Kicsik

Torokgyulladás, melyik szer?- homeopátiás kisokos szülőknek

Torokgyulladás, melyik szer?- homeopátiás kisokos szülőknek

Télen a közösségbe járó gyermekek között gyakrabban fordulnak elő a légúti hurutos betegségek. Ezen betegségek nagy része vírusos eredetű, ezért szövődménymentes esetben antibiotikumos kezelést nem igényelnek. A homeopátiás gyógyszerek alkalmazásával sikeresen enyhíthetőek a vírusfertőzés következtében kialakuló tünetek, gyorsítható a betegség lefolyása.

A bakteriális fertőzések szükségszerű antibiotikumos kezelése esetén is javasolhatóak homeopátiás komplex és monokészítmények a mielőbbi gyógyulás érdekében.

Milyen komplexeket adjunk?
Torokgyulladás esetén, a beteg gyermeknek a komplex készítmények közül, a fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és hurutoldó hatású Homeogene 9 tabletta javasolható. A Homeovox tabletta a rekedtséggel, száraz köhögéssel kísért torokgyulladás tüneteit enyhíti.

Monoszerek torokgyulladásra
Az alábbi monoszerek betegség esetén 9 vagy 15 CHs hígításban javasoltak. Erős fájdalom esetén akár óránként, javulásig.

A monokészítmények közül különösen jó hatása van a Phytolaccának, ha a betegség hideg, nedves időben alakul ki. A gyakran fülek felé sugárzó erős torokfájdalom ellenére néha a torok nyálkahártyáján semmiféle elváltozás nem látható, máskor pedig az égő fájdalom mellé a nyálkahártyák lakkszerűen fénylő pírját látjuk, a garatívek és a mandulák gyulladásával. A nyelven és a mandulákon többnyire fehér lepedék jelenik meg. A kisdedek és kisiskolások gyorsan kialakuló, lázzal kísért torokgyulladásának különösen hasznos gyógyszere a Phytolacca.

A Belladonna a jellegzetes torokgyulladásra jó, melynek kiváltója gyakran huzat, megfázás, vagy az, ha a gyerek az uszodai óra után nem szárítja meg a haját, s úgy megy ki a hidegbe, ami után megbetegszik. Égő, lüktető érzésre panaszkodik a torkában, a nyelés számára nagyon fájdalmas. A torok nyálkahártyája skarlátpiros, gyakori a málnanyelv. A beteg lázas lehet, arca kipirul, izzadhat. Gyakran jelentkezik a torokfájdalommal együtt száraz köhögés is.

Feltűnő lehet a beteg, torokfájós gyermeknél, hogy nem akar inni, nagyon nehezen nyel, de fagyira áhítozik és jégkockát szeretne szopogatni vagy hideg vizet kortyolna apránként. Ekkor gondoljunk az Apis nevű homeopátiás szerre. Ha belenézünk a gyermek torkába a fenti tünetek mellett feltűnő lesz a torok rózsaszínes árnyalata, a nyálkahártya vizenyőssége és a nyelvcsap halványpiros színe. A fájdalom égő, szúró jellegű és erősödik melegre, nyelésre, lefekvéskor, a nyak megérintésére, enyhül hideg hatására és ülő helyzetben. A betegséget nagyfokú nyugtalanság és esetlen mozgások jellemzik.

Ha az égő torokfájdalom miatt állandó nyelési kényszere van a kis betegnek, de ugyanakkor minden nyeléskor összeszorultnak érzi a torkát, és olyan érzésre panaszkodik, mintha sebes lenne a torka, gondoljanak a Causticumra.


Ha gennyes gyulladás alakul ki a torokban, a mandulákon, az antibiotikum mellé is adhatunk homeopátiás készítményt.

A nyirkos hideg időben vagy a lábak átnedvesedése után jelentkező gennyes mandulagyulladásra Mercurius solubilist akkor, ha erős nyálcsorgást tapasztalunk, a beteg nyelve lepedékes, a szájszaga nagyon kellemetlen és kifejezetté válik a nyaki nyirokcsomók duzzanata.

Hepar sulfur segít akkor, ha a gyermek hideg, huzatos, nyirkos helyen átfázott, a manduláin tüsző vagy lepedék látható, a hátsó garatfalon pedig csorog a sűrű sárga váladék. A gyermek szálkaszúrás-szerű fájdalomra panaszkodik a torkában, a manduláin. Lázas, izzad, izzadsága savanyú szagú.

Ha a krónikus gyulladás miatt a mandulák gócként szerepelnek, Silicea javasolható. A gyermek mandulái duzzadtak, lepedékesek, belőlük fehéres szövettörmelék ürülhet, ha a gégész egy nyelvlapoccal kissé rányom a felületükre. A gyakori gyulladások miatt a gyermek fáradt, kimerült, gyenge, fázós, ingerült lehet.