Állatok

Félénk vagyok, de...homeopátiát akarok!

Kutyák viselkedésproblémáinak támogatása homeopátiával 1. rész

Sok tulajdonos szembesül azzal, hogy kutyája bizonyos helyzetekben nem úgy viselkedik, ahogy azt ő (esetleg a környezete) elvárná. Az első, hogy el tudjuk különíteni, hogy a kutyának ez egy természetes viselkedése (pl. házőrzés hangos ugatással, ivaros kankutyák rivalizálása, ásás a kertben, stb.), vagy valódi viselkedésprobléma. Megfelelő tréninggel az előbbit is lehet – részben – módosítani. Ha bizonytalanok vagyunk, hogy elégedetlenségünk tárgya melyik csoportba tartozik, kérjük ki szakember (kiképző vagy állatorvos) tanácsát.

Az alábbiakban néhány valódi viselkedésproblémát nézünk meg: hogyan lehet segíteni homeopátiás szerekkel, kiegészíteni az átnevelést, átszoktatást.

Félelmek

A félős kutyáknál nagyon fontos, hogy a gazdi nyugodt határozottsággal bánjon kedvencével. Ha túlzottan engedékenyek, babusgatósak vagyunk, esetleg magunk is bizonytalanok, akkor félős kutyánk elveszti támaszát, már enyhébb stresszhelyzetben is elveszti önuralmát, magabiztosságát. Fontos, hogy mi irányítsunk, mi kezdeményezzünk minden eseményt, így érzi, hogy van, akire számíthat.

Félelem zajoktól, vihartól: 

BORAX​: A Borax-alkatú kutya minden zajra, zörrenésre megijed, akár még attól is, hogy fölé hajolunk. Előfordulhat, hogy a rettegése támadásba csap át (a félelem miatti agressziónál a pupillák tágak, míg a valódi, eleve támadó agressziónál szűkek).

PHOSPHORUS​: A Phosphorus-kutya is fél az erős zajoktól, a mennydörgéstől. Ilyenkor fázósan remeg, nem tud koncentrálni, szétszórt. A kuckójába menekül, de fontos, hogy a gazdája a közelében legyen. Hamar kimerül, de hamar fel is töltődik, és újra „pörög”, akár hiperaktív is lehet. Szeret a figyelem középpontjában lenni.

RHODODENDRON​: kifejezetten a vihartól fél, akár akaratlan kényszermozgás is kialakulhat nála.

BELLADONNA​: a Belladonna-kutya is fél a zajoktól, de túlérzékeny a fényre is. Ilyenkor angyalból átcsap ördögbe: minden figyelmeztetés nélkül odakap, harap, dührohamot is kaphat. A dühroham után nehezen alszik el, ha mégis elalszik, álmában morog, a fogát csikorgatja. A szidás, dorgálás ront az állapotán. Ha lehetőséget kap a menekülésre, akkor inkább azt választja.


Félelem az egyedülléttől:

PULSATILLA PRATENSIS​ (PULSATILLA): A Pulsatilla-kutya az önbizalomhiánya miatt igényli, hogy mindig legyen valaki mellette. Nagyon kedves, bújós tud lenni, de ha kétségbeesik, akkor rombolhat is.

IGNATIA AMARA​ (IGNATIA): nehezen viseli a változásokat, ha elveszít valakit, akit szeret, akiben bízik. Ilyenkor látványosan szenved (sóhajtozik, nyeldekel, remeg, de akár hisztériás rohamot is kaphat). A gyors hangulatváltozás is jellemző rá.

ARSENICUM ALBUM​: Az Arsenicum-alkat bizonytalan, gyanakvó, elszigeteltnek érzi magát. A világ félelmetessé, zűrzavarossá válik számára, ha bármi eltér a megszokottól (napirend, környezet, étel, ital). Nyugtalan, igyekszik magára felhívni a figyelmet. 

PHOSPHORUS​: Nehezen viseli, ha egyedül hagyják, mivel így nem lehet a figyelem középpontjában, nincs „közönsége”. Mivel nagyon érzékeny, könnyen megriad, ilyenkor reszket és fedezékbe vonul.

ARGENTUM NITRICUM​: ha egyedül marad, össze van zavarodva. Össze-vissza rohangászik, vagy csak áll, mintha lefagyott volna – kiszámíthatatlanul viselkedik. Irracionálisan fél dolgoktól, akár attól is, hogy valami rázuhan. Az önbizalma alacsony, sok biztatásra van szüksége. A bezártságtól ketrecben, liftben is retteghet. Ha fél, beindul nála a hasmenés.


Félelem az állatorvostól:

ACONITUM NAPELLUS​ (ACONITUM): Az Aconitum-alkat, ha úgy érzi, hogy valami fenyegeti, legszívesebben elmenekülne. Ha erre nincs lehetősége, akkor agresszióba csap át: morog, támad, harap. A fájdalom, zajok, ijesztő dolgok is olyan fenyegetőek számára, mintha az életére törnének.

PHOSPHORUS​: Ha már volt rossz tapasztalata, azt nagyon megjegyzi. A rendelő közelébe sem akar menni, remeg, megmakacsolja magát. Ha teheti, elbújik a gazdája mögé, szék alá.


Félelem kiállításon, versenyen

ARGENTUM NITRICUM​: tömegben pánikba eshet, fél minden újdonságtól. Előre megérzi a szokatlan helyzetet, és beindul a hasmenés (spriccelő). Mintha elfelejtené, amit korábban tanult: nem hallja meg az utasításokat, nem lehet visszahívni.

GELSEMIUM SEMPERVIRENS​: Stresszhelyzetben, izgalmában remeg, tompa, apatikus lesz. Szégyenlős, testileg és szellemileg is bénultnak tűnik. Már előre megérzi a várható eseményt, bár még nem tudja, valóban mennyire „veszélyes” a szokatlan helyzet.

IGNATIA AMARA​ (IGNATIA): ha ellenkezőjét teszi a kutya, mint amit várnak tőle, mint amit korábban megtanult. Általában egy emberhez ragaszkodik, csak őrá figyel. Szokatlan helyzetben nagyon gyorsan váltakozik a hangulata.

TARENTULA HISPANA​ (TARENTULLA): Ha az érzelmileg túlpörgött kutya ugrál, össze-vissza rohangál, csahol.


„Öröm-pisi”:

PULSATILLA PRATENSIS​ (PULSATILLA): Nagyon bújós, egy számára félelmetes helyzet elbizonytalanítja. Ilyenkor szeretné a simogatást, babusgatást, de fél is: lelapul, vagy a hátára fekszik, mintha megadná magát. És egy kis pisi is elcsurran. Ebben a helyzetben a dorgálás ront az állapoton, jutalomfalat, dicséret, játék oldja a feszültségét (Kiegészíthetjük Causticummal alacsonyabb potenciában, ez a szer erősíti a hólyag záróizmát).


Félelem lépcsőn lefelé haladva:

BORAX​: minden lefelé tartó mozgástól retteg, a ringatózó mozgástól is nagyon fél. Így lépcsőn, lejtőn, liftben lefelé, vagy a járművekben, mozgó szállító-boxban is bepánikolhat. Az utazás, - főleg egy hegyvidéken - teljesen „kiborítja”.


A fenti esetekben általában közepes potenciált választunk (30 CH / C30), az adagolás gyakorisága függ a helyzet súlyosságától. Stresszhelyzet előtt, alatt gyakrabban (akár 2-3 óránként). Ha a kutya alkatához is igazodik a szer, akkor 200 CH / C200-as potenciált érdemes használni hetente egyszer adagolva, 2-3 hétig. Egyedi esetek megoldására érdemes homeopata állatorvost felkeresni!


Szerző: Dr. Csúz Andrea homeopata állatorvos

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Kutyabaj és macskajaj homeopátiás kezelése e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Stressz, pánik és alvászavar kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Alvászavar e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Beszoktatás alatti lelkiállapotok e-kártya

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024