Szösszenetek a gyermekorvosi rendelőből

Forficula auricularia, azaz fülbemászó

Forficula auricularia, azaz fülbemászó

Egy hűvös, borongós reggelen (jó korán), kilenc hónapos kisfiú édesanyja hívott telefonon. Hangja rémült volt, sírással küszködött. „ Doktornő! Éjjel orrszívóztam Karesz orrát és ma reggel vettem észre, hogy két hatalmas bogár van a leszívóban.” Nos a két szörnyeteg a leírás alapján fülbemászó lehetett, de a pontos azonosítás az informatika világában nem nehéz. Rövidesen érkezett a kép, melyen az orrszívó és a fogságba esett két fülbemászó volt jól látható.
Az Apis és az „izé - pátia”

Az Apis és az „izé - pátia”

Ezen a nyáron házi gyermekorvosi tevékenységem tetemes része volt a rovarcsípések ellátása.
A minap egy hat év körüli szöszke kislány érkezett a rendelőbe nagymamájával. A gyermek szép kis arca szinte eltorzult a hatalmas duzzanattól, ami a bal szeme körül éktelenkedett. Szemhéja egy vízzel csurig telt zsákra emlékeztetett. Ép szemével riadtan nézett, mert hogy a bedagadt oldalt ki sem tudta nyitni. Mi tagadás, ijesztő látvány volt a rózsaszínes-piros labdára emlékeztető elváltozás a szemén. „Nálam nyaral az unokám, így ébredt reggelre”, mondta a nem kicsit rémült és izgatott nagymama. ”Adtam neki..”- és itt felsorolt néhány gyógyszert, „borogattam, de ez egyre rosszabb”. Alaposan szemügyre véve megtaláltam a külső szem zúg mellett a rovarcsípés helyét.
Haragos sikló

Haragos sikló

Dr. Sebő Zsuzsanna főrovos rovata
Sokat próbált házi gyermekorvosként még mindig érnek meglepetések, kihívások. A pályám során kezeltem már kutya, macska, hörcsög, egér, és bölény által (igen, bölény által) megharapott gyermeket, de csúszómászó harapással nem volt alkalmam találkozni. Pomáz néhány kilométerre fekszik a fővárostól, így ez nem olyan nagy csoda.
Kéz láb száj betegség

Kéz láb száj betegség

Bemutatjuk új rovatunkat! Dr. Sebő Zsuzsanna gyermekgyógyász főorvos írja le tapasztalatait a mindennapokból. A vírusos eredetű kéz-láb-száj betegség gyógyulása gyorsítható homeopátiával!