A homeopátiáról bővebben

Hekla lava – a gyógyító vulkáni hamu

Ismerd meg jobban az izlandi Hekla vulkán hamujából készült homeopátiás szert!

A homeopátiában nem oly jártas embereknek néha fennakadhat a szemöldöke azon, hogy milyen különös anyagokból készülnek homeopátiás gyógyszerek, holott nincs abban semmi meglepő, hogy nemcsak „fűben, fában orvosság” a természet ajándéka, de bizony minden anyagnak van valamilyen mérgező, így gyógyító hatása is, amely „előcsalogatható” a materiából a homeopátiás szerkészítés lépéseinek segítségével, így a vulkáni hamuban is „gyógyerő nyugszik.”

A vulkáni szerek közül a homeopátiában a legismertebb a Hekla lava gyógyszer, amely az izlandi Hekla tűzhányó vulkáni törmelékéből készül. A szer alapanyagául szolgáló tefra (görögül: hamu) magában foglalja az összes kőzetfajtát (különösen sok Silicea-t és Fluor-t, kálciumot, vasat, magnéziumot és alumíniumot tartalmaz).

A Hekla 1491 m magas és egy 40 km hosszú vulkanikus hegyvonulat része, amely egyben a Föld egyik legaktívabb vulkánja. Az izlandi mitológia szerint ez a Pokol tornáca.

Az izlandi vulkánok többségétől eltérően nem bazaltot, hanem andezitet hány a felszínre. A vulkáni hamu az esőkkel lecsapódik és a vízesésekben is feloldódik, így Izlandon a kitörések után a hamu egészen apró részecskék formájában a sziget nagyon távoli részekre is eljut, ahol megfigyelték, hogy a vulkánkitörés után sok olyan patológia alakul ki embernél-állatnál, amely csontrendszeri elváltozásokat, fog- és fogágybetegségeket, valamint emésztőszervi panaszokat eredményez. A vulkáni hamu belégzése az alsó állkapcson jelentkező csontdaganatot, törékeny csontokat alakíthat ki. A bárányok és egyéb állatok fogain csillogó fémes réteg jelent meg a vulkánkitörések után és a gyomorfaluk is elfeketedett. Ilyenkor a szigeten élő állatok (főleg juhok) 70%-a elpusztult vagy lebetegedett. 

A vulkáni kitörésnek fontos szerepe van a földkéreg alakulásában. Nem véletlen szignatúra kép, hogy a Hekla lava a csontokra, az emberi és állati test „vázára” van legerősebb hatással.

Most pedig nézzük meg sorban a homeopátiás gyógyszer felhasználási lehetőségeit! 

A szer elsősorban az állkapocscsontra hat (állkapocscsont megbetegedései, állkapocscsont fájdalom).  Különböző csontbetegségek (csontszarkóma, csontgyulladás, csont nekrózis, csontkinövések) esetén alkalmazható, amikor a csont érzékeny és érintésre fájdalmas. 

Nagyon sok fogászati beavatkozás alkalmával hasznos szolgálatot tesz. Pl. fogszuvasodás (elkorhadt, lyukas fogak, elhalt csontszövetek) következtében fellépő fogfájás esetén és bölcsességfoghúzás után, de ha arcneuralgia (idegfájdalom) lép fel, akkor is hasznos szer. Fogtályog esetén is alkalmazhatjuk. Foghúzáskor erős fájdalomcsillapító hatással bír.

Sokakat érint a nagyon kellemetlen „sarkantyú” (spina calcaneare), amely miatt fájdalmas lesz minden lépés. Ilyenkor okvetlen érdemes „bevetni” a sarokfájdalom enyhítése érdekében, mellyel nemcsak a fájdalom enyhíthető, hanem a csontkinövés is „visszabontható”.

A szer bevált indikációja az Osgood Schlatter betegség (növekedési porcleválás főleg kisgyermekeknél, túlterhelésre sportolóknál, a térdkalács alatt). Használható vertebralis hyperostitis (csontkinövés okozta ízületmerevség) kezelésére is. Csontdaganat, csontkinövés (exostosis) és osteoporosis (csontritkulás) esetén is gondoljunk rá.

A CALCIUM PHOSPHORICUM / CALCAREA PHOSPHORICA​ és a HEKLA LAVA​ együtt alkalmazva nagyon hasznos szerkombináció a csontsűrűség növelése és a csontok megerősítése érdekében. Kamaszok növekedési fájdalmára is hasznos szer (a Calcium phosphoricum-on kívül).

Mandulagyulladáskor (megkeményedett mandulák, fájdalmas nyelés) lehúzza a gyulladást. A felpüffedt arcot (ideggyulladás, csontgyulladás esetén) is képes megnyugtatni. Orrpolip kezelésére és a csecsnyúlványt (mastoid) érintő operációk után is használhatjuk. Állatgyógyászatban is alkalmazható a fenti indikációkkal.

Végül essen pár szó a szer mentális képéről is! Hekla lava állapotba kerülhetünk, pl. egy elszenvedett sokk, trauma után. Ilyenkor az érzelmek (különösen a düh) kerülhetnek elnyomásra. A Hekla állapotban lévő betegnek égő érzetei vannak (a SULFUR​-hoz hasonlóan). Nem bírja az ellentmondást, az ellenszegülést. Úgy érzi, magára van hagyva, senki sem segít neki. Nem bírja az igazságtalanságot elviselni. Csökönyös, makacs, konok. Hirtelen haragú, így erőszakossá is válhat. Erős düh van benne elnyomva. Ha „kitör”, szó szerint dühkitörése van vagy „kitörő örömben” úszik, nagyon boldog.

Alkatilag olyan egyéneknek lehet hasznos szer, akik végtelenül nyugodt természetűek, de amolyan „hamu alatt alszik a tűz” állapotban rejtőznek az érzelmeik. Ha felidegesítik őket (pl. kritika éri őket, igazságtalanságot élnek meg), akkor a környezetükben „kő kövön nem marad”. Jellemző rájuk, hogy nagyon gyorsan alakulnak ki és múlnak el a tüneteik.

Adagolás:

A csontok érintettsége esetén 5 CH-ban adható (5 golyócska/adag) a tünetek súlyossága szerint alkalmazva, napi két-három alkalommal. Idegfájdalom esetén 15 CH potenciában adható a tünetek erőssége szerint, majd enyhülés esetén ritkítjuk az adagolását.

Foghúzáskor 30 CH potenciában csillapítja az idegfájdalmat, melyet a kezelés után alkalmazhatunk, napi egy-egy adagban. Mihelyt elkezd javulni a tünet, csökken a fájdalom, fokozatosan ritkítsuk az adagokat, majd álljunk le vele.

Sarkantyú kezelésénél 9 CH-ban szedjük, több héten át.


(Divinyi Zoltán Péter)


Forrás:

Demarque-Jouanny-Poitevin-Saint-Jean: Farmakológia és homeopátiás materia medica (CEDH Hungária)

Dr. S.R. Phatak: Homeopátiás gyógyszertan (Remedium Kiadó)

Radar Opus homeopátiás repertorizáló software

https://hpathy.com/materia-medica/under-the-volcano-homeopathic-remedies-from-inside-the-earth-2/ 

https://www.drhomeo.com/medicine/hecla-lava-homeopathic-medicine-its-use-indications-and-dosage/ 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hekla 


kép forrása: freepik.com

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Fejfájás, migrén homeopátiás kezelése

   tovább
  • letöltöm

   Fog- és szájbetegségek kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024