Állatok

Kutyák porckorongsérvének („tacskóbénulás”) kezelése homeopátiával

Ropi kutya gyógyulásának története

A porckorongsérv egy olyan mozgásszervi megbetegedés, amely gyakrabban fordul elő rövid lábú, hosszabb testű fajtáknál, mint például a tacskó – innen ered a köznyelvben elterjedt elnevezése is e kórformának: tacskóbénulás.

Az oka ennek a betegségnek, hogy az elmeszesedett, rugalmatlan porckorong a gerinccsatornába tolódik, és ott a gerincvelőt, valamint a kilépő gerincvelői idegeket összenyomja (lásd a képen).

Tünetei: hirtelen, éles fájdalom, - de vannak lassabban kifejlődő esetek is.

Ezután - a gyulladásos folyamatok miatt - jönnek a kiesési tünetek, mely az időleges mozgáskorlátozottságtól a két hátulsó végtag fókaszerű húzásával járó részleges vagy akár teljes bénulásáig is terjedhetnek.

A farok többnyire petyhüdten lóg, a húgyhólyag és a bélcsatorna vagy akaratlanul ürül, vagy nem tud az állat spontán üríteni.


Az első órák homeopátiás gyógyszerei:

ARNICA MONTANA​, NUX VOMICA​, SYMPHYTUM​ és RHUS TOXICODENDRON​ alacsony potenciában, rövid időközönként többször ismételve.

A további következményes károsodások elkerülése érdekében még egy szert érdemes használni: CALCIUM FLUORATUM / CALCAREA FLUORICA​ alacsony potenciában (5 CH vagy 9 CH).

Ha az első 24-48 órában lehetőségünk van beavatkozni, akkor a fenti homeopátiás szerek hihetetlenül gyorsan képesek javítani a kutyus állapotán! Minél hamarabb tudjuk elkezdeni a kezelést, annál látványosabb a hatás. Az első egy-két napban kétóránként is adhatjuk a fenti szereket, majd, ahogy enyhülnek a tünetek, úgy ritkítjuk az adagolást napi 3x, … 2x, … majd 1x 10 napon át. 

Következő lépésben NUX VOMICA​ 30 CH-t adunk hetente 1x, a visszaesés megelőzésére.

Ha ezt a kezelést időben el tudjuk kezdeni, a legtöbb esetben elkerülhető a műtét!


Kiegészítő terápiás lehetőségek:

További támogatást jelent a gyógyulásban, ha rögtön elkezdjük adni a kis betegünknek a Bach-féle virágesszenciákat is:

A GYERTYÁN (Hornbeam), a TÖLGY (Oak) és a FŰZFA (Willow) virágának esszenciái segíthetik az első pillanattól az adott terület diszharmonikus rezgéseinek harmonikussá alakítását, és hosszabb időn át adagolva megakadályozzák a panasz - egyáltalán nem ritka - kiújulását.

Szín- és fényterápia:

A PIROS fény az elváltozás helyén újra aktiválja a véráramlást, a KÉK fény a fej területén nyitja meg az akadálytalan energiaáramlás csatornáit, az IBOLYAKÉK FÉNY pedig a teljes gerincoszlop mentén oldja fel az akadályokat.

Mindenféle megerőltető mozgást kerüljünk. A lábadozás szakaszában a legjobb, ha a kutyát puha füves területen sétáltatjuk, - esetleg támaszték igénybevételével, amikor is egyensúlyának megtartását a hátulsó testfél alátámasztásával segíthetjük. 

Amennyiben a körülmények megengedik, a kutyát naponta úsztassuk vízben.

A visszaesések megelőzése végett a kutya élete hátralévő részében kerülje a nagyobb ugrásokat, vigyük át az akadályokon és a lépcsőn is ölben hordozzuk!

A gyógyulás egy-két héten belül szinte minden olyan esetben bekövetkezik, ahol nem érte visszafordíthatatlan károsodás a gerincvelőt.    

***

Az alábbiakban a Ropi nevű kutyus esete jól szemlélteti, hogy milyen hatékony tud lenni a fent leírt kezelés a gyakorlatban.

 

Ropi esete – a gazdi leírása alapján

Ropi egy öt és fél éves, ivartalanított kan törpetacskó, eleven, igen aktív kiskutya. Imád labda után futni, azt visszahozni.

Tavaly jelentkeztek nála a porckorongsérv első tünetei. A gyors gyógyszeres kezelés hatására javult ugyan az állapota, de a panaszai nem múltak el teljesen. Egy nap, mikor hazajöttem a munkából, úgy láttam, ismét baj van. Megtapogattam a hasát, ami kemény volt. Ha megmozdítottam vagy felemeltem őt, hangosan és fájdalmasan felvakkantott.

Nem szerettem volna gyakori szteroidos kezelésnek kitenni őt, ezért felhívtam Kopócsi Andrea doktornőt, aki ötféle homeopátiás szert, szigorú pihenést és lézer lámpával való kezelést javasolt:

Közben MR vizsgálatra is kértem időpontot, ami néhány nap múlva volt esedékes. Elmentünk, de épp leállt a gép és három napra rá kellett volna visszamennünk. Ez nem történt meg, mert a doktornő által javasolt kezelés hatására addigra minden tünete elmúlt Ropikának. A három hétig tartott a homeopátiás kúra. 

Néhány hónap múlva arra lettem figyelmes, hogy megint nagyon kíméli magát, nem szalad annyit és a labda sem érdekli. Gondoltam, baj van. Megemeltem és hangosan felvakkantott: pont úgy, ahogy pár hónappal ezelőtt.

A karantén időszakban itthon lévén a család, Ropika sokkal többet aktivizálta magát, napközben szinte semmit nem pihent. Jött-ment, labdázott, ugrált. Szerintem túlterhelte magát, így történhetett meg, hogy újra előjöttek a tünetei.

Azonnal elővettem a múltkor már jól bevált homeopátiás szereket, és napi háromszor elkezdtem adagolni Ropinak. És megtörtént a „csoda”, mert másnapra semmilyen tünete nem volt! Boldogan hívtam a doktornőt és újságoltam neki a jó hírt. Ismét bebizonyosodott, ha a tüneteket észlelve azonnal megkapja a szereket, rövid időn belül visszaáll az egészsége.

Köszönettel: Ujlaki Beatrix, Gödöllő


Dr. Kopócsi Andrea

holisztikus állatorvos, homeopata

További információk/kapcsolat: http://kimintvet.hu/bemutatkozas/ 


  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Kutyabaj és macskajaj homeopátiás kezelése e-könyv

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024