GYIK- gyakori kérdések

Gyakorlati kérdések a homeopátiás kezelésről

Mit kell tudnunk a homeopátiáról? Miben más, mint a hagyományos orvoslás?

 • Gyakorlati kérdések a homeopátiás kezelésről

  Gyakorlati kérdések a homeopátiás kezelésről

Mint azt sokan tudjuk, egészen pici gyermekek és szoptatós anyukák is szedhetik a homeopátiás gyógyszereket? Hogyan hatnak ezek a szerek?

A homeopátia nem betegségre, hanem egyéni tünetekre rendel szereket. Pl egy torokgyulladásnál mást kap az, akinek ég a torka, megint mást, akinek gombócérzete van nyelésnél. Alapja a megfigyelés. A tünetek az immunrendszer nem megfelelő működését jelzik. A homeopátia szerei növényi és ásványi eredetűek, és az immunfolyamatokat erősítik, a megfelelő irányban.

Mi lehet az oka, hogy vannak, akik nem hisznek a homeopátiában?

Még nem próbálta, vagy nem volt sikerélménye. A homeopátiában nem kell hinni, a világon több, mint félmilliárd ember használja nap mint nap. 

Milyen hibákat követhetünk (követünk) el, ha nem előírás szerint alkalmazunk homeopátiás szereket?

A magas potenciájú szerek erősen hatnak a lelki folyamatokra, és krónikus betegségeknél átmenetileg erősíthetik a tüneteket. Krónikus betegségek kezelését bízzuk homeopata orvosra.

Mit jelentenek a potenciák? Mikor milyet használjunk?

Otthoni használatra a 9 CH, 15 CH és 30 CH szerek alkalmasak leginkább. Ezeket akut esetekben (láz, hasmenés, stb.) használjuk. A szám és a betű hígítási lépcsőt jelez. Minél nagyobb a szám, annál nagyobb a hígítás. A gyógynövényekből készült szereknél, mint pl, az ECHINACEA​, vagy szoptatásnál az URTICA URENS​, ahol a fitoterápiás hatást akarjuk kihasználni alacsony, 5 CH hígítást alkalmazunk. Otthonra kevés szer ajánlott nagyobb potenciában, ilyen pl. az ARNICA MONTANA​ 200 CH-ban, elsősegélyszerként.

Mi a teendő pl., ha a patikában csak alacsonyabb potenciájú szert kapunk, mint amit szeretnénk? Helyettesíthetjük, vagy kizárólag az előírt potenciát alkalmazzuk?

Elvileg nem helyettesíthető. De akut esetben pl. szedhetünk 9 CH-s vagy 15 CH-hígítást is. Először félóránként 5 golyót, javulásig. Kivétel a PULSATILLA PRATENSIS​ és a DROSERA​ szerek, ahol 15 CH alatti hígítás nem javasolt otthoni használatra.

A homeopátiás gyógyszerek laktózt tartalmaznak. Laktózérzékenyek, tejfehérje allergiások szedhetik a szereket?

Igen, oldják fel vízben. Nem kell megvárni amíg elolvad, azonnal használható. 1-2 dl vízbe 5 golyó, az adag utána 1-2 korty a szájban tartva. Kisgyerekeknek, babáknak is így adhatók a szerek. A laktóz intolerancia tünetei általában 3g feletti tejcukor mennyiség felett jelentkeznek. Ehhez a mennyiséghez pl. 5 teljes tubus homeopátiás gyógyszert kellene elfogyasztani! Tehát a laktóz intoleranciában szenvedők is alkalmazhatják a golyócskákat, mert ez a mennyiség általában nem okoz panaszt!

1 adag, azaz 5 golyócska laktóztartalma = 0.04 g

Miért tartalmaznak egyes golyócskák csekély mennyiségű laktózt?

A laktózt tartalmazó golyócskák formatartóbbak és tartósabbak azoknál, melyek kizárólag szacharózból készülnek, így alkalmasabbak a standardizált gyártásra, és változatlan formában eltarthatók. Ez nagy segítség a pontos adagolásnál! A laktózzal készült golyócska porózusabb, így a gyártás során sokkal jobban átitatható a hatóanyagot tartalmazó homeopátiás oldattal.

A minőség az elsődleges szempont orvos és beteg számára!

Cukorbetegek szedhetik a golyócskákat?

A golyócskák cukortartalma összehasonlítva 1 db kockacukorral:

1 kockacukor = 5 g szacharóz
1 tubus, 80 golyócskát tartalmazó monokomponensű gyógyszerben lévő szacharóz mennyisége = 3,4 g
1 adag, azaz 5 golyócska szacharóztartalma = 0,21 g

Cukorbetegek vegyék figyelembe az egy adag, azaz 5 golyócska 0.21 g szacharóz és 0.04 g laktóztartalmát napi diétájuk összeállításánál!

Meddig kell alkalmazni a homeopátiás szereket, a tünetek fennálltáig, vagy kúraszerűen?

Immunerősítésre pl. az ECHINACEA​ kúraszerűen, egész télen át 5 CH-ban, az oscillot influenzás időszakban heti 1x. Betegségeknél a tünetek javulásáig akár óránként, később napi 2-3 alkalommal, 3 napon át. Alkati szert is előírhat az orvos rendszeres szedéssel. Allergiaszezonban is kúraszerűen szedhetjük az allergén növény homeopátiás hígítását, és a homeopátiás antihisztamint, a HISTAMINUM​-ot.

Egy csecsemőnek hogyan tudjuk beadni a gyógyszert? Elég, ha feloldva megitatjuk?

Igen.

Ha gyermekünk még nem beszél, honnan tudhatjuk, hogy melyik szert adjuk, ha pl. más szer használható fájdalmas hasmenésre és más a fájdalom nélkülire?

Ilyenkor a külső tüneteket, pl. széklet színe, gyakorisága, kísérő és kiváltó tünetek stb. figyeljük meg. Az is lényeges mi javítja, vagy rontja a közérzetet. pl. vigasztalás, ringatás, vagy az ágynyugalom, hideg, vagy meleg ital, nyomás a hasra, görnyedt, vagy feszes tartás, stb. A könyvekben ezeket részletesen leírják.

A tüneti szereknél ha több tünet is fennáll, amelyekre külön-külön gyógyszer van, mi a teendő? Melyiket alkalmazzuk?

Az aktuális tüneteket a jól választott szer lefedi. Pl. hasmenés + fogzás+hiszti+piros fél arc= CHAMOMILLA VULGARIS​.

Ha nincs ötletünk, adjunk komplex, több összetevős készítményt, vagy több szer kombinációját.

Pl. száraz köhögésnél: SPONGIA ​- DROSERA​ - CUPRUM METALLICUM​, vagy hasmenésnél PODOPHYLLUM​ - ARSENICUM ALBUM​, magas láznál ACONITUM NAPELLUS​, utána BELLADONNA​, allergiás reakciónál APIS MELLIFICA​+ HISTAMINUM​, stb.

Menstruációt megelőző idegességre, érzékenységre mikor kezdjük el szedni a gyógyszert? Amikor a tünet jelentkezik?

A ciklus utolsó 5 napjában szedhető  a menstruáció kezdetéig.

Mi anyukák tudjuk, hogy a csecsemők, kisgyermekek bizony gyakran felébrednek éjszaka, aminek számos oka lehet: fogzás, szeparációs szorongás stb. De mikor beszélünk alvásproblémáról? Mikor igényel kezelést?

A gyerekek sokszor a mi problémáinkat élik meg. Egy-egy alkalom nem gond, pl. ha izgalom éri, vagy lelki megrázkódtatás, öröm, de ha sorozatban nem alszik, akkor érdemes homeopátiás orvoshoz fordulni. Fontos, hogy a kiváltó okot megtaláljuk, ez néha egy ijesztő árnyék, vagy zaj, vagy emésztési probléma is lehet.


Hogy minden helyzetre legyen homeopátiás megoldás otthon, itt a 16 ajánlott alapszer a házipatikába. 

Ha maradt még kérdésed, kérdezz homeopátiás szakértőinktől!

Szerkesztette: R.Sz.

  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024