Állatok

A nyár árnyoldalai: hőguta, napszúrás

Tombol a nyár! Panni szalmakalapot, napszemüveget tett fel, lehúzta a redőnyöket, bekapcsolta a klímát és elhajtott a bevásárlóközpontba, a heti bevásárlást intézni.

 • A nyár árnyoldalai: hőguta, napszúrás

  A nyár árnyoldalai: hőguta, napszúrás

Természetesen Pajtit, négy éves mudiját is magával vitte. Őrizze csak az autót, amíg ő benn lesz! Gondosan a parkolóban található, bár még csenevész fácska árnyékába állt, felhúzta az ablakokat.

Természetesen a klímát is bekapcsolva hagyta, egy tálkában még ivóvizet is odakészített. Nagyon siet, csak pár perce van a bevásárlásra.
Na, nézd csak, ki jön ott vele szemben? Betty az, rég nem látott iskolatársa, akit már ezer éve nem látott.
Betty állatorvos, most éppen szabadságon van, a gyerekek is táborban. Nagyon sok mesélnivalójuk van, ezért Pannit még a kocsijához is elkíséri. Még szerencse, így legalább van valaki, aki elkapja Pannit, aki csaknem elájul az eléje táruló látványtól.

Pajti orra vérzik, az ablakok és a kárpit összevérezve, a víz kidöntve, a kutya izgatottan ugrál, pupillái tágak, az ínye élénkvörös.
Időközben sajnos elromlott a kocsi klímaberendezése, a Nap járása miatt pedig még egy tenyérnyi árnyék sem vetül a kocsira.

Szerencsére Betty mindig is talpraesett lány volt!

-Van valami víz a kocsidban? – kérdezi.

-Igen, – válaszolja Panni, – bár nem túl hideg. Vacog a foga az ijedtségtől, úgy érzi, mindjárt szörnyethal.

-Az a jó, nem is szabad, hogy túl hideg legyen! Ide vele, meg gyorsan egy törülközőt is, meg egy műanyag poharat!- mondja Betty.

Panni, aki az ijedtségtől szinte mozdulni sem tud, csak azt látja, hogy Betty gyorsan benedvesít egy törülközőt, azt Pajtira teríti, majd egy műanyag pohárba kevés vizet önt, egy színes tubusból beledob öt bogyót és gondosan felkavarja. Egy másik tubusból Panninak is ad öt kis bogyót.

-Lassan szopogasd el! – utasítja.

Pannit hirtelen nyugalom önti el, most már segíteni is tud Bettynek. Az árnyékos oldalra, egy pokrócra viszik a kutyát. Pajti szájába, oldalt az ínyére, Betty az elkészített oldatból egy műanyag teáskanálnyit önt, majd néhány perc elteltével még egyet. Jól látszik, hogy milyen vérvörös Pajti ínye, a pupillái is tágak. Pár perc múlva azonban megnyugszik, láthatóan jobban lesz.

-Hazaviszlek titeket! Misiék majd hazaviszik a kocsitokat. – mondja Betty és beülteti őket a járgányába.

A jó hűvös nappaliban, egy pohár narancsital mellett, miközben Pajti, aki már teljesen egészséges állat benyomását kelti, a lábánál hegyezi a fülét, így fordul Panni Bettyhez:

-Mik voltak azok a bogyók, amiket adtál?

-Tudod, már évek óta homeopátiával foglalkozom. Mindig nálam van a homeopátiás útipatika készletem is, amit a persze a mobilomtól gondosan elkülönítve tartok. Szerencsére a csomagtartódban volt szénsavmentes ásványvíz is!

-De hát mégis, mi történt pontosan? Kérlek, meséld el! – kéri Panni.

-A kutyák és a macskák nem úgy izzadnak, mint a lovak, vagy az emberek. A gyors felmelegedés ellen csak lihegéssel tudnak védekezni. A túlhevült állatok azonnal lihegni kezdenek. A nyálkahártyák és a bőr élénkvörösek lesznek, mert a test véráramlása a felületeken erőteljesebb lesz, hogy a hőleadás fokozódjon. Ha a testhőmérséklet nem csökken, hányinger, szédülés és gyengeség lép fel. Ráadásul, a magas hőmérséklet az agy hőszabályozó központját is károsítja. Ez korlátozza a test lehűtésének képességét, miáltal a veszély tovább fokozódik. Ekkor már a bőr hideg lesz, az állatok „elájulnak”, eszméletüket vesztik. A túlhevülés sürgős, szakszerű ellátást igényel jelent! Ha lehet, állatorvoshoz kell fordulni, de nagyon fontos a gyorsaság, hiszen az agykárosodás néhány perc alatt bekövetkezhet! Mindenképpen gyors lehűtés szükséges a károsodás elkerülésére. Leöblítés, vagy a hűvös vízbe merítés a leghatásosabb módszer a testhőmérséklet csökkentésére. De vigyázz, sohasem használhatunk jeges vizet, vagy nagyon hideg vizet, mivel ezek két módon is súlyosbíthatják a helyzetet! Először is, a hideg víz hatására a testfelületen lévő erek összehúzódnak, és ezáltal a testből történő hőleadás lehetősége csökken. Másrészt, a nagyon hideg víz miatt az állatok reszketni kezdenek. Tudod, a reszketés a test módszere a hideg test felmelegítésére. Ez pedig drámaian növeli a testhőt, különösen, ha az első reakcióval kapcsolódik össze.

- És nekünk mit adtál, milyen homeopátiás gyógyszerek segítettek?

Betty kényelmesen elhelyezkedett a kanapén, maga alá húzta a lábát, kortyolt egyet a narancsléből és kedvenc témájába kezdett. Olyan érdekesen mesélt, hogy még Pajti is a fülét hegyezte.

Ha erős nyugtalanság lép fel, az ACONITUM NAPELLUS​ az első választás. A nyugtalanság mellett ezek az állatok kifejezetten félelmi reakciókat mutatnak. A fejben lévő hőtolulás fejfájást és hányást okoz. Az orrnyílásaikból vér szivároghat. Tehát ez az első szer, amint a heveny tünetek fellépnek.

A következő a BELLADONNA​ állapot lesz. Ezeknél az állatoknál kifejezettebb fizikai tünetek figyelhetők meg, mint az ACONITUM NAPELLUS​ állapotnál. A fülek, az íny élénkvörösek, a pupillák tágak, az állatok izgatottak. A nyugtalanság itt szembetűnőbb, míg az ACONITUM NAPELLUS​-nál inkább a félelem, az aggodalom a kifejezettebb.

A GELSEMIUM SEMPERVIRENS​ állapot a gyengeségről ismerhető fel. Ezek az állatok gyengék és szédelegnek, esetleg össze is esnek. A gyengeségtől remegnek az izmaik. A testük hol hideg, hol meleg, a bőrük nyirkos. Ez a hőszabályozás összeomlásának jele.

A napszúrás klasszikus szere a GLONOINUM​. Az érintettek feje fáj, miközben ő maguk gyengék és ingerlékenyek. A fogsoruk összeszorul. Az állatok füle és ínye hol sápadt, hol vörös, némi kék árnyalattal. A szívverések szinte riasztóan dübörgőek.

A Natrium carbonicum betegek alkatilag nem bírják a Napot. Elgyengülnek és kimerülnek a hőtől és a Napnak kitéve. Tehát ez a szer azoknak az állatoknak a szere, amelyek inkább a Nap iránti fokozott érzékenység miatt betegszenek meg, mint a valódi túlmelegedéstől.

A SELENIUM​ az izmok működéséhez szükséges. Hasonlóképpen, a szelénből készült homeopátiás gyógyszer is gyengeség és kimerültség esetén hatásos. Ugyanúgy, mint a Natrium carbonicum, nagyon hasznos szer a túlmelegedésre érzékeny állatoknál. A Seleniumot inkább idősebb állatoknál javasoljuk.

A Veratrum viridae-t, a GLONOINUM​-hoz hasonlóan, nagyon súlyos állapotokban alkalmazzuk. Ha az állat heves hőtorlódás és fenyegető delírium jeleit mutatja a napszúrás miatt, a két szer közül valamelyik javasolható, bár a BELLADONNA​ is számításba jöhet. Vigyázzunk, hogy a Veratrum viridaet ne tévesszük össze a VERATRUM ALBUM ​-al! A Veratrum viridae állapotban erős izomrángásokat látunk, amelyeket többnyire heves hányás kísér. Azután az állatok hirtelen elgyengülnek, esetleg össze is esnek – fejezte be Betty rögtönzött előadását, majd Pajti füle tövét vakargatva, ezt kérdezte:

- Mit gondolsz, ti milyen szert kaptatok?

- Én Aconitumot, Pajti pedig Belladonnát?

- Jeles! De azt se felejtsd el, hogy a kutyád akkor is túlhevülhet, ha forró, nedves időben kiadós sétára viszed! 


Szerző:

Dr. Takács Györgyi

homeopata állatorvos

állathigiénikus és toxikológus szakállatorvos

SanaVet állatorvosi rendelő

Rendelés: hétfőn, szerdán és pénteken délutánonként

A betegeket előzetes időpontegyeztetéssel fogadjuk.

H-1076 Budapest, Garay u. 21. fszt. 1. Kaputelefon: 65

Tel.: (06 1) 321-1355

Weboldal: https://www.facebook.com/SanaVetKft/


 • Dr. Takács Györgyi
AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
 • letöltöm

  Kutyabaj és macskajaj homeopátiás kezelése e-könyv

  tovább
 • letöltöm

  Utazási e-könyv

  tovább
 • letöltöm

  Napszúrás e-kártya

  tovább
Maradt még kérdésed?

Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

homeopátiás orvost keresek
A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
homeopátia.info © 2024