Állatok

Kutya, macska ivartalanítás pro és kontra

Dr. Kopócsi Andrea holisztikus állatorvos tanácsai

A kutya- és macskatartók körében az ivartalanítást illetően többféle nézettel, hiedelemmel találkozhatunk, ami korántsem meglepő, hiszen még állatorvosi szakmai körökben sincs teljes egyetértés e témában.

Nyugat-Európában és az USA-ban már évtizedek óta bevett gyakorlat, hogy 3-6 hónapos korban történik meg az ivartalanítás, de már egyre gyakrabban végzik el ezt a műveletet

6 hetes és 3 hónapos kor között, arra hivatkozva, hogy ebben az életkorban könnyebben és gyorsabban végezhetők el a műtétek, a sebgyógyulás is gyorsabb, mint a felnőtt állatokon, és komplikációk nélkül megy végbe.

A minél korábban történő ivartalanítás pártolói jellemzően csak az ebből származó előnyöket propagálják, a hátrányokat bagatellizálják.

Vessünk egy pillantást a túloldalra! Az ivartalanítás milyen hátrányaival kell számolnunk?

A legújabb amerikai kutatások és tanulmányok szerint, azok a szuka kutyák, amelyeknek nem lett eltávolítva, vagy legalább 6 éves koráig nem lett eltávolítva a petefészkük, hosszabb ideig élnek. Vagyis, a petefészkek megtartása az egyik meghatározója a meghosszabbított élettartamnak. Jelenleg sajnos az állatorvosok nagy része, a tenyésztők többsége, valamint az összes menhely a minél korábbi ovariohysterectomiát (6 hónapos korban vagy előtte) javasolja. Ennek a döntésnek a legfőbb oka jelenleg a nem kívánt túlszaporulat meggátlása.

Egy nagy tanulmány jelent meg 2013. februárjában: a UC Davis Állatorvosi Egyetem (University of California Davis Veterinary Medicine) 758 golden retriever kutya adatait dolgozta fel. 

Ebből az derült ki, hogy az 1 éves kor előtt ivartalanított kan és szuka kutyák esetében számos betegség előfordulása megnövekedett:


A kutyák ivartalanításának hatása ízületi betegségekre és rákos megbetegedésekre Golden retrievereknél

HD: csípő ízületi diszplázia (kétszeres)

CCL: keresztezőszalag szakadás (háromszoros)

LSA: lymphosarcoma (háromszoros)

HSA: hemangiosarcoma (négyszeres)

MCT: hízósejtes daganat (kétszeres)


A korai ivartalanítás hátrányai közé tartozik az elhízás, a cukorbetegség, az osteosarcoma, a hemangiosarcoma, a prosztata adenokarcinóma, az átmeneti sejtes karcinóma, a húgyúti fertőzések, a vizelet inkontinencia, az autoimmun pajzsmirigygyulladás, a hypothyreosis és a csípődiszplázia fokozott kockázata is.


Véleményem szerint a kan kutyákat nem szükséges ivartalanítani, kivéve, ha azt valamilyen egészségügyi probléma indokolja.

Szuka kutyák esetében az idős korban viszonylag gyakran előforduló gennyes méhgyulladás megelőzése érdekében 5-6 éves korban érdemes elvégezni a műtétet.


Ha ivartalanításra kerül sor, az alábbi homeopátiás szerekkel lehet a műtét körüli időszak könnyebb elviselését és a gyógyulást támogatni:

 • BELLIS PERENNIS​ 30 CH és NUX VOMICA​ 30 CH (1 adag 5 golyócska kevés vízben feloldva vagy a kutya szájába öntve) egy-egy adagja közvetlenül műtét előtt, majd műtét után, ébredéskor még egy-egy adag mindkettőből,
 • utána 2-3 napig további egy-egy adag a műtéti trauma és az altatás esetleges mellékhatásainak kivédésére;
 • a sebgyógyulás elősegítésére CALENDULA OFFICINALIS​ (CALENDULA) 5 CH napi 3-szor a varratszedés utáni második napig.

A műtétéből való teljes felépülés után a felborult hormonháztartás egyensúlyának helyreállítása (hormonbalansz terápia) szükséges, melynek időtartama három hónap:

 • első napokban STAPHYSAGRIA​ 200 CH-t adunk néhány adagban, 
 • majd FOLLICULINUM​, illetve szukáknak OVARINUM, kanoknak TESTOSTERINUM alacsony potenciáját adagoljuk egy meghatározott séma szerint több héten át.

A hormonbalansz kúrával megelőzhetők a későbbi vizelet inkontinencia problémák, bőr- és szőrtünetek, viselkedési anomáliák.

További információk/kapcsolat: http://kimintvet.hu/bemutatkozas/


Dr. Kopócsi Andrea

holisztikus állatorvos, homeopata


kép forrása: pexels-lisa-fotios

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Kutyabaj és macskajaj homeopátiás kezelése e-könyv

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024