Állatok

Lego, a harapós törpenyúl

Július elején jártunk Lego, ez a dédelgetnivaló, oroszlánfejű, trikolor, bak törpenyúl békésen, azt is mondhatnám, ártatlanul pislogott rám a vizsgálóasztalról.

  • Lego, a harapós törpenyúl

    Lego, a harapós törpenyúl

Legszívesebben rögtön a karomba kaptam volna, de kissé magam is tartottam tőle, tisztában lévén a kórelőzménnyel, amivel a rendelőbe hozták.

Rövidre fogva a szót: Lego csak pár nappal múlt négy hetes, amikor a fiatal házaspár januárban magához vette. Belvárosi lakásukban Legonak szép, nagy ketrece van. Gyakran kiengedik a szobába, sőt, hámja lévén rendszeresen sétáltatják is egy tiszta, füves területen. Az almot és a vizet naponta cserélik.
Lego nagyon válogatós. Étrendje főként répából, szénából és tápból áll, de időnként egy-egy csokikarikát is ellop.

A kép – mondhatni – idilli, de az elbeszélésből hamarosan kiderült, hogy Lego kb. 2-3 hónappal ezelőtt, (az ivarérettsége beköszöntével), hirtelen agresszívé vált. A támadások csak és mindig a feleség ellen irányulnak. Az első egy olyan alkalommal történt, amikor a hölgy el akarta venni tőle az etetőtálját. Lego ekkor a hátulsó lábaira emelkedett, picit fújt és – harapott. A következő támadás már durvább volt. A fiatal hölgy éppen azt a szőnyeget próbálta megtisztítani, amit Lego lepisilt. A harapások egyre durvábbá váltak, a múlt héten a hölgy combja sérült meg, amikor lehajolt a nyuszikához, hogy megsimogassa. Most már fél is tőle.

A férjjel Lego „gyengéden” bánik. Időnként meghágja a lábát, vagy a karját. Van egy kismacija is, azon is szívesen „gyakorol”.

Nos, vegyük csak sorra:

Az ivaréretté válás természetes élettani jelenség. Az agresszív viselkedés tulajdonképpen fiziológiás viselkedésforma, mely a rangsorrend kialakítását segíti elő.

Bizonyos területek egyedi birtoklására való hajlam a nyulak között is gyakori. Ez az u.n. territoriális, területkisajátító viselkedés, ami abban nyilvánul meg, hogy az egyes állatok kisebb-nagyobb területeket kisajátítanak, és ezeket társaikkal szemben is védelmezik. Ezeket a területeket megjelölik és körülhatárolják. Ha egy „fajtestvér” e terület határait megsérti, akkor a territórium gazdája ellenséges viselkedéssel igyekszik elűzni a betolakodót onnan.

A kedvtelésből tartott törpenyulak általában kiegyensúlyozottak, de néha akadnak köztük idegrendszerileg labilisabb egyedek is. Az agresszív és a territoriális, területkisajátító viselkedésformákon az ivartalanítás sem segít.

Lego a hölgyet nyilvánvalóan a riválisának tekintette.

HYOSCYAMUS NIGER​-t írtunk fel számára, mégpedig, az itatóvízében adagolva tíz napon át.

A gazdái egy más ügyben, körülbelül három hónap elteltével jelentkeztek. Elmondták, hogy Lego viselkedése a kezelés után kiegyensúlyozottá vált, többé már nem kell tartani tőle.

Szerző:

Dr. Takács Györgyi

homeopata állatorvos

állathigiénikus és toxikológus szakállatorvos

SanaVet állatorvosi rendelő

Rendelés: hétfőn, szerdán és pénteken délutánonként

A betegeket előzetes időpontegyeztetéssel fogadjuk.

H-1076 Budapest, Garay u. 21. fszt. 1. Kaputelefon: 65

Tel.: (06 1) 321-1355

Weboldal: https://www.facebook.com/SanaVetKft/

  • Dr. Takács Györgyi
kapcsolódó szerek
AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

    Kutyabaj és macskajaj homeopátiás kezelése e-könyv

    tovább
Maradt még kérdésed?

Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

homeopátiás orvost keresek
A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
homeopátia.info © 2024