség, a vérerek elfajulása, magas vérnyomás figyelhető meg. Ugyanakkor a vér kálium szintje csökken, a kezdeti izomgörcsöket bénulás váltja fel. E tünetek alapján javasolhatók idős állatok számára is. A báriumhoz kapcsolódó negatív töltésű ionok fő témái a függőség, a biztonság elvesztése, a veszteség és a visszautasítottság érzése, amelyek szintén mindkét életszakaszra jellemzőek.

 A Baryta carbonica gyógyszerképére jellemző, hogy bár az állatoknak jó étvágya van, mégis lesoványodnak. Végtagjaik gyengék, minduntalan lefekszenek. Egyre inkább a gazdájukra vannak utalva és nagyon bizonytalanok. Öregkori elbutulást, tompaságot, félénkséget, a kutyáknál ok nélküli ugatást is megfigyelhetünk. Az érintett állatok hasa fáj és ez fájdalom evés után még fokozódik is. Az emésztés lelassul, bélsárrekedés jelentkezik. A szív hangosan dobog, az állatok pihenéskor is izzadnak, igaz, hogy ez az izzadás mozgásra nem fokozódik. Az izzadság nehezen szárad fel. Állapotuk hidegben, a Nap melegére és evés után romlik, melegben és mozgásra javul.

A Baryta iodata fő témái a „megkeményedés” és az „elhomályosodás”. A memória gyengül. Az érintett állatok csak álldogálnak, és a semmibe merednek, még azt is elfelejtik, hogy valaha szobatiszták voltak. Lesoványodnak, a nyirokcsomók kemény duzzanatai jelentkezhetnek. Gyakran a hasűri nyirokcsomók is érintettek. Az állapot melegben és járás esetén romlik, viszont hidegben és a szabadban javul.

A CAUSTICUM​ nagyon érdekes szer. Kiindulási anyagát Hahnemann előírásai szerint úgy készítik, hogy frissen égetett meszet kálium-hidrogénszulfáttal kezelnek. A CAUSTICUM​ gyógyszerképébe tartozik, hogy a kezdeti izomgyengeség egyes testrészek bénulásában folytatódik. Az inak zsugorodnak, az érintett testtájakon merevség és fájdalom jelentkezik. A bal csípőizület fájdalmassága különösen szembeötlő lehet. Sajnálatraméltó, levert, öreg állat áll előttünk. A gégeizmok bénulása miatt hangja rekedt, ráadásul arcizmai is bénultak lehetnek. A vizeletpangás miatt visszatérő hólyaggyulladások jelentkezhetnek. Az állat bélsara és a vizelete akaratlanul ürül, akár járás közben is. Testén, de különösen az arctájékon lapos szemölcsöket láthatunk. Erős szívdobogás figyelhető meg, az állatok a szívtáji fájdalom jeleit mutatják. Az állatok szárazon köhögnek és azt a benyomást keltik, hogy akkor könnyebbülnének meg, ha végre sikerülne felköhögniük valamilyen váladékot. A tünetek romlanak hajnali 3 és 5 között, megerőltetésnél, fürdés után, vagy ha az állatok a hidegről meleg helyre kerülnek. Állapotuk meleg pihenőhelyen, meleg és nedves időjárás esetén javul.

A CONIUM MACULATUM​ a következő, idős állatok esetében gyakran, jó eredménnyel alkalmazható homeopátiás szer. A Coniumnál mindig jusson eszünkbe az a szó, hogy „emelkedő”. Az állatoknál felszálló bénulások jelentkeznek. Magával a gyógyszerrel is úgy érhetünk el jó eredményeket, ha emelkedő potenciákban alkalmazzuk. A hátulsó végtagok gyengesége, izomremegések, hirtelen, átmeneti erővesztés figyelhető meg az álladó hanyatlás képén belül. Az állatok alvás közben akaratlanul vizeletet, vagy bélsarat ürítenek. Kőkemény daganatok esetén is sokszor eredménnyel alkalmazhatjuk. Az állapot megerőltetésnél, hidegben, éjjel, álláskor, vagy pihenéskor romlik, mozgáskor, nyomásra, vagy a Nap melegére javul.

Nagyot sóhajtok és a gesztenyehéjat a kandallóba dobom.

„Herceg, hátha megjön a tél is!” – fejezem be mondanivalómat Babits szavaival.


Szerző:

Dr. Takács Györgyi

homeopata állatorvos

állathigiénikus és toxikológus szakállatorvos

SanaVet állatorvosi rendelő

Rendelés: hétfőn, szerdán és pénteken délutánonként

A betegeket előzetes időpontegyeztetéssel fogadjuk.

H-1076 Budapest, Garay u. 21. fszt. 1. Kaputelefon: 65

Tel.: (06 1) 321-1355

Weboldal: https://www.facebook.com/SanaVetKft/

  • Dr. Takács Györgyi
AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

    Kutyabaj és macskajaj homeopátiás kezelése e-könyv

    tovább
Maradt még kérdésed?

Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

homeopátiás orvost keresek
A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
homeopátia.info © 2024