A homeopátiáról bővebben

Nagy homeopátiás szerek, nagyszerű megoldások

Aconitum napellus

Az ACONITUM NAPELLUS​ szernév sokaknak lesz ismerős, akik már foglalkoztak egy kicsit is homeopátiával. Az alpesi sisakvirágból készült homeopátiás gyógyszer nagyon fontos akut, azonnal bevethető szernek számít, amelynek minden házi- és úti-patikában ott a helye. 

A vadnövény a világ legmérgezőbb hatóanyagi között számon tartott akonitint, mezakonitint és hipakonitint tartalmazza, melyek bőrön át is fel tudnak szívódni, így rendkívül veszélyesek lehetnek mind az állatok, mind emberek számára (a ló azonban káros hatás nélkül megeheti a sisakvirágot, míg a szarvasmarha elpusztul tőle).

A homeopátiás gyógyszer már nem tartalmaz növényi alkaloidokat, de azok gyógyerejét igen, amely olyan megbetegedések kezelésére alkalmas, amelyek rövid idő leforgása alatt alakultak ki és nagyfokú nyugtalanság, szorongás kíséri a megjelenésüket. Ezek lehetnek akut gyulladással és magas lázzal kísért fertőzések vagy olyan állapotok, melyek kiváltó oka (etiológiai faktora) nagy meleg (nyári kánikula vagy túlfűtött helység); hideg, jeges szél (lehűlés, légkondicionálás) vagy érzelmi sokk, ijedtség, halálfélelem. 

Vélt vagy valós félelemérzetet él meg az érintett. Úgy érzi, hogy halálos veszedelem fenyegeti, pl. elüti egy autó, amikor átmegy az úttesten, vagy egy gyanús alak követi este az utcán és meg akarja támadni, ezért kerüli is az ilyen és hasonló helyzeteket, amelyben valamilyen veszélyérzet hatalmasodik el rajta (pl. vidéki ember nagyvárosban, metrólépcsőn rosszul volt egyszer, és utána kerüli a metrózást). Olyan ez, mint amikor valaki felkiált: „Most – ebben a pillanatban – fogok meghalni!” Úgy érzi, a halála akkor fog bekövetkezni. 

Különös tünete az Aconitum állapotban lévő embernek, hogy képes pontosan megjósolni a saját halálának az idejét (pl. idős, gyenge, betegeskedő ember, aki azt érzi, már nincs számára sok hátra.) Tömeg- és tériszonya lehet. Nem bírja, ha sok ember veszi körül, de a nagy, tágas tereken is pánikroham törhet rá. 

Az, akinek ez a szer jó szolgálatot tesz, annak akut állapotban száraz a bőre, sápadt (falfehér arcszín), szorongó arckifejezése van. Az is előfordulhat, hogy az egyik arca piros és tüzesen forró, a másik pedig sápadt és jéghideg. 

Hangyázó érzettel zsibbadnak a végtagjai.

További fontos szerepe van az akut, hirtelen fellépő, fokozott érzékenységgel és szorongással, erős fájdalommal kísért állapotok kezelésében (pl. erős fogfájás).

Az Aconitum állapotban lévő beteg izgatott, nyugtalan, szorongó. Pánikroham is jelentkezhet nála. Ugyanakkor az izgatottság vidámság, nevetgélés formájában is megnyilvánulhat. Az illető ilyenkor fütyörészik, énekel vagy akár táncolhat is, majd egyszer csak mindez szorongásba, aggodalomba csap át. Változékonyak a kedélyállapotai. Kedélyzavarok, kedélyhullámzás figyelhető meg nála. Ilyenkor durva, kritikus tud lenni. Ellentmondást nem tűrő hangon ordibálhat másokkal, de utána hamar lehiggad, lenyugszik, elszáll a mérge. Hirtelen alakulnak ki és múlnak el a tünetei.

Nagyon érzékeny a fényre, a zajokra, a szagokra is. Éjszakai alvajárás is előfordulhat nála vagy beszélhet álmában. Szorongással teli, vészjósló álmai vannak. Zaklatottan alszik, dobálja magát az ágyon, sokat forgolódik, olykor felriad (pavor nocturnus).

Akut állapotban többek közt száraz, fájdalmas köhögésre alkalmazható ez a homeopátiás gyógyszer. Rekedtes a beteg hangja. Nehéz, fájdalmas számára a nyelés is. Feltűnő lehet, hogy nagyon szomjas és jeges, hideg italokat kíván. Magas láz váltakozik hidegrázással és forró, száraz a bőre. A szer fontos bevált indikációja többek közt a pszeudokrupp (száraz, rekedt, fájdalmas, kruppos köhögés). 

A tünetek elsősorban éjszaka, azon belül is éjfél körül jelentkeznek, ill. erősödnek fel. A heves érzelmek, félelem, harag, düh ront a tüneteken. Száraz hidegben (északi, viharos szél, légkondicionálás) is rosszabbodik a beteg állapota, különösen, ha épp izzad. 

A tünetei szabad levegőn, nyugalmi helyzetben, relaxált állapotban javulnak, vagy ha kiizzadta magát, kellemes hőmérsékletet biztosító környezetben. 

A homeopátiás gyógyszer az állat- és növénygyógyászatban is alkalmazható. 

Állatgyógyászatban is hasonló tünetekre (nyugtalanság, ijedtség, sokkos állapot) adható (így kutyáknak, cicáknak, lovaknak is). Agrohomeopátiás vonatkozású felhasználásakor olyan esetekben gondolhatunk rá, ha a kezelendő növény (pl. uborkapalánta, kertbe kirakott szobanövény) hideg, száraz északi szél, vihar vagy intenzív napsütés, majd éjszakai lehűlés következtében nagyon gyorsan elhervadt vagy kiszáradt. Ilyenkor, ha egy csepp élet maradt még a növényben, segíteni fog a „traumából” következő károk regenerálódásában, visszahozhatja a haldokló növényt az életbe…

Szerkesztette: Divinyi Zoltán Péter


Forrás:

 • Andreas Wacker: Gyógynövények a homeopátiában (Sziget Könyvkiadó)
 • Christian Maute: Növénygyógyítás homeopátiával (Lyrikod Kft.)
 • Alexander Gothe – Julia Drinnenberg: Homeopathic remedy pictures (Emryss)
 • Rajan Sankaran: Lelkületek és homeopátiás szerek (Remedium Kiadó)

  kapcsolódó szerek
  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Kutyabaj és macskajaj homeopátiás kezelése e-könyv

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024