Állatok

A kutya szőrtüszőatka-kórja, avagy demodikózisa

Esetismertetés: Sosem felejtem el azt a 14 hónapos dán dogot, amelyet egy Kecskemét környéki tanyáról hoztak a rendelőbe, még a 90-es évek elején.

Ma is előttem van az elgyötört kutya értelmes, szelíd tekintete. A gazdája nagyon ragaszkodott hozzá és mivel a kutyája már lábra állni sem tudott, ölben hozta. A jobb sorsra érdemes kutya egész testét gennyező göbök borították. A gazda elmondta, hogy néhány hónappal azelőtt kopasz foltok jelentek meg rajta, melyet szőrtüszőatka-kórnak diagnosztizáltak és először Tacticos ecseteléssel kezeltek, majd, miután a foltok egyre terjedtek, ennek oldatában fürösztötték az állatot. Végül is ide jutottak. Mindent megtettünk érte, de sajnos már nem tudtunk rajta segíteni.

A kutya szőrtüszőatkásságát okozó Demodex canis nagyon elterjedt és a legtöbb egészséges kutyán megtalálható. A Demodex fajok gazda- vagyis faj-specifikusak. Az embernek is saját szőrtüszőatka parazitája van. 

A Demodex canis a kutyák szőrtüszőjében, esetleg faggyúmirigyeiben él. 0,25 mm hosszú, szivar alakú színtelen, négy pár csökevényes, tuskó-szerű lábbal rendelkező mikroszkopikus élőlény. A kölykök életük első néhány órájában a szopáskor veszik át az atkákat az anyjuktól, aki esetleg semmilyen bőrtünetet nem mutat. Szőrtüszőatka-kór akkor jelentkezik, ha az atka a szőrtüszőkben túlszaporodik. Ez akkor figyelhető meg, ha az immunrendszer működése zavart. Ilyenkor a szervezet már nem képes kontroll alatt tartani az atkákat, kedvezőbbek a paraziták számára a fejlődés feltételei, több az élelem is számukra.  A számuk ugrásszerűen megnő, először kicsi szőrtelen folt jelenik meg a szemek vagy az ajkak körül, amely nem viszket és az is lehet, hogy magától elmúlik. 

A szőrtüszőatka-kór három formáját különböztetjük meg:

1.Lokalizált (helyi) körülírt demodikózis 

2.Általános (generalizált) egész testre kiterjedő demodikózis

3. Az ujjak közötti bőrgyulladás, azaz pododemodikózis 

1. A lokalizált (helyi) demodikózis tünetei átlagosan 3 - 6 hónapos korban jelennek meg.  Az elváltozások legtöbbször foltszerűek. A bőrtünetek általában enyhék, a foltszerű, szőrhiányos területek kivörösödnek és enyhén korpáznak. A foltok megjelenhetnek a fejen, a szemen és az ajkak körül, de a törzsön és a végtagokon is előfordulhatnak. Ha ötnél kevesebb testtáj érintett, lokalizált formába soroljuk a megbetegedést. Az elváltozások nem, vagy alig viszketnek, nem úgy, mint az azonos életkorban előforduló allergiás megbetegedéseknél, ahol a viszketés a fő tünet.

 A lokalizált forma kilencven százalékban öngyógyuló vagy könnyen kezelhető és csak ritkán megy át a generalizált formába. 


2. A generalizált demodikózis súlyos bőrelváltozásokkal járó idült megbetegedés, amely bármely életkorban megjelenhet és bonyolult, akár élethosszig tartó kezelést igényel. Minden esetben valamilyen immunrendszeri károsodás áll a hátterében, amikor is a jelen lévő atkák elszaporodnak és az egész testre kiterjedő súlyos bőrtüneteket okoznak. Néha felderíthető az alapok, mint pl. súlyos bélféregfertőzés, rossz minőségű táplálék, ivóvíz és tartási körülmények; felnőtt állatoknál az immunrendszert gyengítő alapbetegség, pl. Cushing-kór, daganatos megbetegedések, diabetes stb. A generalizált forma megjelenhet a lokalizált forma súlyosbodásával, de felnőtt korban előzmény nélkül is.

Gyakori a másodlagos bakteriális, pl. Staphylococcus fertőzés, amely göbökkel és gennyes váladékozással jár.

Az élősködőkkel kapcsolatos problémák mindig összefüggenek a nem megfelelő működésű immunrendszerrel. 

Nagyon óvatosan oltassuk ezeket a kutyákat! A homeopátiában ún. oltáskivezetést alkalmazunk.

Régebben a demodikózist toxikus hatású rovarirtószerekkel kezelték, vagy abban fürösztötték a kutyát. Ez többnyire azonban sajnos még tovább rontott a helyzeten. (lásd: esetismertetés)

Szerencsére ma (2020) már több olyan hatóanyag van forgalomban, amely nem ennyire mérgező és könnyen adagolható.

Azonban soha ne felejtsük el, hogy amelyik anyag az egyik élőlény - jelen esetben az atkák - számára mérgező, az bizony mérgező a parazitákkal fertőzött állat számára is!

Úgy a hagyományos, mint a homeopátiás kezeléssel tünetmentesség csak hónapokig (akár 6-9) tartó kezeléssel érhető el. Még azoknál a kutyáknál is kiújul a betegség, akik látszólag felépültek belőle.

A homeopátiában személyre szabott kezelést alkalmazunk, az immunrendszer működését alkati szer adagolásával serkenthetjük. 


Ezen kívül, segítségünkre lehet a következő általános irányelvek betartása:

 • A tünetek megjelenésekor, ha a kutya egészsége és kondíciója megengedi, fogjuk 5-7 napos böjtre, majd térjünk át természetes étrendre. Környezetében kerüljük a vegyszereket! 
 • Az érintett bőrterületeket naponta dörzsöljük át friss citromlével.

Segíthetnek továbbá:

 • SULFUR​  9 CH potenciában, naponta háromszor, 7-10 napig. Ha a kutya állapota javul, alkalmazzuk ritkábban, majd hagyjuk el.
 • ECHINACEA (Echinacea angustifolia)​ 5 CH potenciában, naponta egyszer. Mindig egy hétig adjuk, mely után egy hét szünetet tartunk. A Sulphurt mindig 10 perccel az Echinacea előtt adjuk be.


Azonban ne feledjük, hogy minden esetben fontos az alapbetegség kiderítése!


Minél nagyobb hangsúlyt fektetünk a természetes étrendre, a vegyszerek mellőzésére, a kutyánk annál gyorsabban fog meggyógyulni!


Dr. Takács Györgyi

homeopata állatorvos, CertIAVH

állathigiénikus és toxikológus szakállatorvos

SanaVet® állatorvosi rendelő

Rendelés: hétfőn, szerdán és pénteken délutánonként.

A betegeket előzetes időpontegyeztetéssel fogadjuk.

H-1076 Budapest, Garay u. 21. fszt. 1. Kaputelefon: 65

Tel.: (06 1) 321-1355

https://www.facebook.com/SanaVetKft/

www.eblap.hu/alap.htm 

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Kutyabaj és macskajaj homeopátiás kezelése e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Aranyér e-kártya

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024