A homeopátiáról bővebben

Az antibiotikumok túlzott használata nem játék

Margaret Chan, a WHO korábbi főigazgatója szerint közeleg az idő, amikor egy torokgyulladás vagy egy horzsolás esetleg ismét gyermekeink halálát okozhatja.

Ez a mondat kissé riasztóan hangzik, de ha belegondolunk abba, hogy az EU statisztikák szerint évente csak az EU-ban 33 ezer ember hal meg1  polirezisztens baktériumok okozta fertőzésekben, akkor nem tűnik túlzásnak. A gyermekek kiemelkedően sok antibiotikum-terápiában részesülnek, 2015-ben hazánkban például minden 0-5 éves gyermek átlagosan 2 doboz antibiotikumot kapott2.  A légúti fertőzések 90%-a vírusos eredetű, tíz légúti betegből csak egynek kellene antibiotikumot adni.

Dr.Sal Péter homeopata gyermekorvos pontokba szedve árulja el, mit tehetünk a szervezetünk felerősítésére a rezisztencia elleni küzdelemben.

1. Prevenció

A megelőzés nagyon fontos minden házi gyermekorvos munkájában. A saját praxisomban azoknál, akik hajlamosak a felső légúti betegségekre, december végétől áprilisig alkalmazok preventív kezelést, részben homeopátiás szereket, részben fitoterápiás szereket, és baktérium lizátumokat.  Az immunrendszer helyes működéséhez elengedhetetlenül fontos a megfelelő D vitamin ellátottság. A javasolt mennyiség nem elhanyagolható, ezért az alábbi ajánlás felső határát tekintem mérvadónak: táblázat: D-vitamin-hiány megelőzésére javasolt D3 -vitamin-dózisok Magyarországon (2012-es ajánlás)

Korcsoport

Egy napra javasolt dózis

Biztonságosan bevihető mennyiség egy napra eső felső határa

Csecsemők

400–1000 NE

1000 NE

Gyermekek (1–6 év)

600–1000 NE

2000 NE

Gyermekek (6 év felett)

600–1000 NE

 2000 NE

Serdülők

800–1000 NE

4000 NE

Felnőttek

1500–2000 NE

4000 NE

 Túlsúlyos felnőttek

3000–4000 NE

4000 NE

Terhes nők

1500–2000 NE

4000 NE

 Hazai konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében (Orvosi hetilap, 2012.05.29). 

forrás:

1 https://ec.europa.eu/health/amr/antimicrobial-resistance_en

 2 https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1100011.nem

A gyakran beteg gyermekeknél (évi 4 felett) az ismétlődő betegségeket már nem csak akut, hanem egy krónikus állapot részeként tekintünk, melynek hátterét tisztázni kell. (vashiány, táplálékallergia, immunhiány, reflux stb.) Ezekben az esetekben a homeopátiás kezelést is homeopata orvos kell, hogy végezze, aki hosszabb kikérdezés után kivizsgálást és  ún, alkati kezelést indít.

2. Kiegészítő gyógymódok 

A WHO 2020-ig tartó programjában felhívja a tagállamok figyelmét arra, hogy a komplementer gyógymódokban nagy lehetőség van az antibiotikum rezisztencia elleni küzdelemben. Többféle megközelítés lehetséges. Krónikus betegeknél a homeopátiás gyógymódon belül úgynevezett alkati kezelést szoktunk alkalmazni, ami hosszabb anamnézis felvételt igényel. Az alkati kezelés egy hosszabb terápiás folyamat, lényege a szervezet optimális, vagy optimális közeli működésének helyreállítása. A napi rendelésen homeopátiás gyógyszereket akut esetekben használok.  Ehhez egy svájci kollégámtól átvett kérdőívet és gyógyszerválasztó szoftvert használok, a kérdőív a rendelőnk honlapjáról letölthető. (Svájcban 2012 óta a homeopátia az államilag finanszírozott az egészségügyben.) A háziorvosok számára a fitoterápia is rendelkezésre áll az antibiotikumok kiváltására. Számos gyógynövényről ismert, hogy serkenti az immunválaszt, gyulladásgátló hatású. 

Négy kedvencemet emelném ki, amelyeket a saját praxisomban is használok: 

Az egyik a 6 éves életkor felett alkalmazható a dél afrikai muskátli gyökérből készült gyógynövény-kivonat, amelyről a vizsgálatok hörgő-, és arcüreggyulladás esetén mutatták ki, hogy rövidíti a betegség időtartamát és gyorsítja a gyógyulást. A bodza gyümölcse influenza ellenes hatásáról ismert. A kasvirág kivonat, illetve az ebből készült alacsony potenciájú homeopátiás szer a téli időszakban betegségek megelőzésére is használható, de nem folyamatos szedéssel, hanem 5 nap szedés, két nap szünet  kúrákban. A fokhagyma a magyar népi gyógyászatban is népszerű, a megfázás tüneteit rövidíti.

3. Figyelem!

Orvosként nagyon fontos számomra, hogy a betegeimnél ne csak pusztítsuk a mikróbákat, hanem, hogy nyilvánosságra hozzam a rezisztencia problémáját is, és segítsem a családokat elsajátítani a légúti betegségek megelőzésének és kezelésének azt a szintjét, ami a saját kompetencia határaikba tartozik. A visszatérő betegeknél homeopátiás gyógymód lehetővé teszi, hogy a beteg teljes állapotát figyelembe vegyem a kezelésnél.

  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024