Női problémák, menzesz, klimax, meddőség, gyulladások

Erős vérzéssel járó menstruáció

Erős vérzéssel járó menstruáció

A tinédzserkor és az ún. preklimax (azaz a klimax előtti néhány év) menzeszproblémái néha elég hasonlóak. Általános panasz a nagymennyiségű, bőséges vérzés. Az ok mindkét életkorban általában az, hogy nem minden ciklus alatt történik peteérés, ezért a hormonok aránya felborul. Nézzük röviden, mi is a folyamat lényege.

A petefészkek termelik a női ivarsejteket, és az ösztrogén és progeszteron hormonokat. Születéstől nyugalomban vannak, majd az agyalapi mirigyben termelődő hormonok (FSH és LH) hatására indul meg a hormon és ivarsejt-termelés. A ciklus első 12 napjában az ösztrogén hormonok mennyisége nő, ami az ovulációhoz, azaz egy tüsző éréséhez és kiszabadulásához vezet. Az ösztrogén hormonok mennyisége a menstruáció alatt a legkevesebb. A peteérés után visszamaradt tüszőben kialakuló új sejtek termelik a sárgatest hormonokat. A progeszteron hormon szerepe a méh nyálkahártyájának előkészítése a petesejt befogadására. Ha elmarad a peteérés (ami a nem elegendő mennyiségű ösztrogén következménye) nincs kiegyensúlyozó hatású tüszőhormon, és a méh nyálkahártyája az ösztrogén túlsúly miatt vastagabb, eltávolítása nehezebb, erős vérzéssel jár. A hormonok bonyolult visszacsatolási rendszerben működnek.

A hormoningadozások nagyon jól kezelhetők homeopátiás, hormonokból hígított szerekkel. Érdemes homeopata orvos tanácsát kérni, hogy milyen készítményekkel tudjuk az egyensúlyt helyreállítani. Ez nem hagyományos hormonpótlás, hanem a szabályozó rendszer optimalizálása. Egyénre szabott, ún. alkati kezelés, melyet homeopata orvos rendel a beteg testi-lelki tüneteinek összességére, sokat segít a pubertás és klimax idején is.

Gyakori erős vérzés esetén forduljunk orvoshoz, mert más ok (mióma, endometriózis) is lehet a panaszok mögött.

Gyógytea, gyógynövény:

A palástfű tea progeszteronserkentő hatású,(régi magyar neve boldogasszony palástja), a 15.naptól kezdve igyuk naponta.

Természetes progeszteronserkentő gyógynövény a barátcserje. (Vitex agnus castus). Szedhető tinktúra formájában, vagy alacsony homeopátiás hígításban a ciklus 10. napjától.

Az erős vérzés napján nagyon jót tesz egy vastabletta, vagy céklakapszula és bioflavonoidok. Természetes vasforrás a búzafűlé is.

Homeopátiás szerek:

(a vérzés erősségétől és a ciklus hosszától függően válasszunk potenciát. Legtöbbször a 9 CH, 15 CH,  30 CH potencia javasolt, napi 3-4 alkalommal)

ARNICA

Vérzéscsillapító hatású, általános szer

SABINA

Erős vérzésnél

IPECACUANHA

Nagyon erős vérzés, hányinger, élénkpiros vér

FERRUM METALLICUM

Sápadt arc, nagymennyiségű, löketszerűen ürülő sötét vér.

CROCUS

Sötét, darabos vér, gyengeség, mintha mozogna valami a méhében...

VERATRUM ALBUM

Görcsök, ájulásérzet, nagyon erős vérzés.

Egyszerű otthoni keverék, ha nincs időnk szert választani:

ARNICA-SABINA-FERRUM PHOSPHORICUM (15 CH)

5-5 golyó mindegyikből egy pohár vízbe, félóránként igyunk egy kortyot, javulásig! 

Bővebben a menstruációs zavarokról a Női problémák homeopátiás megoldásai letölthető zsebkönyvben.