Orr-fül-gége, torok, nátha, arcüreg

Homeopátia nyári megfázás esetén

Homeopátia nyári megfázás esetén

Nyáron elég egy nagy adag fagylalt, egy pohár jeges ital vagy egy kicsit hidegebb víz az uszodában, és már kész a baj... Hát még akkor, ha bőrig ázunk egy hűvösebb esős napon. A nyári megfázások kezelésénél a következő homeopátiás szerek jöhetnek számításba:


Komplex készítmények
A nyári náthák és a szénanátha tüneteinek mérséklésére, az orrdugulás csökkentésére, a híg orrfolyás és az erőteljes tüsszögés enyhítésére kiválóan alkalmas a CORYZALIA komplex készítmény. A tünetek jelentkezésekor, kezdetben óránként 1-1 tablettát kell elszopogatni, majd a tünetek enyhülésének megfelelően csökkenthetjük az adagolás gyakoriságát.

Az általában nyelésre erősödő, de attól függetlenül is meglévő torokfájdalom, jól láthatóan vérbő, gyulladt garatnyálkahártya esetén hathatós segítséget jelent a fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatású HOMEOGENE 9 komplex szer.

Gyakori, hogy egy-egy megfázást kifejezett rekedtség, hangszalaggyulladás kísér. Ekkor alkalmazhatjuk a HOMEOVOX homeopátiás komplex gyógyszert, amely mérsékli a rekedtséget. (A HOMEOVOX tablettánként kb. 170 mg, a HOMEOGENE 9 tablettánként kb. 183 mg szacharózt tartalmaz.)

A STODAL szirup szintén komplex készítmény; jól használható a száraz és a felszakadó köhögés csillapítására egyaránt. Összetevői révén hatékonyan alkalmazható gége-, légcső- és hörghurut kezelésében. (Cukorbetegség esetén figyelembe kell venni, hogy 1 evőkanál STODAL szirup 11,25 g, 1 kávéskanál pedig 3,75 g szacharózt tartalmaz.)

Monokomponensű szerek lázra, megfázásra
Ha hirtelen hidegrázás, tüsszögés kíséretében a beteg belázasodik, torka nagyon piros, bőre száraz és kipirult, de nem izzad, ACONITUM NAPELLUS 15 CH szedhető. Mihelyt megjelenik a verejtékezés, nem kell tovább adni.

A kezelést BELLADONNA 15 CH-val lehet folytatni, amelynek jellegzetessége, hogy a betegnek magas láza lehet, teste forró, végtagjai hidegek, bőre verejtékes, torka nagyon piros, mandulái duzzadtak, nyelése fájdalmas, a hangja rekedt.

Ha minden egyéb kísérő tünet nélkül jelentkezik nem túlzottan magas láz, akkor FERRUM PHOSPHORICUM 15 CH-ra gondolhatunk. Főleg akkor, ha az orrváladék enyhén véres, és a fokozatosan kialakuló torokfájás hurutos köhögésbe megy át, amely éjjel és mozgásra rosszabbodik.

Ha valaki a nyári hőségben betegszik meg, orra bedugul, torka vörös, a nyelvcsap ödémásan duzzadt, nyeléskor szúró fájdalmat érez, a nyálkahártyák szárazak, ennek ellenére nem szomjas, APIS 15 CH adható.

A PHYTOLACCA 15 CH óránként-kétóránként adagolva akkor hatásos, ha kezdetben az erős, fülek felé is sugárzó torokfájdalmon kívül nincs is más tünet. Egy idő múlva jól látható a garatfal és a mandulák lakkszerű pírja, szürkésfehér lepedékkel.

Ha a nyelv gyöke olyannyira fájdalmas, hogy a beteg a nyelvét nem is tudja kinyújtani, a nyaki nyirokcsomók megduzzadnak, BELLADONNA-val, PHYTOLACCA-val váltakozva adható a MERCURIUS SOLUBILIS 15 CH, amely a fájdalmas nyeléssel, vastag lepedékes nyelvvel és torokképletekkel, bűzös lehelettel járó torokgyulladás szere. Ez a három szer a torokgyulladások 80 százalékában gyógyulást eredményez.